Lichen de piatra - Cetraria islandica

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Cetraria islandica

Denumire populara: lichen de piatra; muschi cret de munte, muschi de piatra, lichen de Islanda

Descriere: Lichenul de piatra are talul in forma de tufa mica, cu lobi divizati in doua si rasuciti, brun-verzui pe fata superioara, mai deschisi pe fata inferioara.

Habitat: Creste in majoritatea tarilor nodice. Pe stancile si platourile din zona alpina.

Recoltare: Planta poate fi recoltata pe parcursul intregului an, desi intre mai si septembrie este perioada cea mai buna. Se curata de impuritatile atasate si se usuca la soare sau umbra.

Partile utilizate: Planta intreaga.

Actiune: Emolient, antiinflamator, antiemetic (cu actiune preventiva sau curativa in greturi sau varsaturi), expectorant, stimuleaza secretia biliara si pancreatica.

Indicatii terapeutice: Datorita proprietatilor de emolient si a cantitatii mari de mucilagiu continuta, lichenul de piatra este utilizat in tratamentul gastritei, catarului respirator, bronsitei si pentru a calma membranele mucoase. Calitatile nutritive contribuie la tratarea casexiei (atrofie generala progresiva). Supradoza poate duce la greturi si diaree. Doza normala imbunatateste apetitul si digestia.

Combinatii: Pentru tratarea greturilor si a varsaturilor se combina cu catusa.

Preparare si administrare: Se pune o lingurita de lichen tocat intr-o cana cu apa rece, se fierbe timp de 3 min si se lasa la infuzat 10 min. Se bea cate o cana dimineata si seara. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 07-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7334
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!