Lifting facial pentru barbati

©

Autor:

Lifting facial pentru barbati
Desi poate parea o procedura destinata in exclusivitate femeilor, lifting-ul facial se poate realiza cu succes si in cazul barbatilor.

Procedurile de lifting facial create pentru barbati pot corecta intr-un mod eficient urmatoarele probleme estetice cauzate de factori precum imbatranirea, scaderea in greutate, stresul, expunerea la soare:

 • ridurile periorale
 • ridurile nazolabiale
 • redefinirea linei maxilarului
 • riduri adanci la nivelul pometilor si piele laxa in apropierea oaselor malare
 • corectia pielii lasate si a tesutului adipos submentonier si de pe gat

Desi exista multe similaritati intre rezultatele obtinute din punctul de vedere al motivelelor solicitarii acestei interventii, cat si in cazul tehnicilor aplicate,  trebuie sa mentionam si diferentele de abordare in cazul ridicarii si corectiei pielii masculine.

Strategia generala de abordare a procedurii este asemanatoare si implica:

 • rezectia excesului tegumentar dupa netezire
 • ascensionarea pielii fetei
 • restaurarea tesuturilor moi, interioare ale fetei
 • retensionarea anumitor muschi faciali

Cu toate acestea, exista anumite tehnici de optimizare a rezultatelor pentru barbati, din dorinta de a obtine un aspect cat mai masculin.

In timpul consultatiei initiale, medicul chirurg examineaza structura fetei, conturul acesteia, textura pielii, culoarea, stare generala si elasticitatea. Anumite zone specifice ale fetei sunt cu mult mai predispuse la o accelerare a procesului de imbatranire: ochii, pometii, zona periorala si gatul.

Abordarea lifting-ului facial chirurgical pentru barbati presupune evidentierea unor trasaturi mai ascutite a conturului maxilar, gatului si barbiei, cu accent mai putin pe ridurile de expresie “„laba gastii”, pe oasele malare si santurile nazolabiale. Aspectul unor contururi ascutite, proaspete conduc catre un chip mai odihnit, relaxat si vizibil intinerit.

Procesul de imbatranire al barbatilor, diferit

Din punct de vedere al expertilor esteticieni, femeile arata semne de imbatranire la nivelul tenului mult mai devreme si intr-un mod mai evident decat barbatii. Ei sustin ca femeile si barbatii imbatranesc diferit.

Iata care sunt principalele deosebiri:

 • forma faciala masculina ramane colturoasa, patrata, un timp mai indelungat, indiferent de varsta barbatului, in timp ce in cazul femeilor forma fetei sufera modificari: de la o forma ovala, plina se face tranzitia catre o forma patratoasa, angulara
 • pielea feminina isi pierde mai curand elasticitatea si devine laxa (unul din motivele pentru care conturul facial isi schimba forma), in timp ce pielea masculina este mai groasa, cu o elasticitate mai buna (ridurile apar mai tarziu si nu se adancesc atat de repede)
 • barbatii sunt mult mai ingrijorati de remodelare corporala, pe masura ce inainteaza in varsta, decat de aspectul faciala; totusi, barbat atragator trebuie sa aiba atat o constitutie corporala atletica, cat si o piele sanatoasa cu un tonus bun

Barbatii sunt buni candidati pentru lifting facial, deoarece pielea lor este mai groasa si mai putin ridata: un tonus bun al pielii este corelat cu rezultate mai bune ale lifting-ului.

De regula, barbatii care apeleaza la lifting facial au varste intre 30 si 60 de ani.

Obtinerea unui aspect natural in urma unui lifting facial este o provocare mai mare in cazul barbatilor decat al femeilor, datorita portiunii preauriculare de piele cu pilozitate. In cazul in care este indepartata o cantitatea prea mare de piele sau se aplica o directie verticala in procesul de ascensionare a pielii, se va obtine un aspect tras al chipului.

Motive pentru care barbatii apeleaza la un lifting facial

 Barbatii si-au asumat in ultimii ani responsabilitatea de a-si ingriji pielea in relatie cu respectul de sine, increderea in sine si aprecierea propriei imagini. De asemenea, au constientizat ca obiceiurile de ingrijire si atentia fata de propria persoana le ofera un aspect mai atragator, care se poate bucura de mai mult succes in viata personala.

Lifting-ul facial pentru barbati vine din dorinta de a recapata aspectul tanar prin eliminarea pielii lasate de pe fata si gat, zona pometilor si a maxilarului.

Mai mult, pentru cei care se folosesc de imaginea lor in meseria pe care o practica, aspectul tanar, atragator, prezentabil este o adevarata exigenta. Se incadreaza in aceasta categorie oamenii  de televizune, agentii si realizatorii de publicitate, actorii, manechinii.

E important ca inainte de a lua decizia efectuarii unui lifting facial, sa discutati cu un medic estetician, care sa evalueze daca sunteti sau nu un candidat bun pentru procedura.

In al doilea rand, este recomandat sa incercati alte metode alternative, mai putin invazive, de a obtine efectul de „ridicare” a fetei, de intinerire, inainte de a apela la aceasta interventie chirurgicala majora.

Diferente de abordare: lifting facial masculin vs lifting facial feminin

Diferentele de structura a pielii si a pilozitatii faciale (existenta pilozitatii faciale, pozitia liniei parului si densitatea parului pe scalp in apropierea urechilor) determina cateva diferente semnificative in ceea ce priveste lifting-ul facial la barbati:

 • pozitionarea inciziilor si inchiderea acestora este diferita
 • inciziile si refacerea conturului maxilar sunt diferite
 • din cauza redraparii pielii in spatele urechii, barbatii se confrunta adesea cu aparitia pilozitatii la nivelul urechii (frontal si interior) si in spatele acesteia; este necesara suturarea inciziei in partea frontala a urechii la jonctiunea cu barba si pielea lipsita de pilozitate, pentru a evita aparitia pilozitatii in ureche

Barbatii devin preocupati de aspectul gatului abia cand pielea devine flasca, formand o gusa – in conditiile avansarii acestei probleme de estetica, interventiile de minilifting sau minim invazive cu efect de ridicare a pielii nu sunt eficiente.

Pentru unii barbati, pilozitatea existenta in zona temporala si in jurul urechii face foarte dificila mascarea cicatricilor lifting-ului (problema este rara in cazul femeilor). Frizurile scurte (in general) ale barbatilor si faptul ca nu folosesc produse de make-up pentru a estompa anumite imperfectiuni ale pielii nu asigura un camuflaj adecvat pentru cicatrici.
Acesti factori limiteaza pozitionarea si efectuarea cicatricilor: adesea, sunt plasate la nivelul urechii in cutele naturale ale pielii - fie de-a lungul liniei parului, a perciunilor, preauricular sau in interiorul urechii. Limitarea inciziei (pentru a se putea incadra in cuta pielii) poate influenta gradul de imbunatatire a aspectului pielii la nivelul gatului.

Modificarile rezultate in urma unui lifting la nivelul gatului nu sunt la fel de radicale ca in cazul femeilor. Greutatea si grosimea pielii masculine nu permite ca aceasta sa se contracte foarte mult. Mai mult decat atat, barbatii sunt predispusi la aparitia ptozei partii anterioare a gatului („gusa de curcan”) dar si a pometilor ( aspectul de „falci cazute”).

Din fericire, barbatii nu doresc schimbari impresionante in ceea ce priveste look-ul si de aceea, rezultatele obtinute prin diversele proceduri cosmetice faciale pot sa fie satisfacatoare pentru acestia.

In unele cazuri rare, mai ales in cazul barbatilor cu varsta peste 65 de ani, poate exista un exces tegumentar major la nivelul gatului: in aceste conditii, barbatul respectiv nu poate fi un candidat eligibil pentru o interventie chirurgicala majora, insa lifting-ul gatului poate fi o optiune. In acest caz, pielea laxa este excizata direct de la nivelul gatului, printr-o incizie verticala ce se va vindeca surprinzator de repede, datorita pozitiei sale la nivelul barbiei.

In ceea ce priveste pilozitatea - uneori apare necesitatea de a schimba frizura sau de a lasa perciunii sa creasca pentru a masca inciziile; iar daca in zona de incizie exista pilozitate inainte de interventie, exista posibilitatea ca aceasta sa nu mai apara.

In cazul inciziei submentoniene (sub barbie), barbatii trebuie sa renunte la aparutul de ras electric, pentru a proteja cicatricea.

In ciuda acestor diferente de abordare a lifting-ului facial, interventiile pentru cele doua sexe sunt asemanatoare, insa medicul chirurg trebuie sa aiba experienta in efectuarea unui lifting facial barbatesc pentru a putea intruni toate cerintele si nevoile masculine de reconditionare faciala.

In ceeea ce priveste calitatea pielii, barbatii au o textura mai buna decat a femeilor, de unde si mai putine riduri si mai putin severe. In aceste conditii,  un lifting facial va avea rezultate mai bune pentru barbati decat pentru femei.

Tipuri de lifting facial masculin

Exista trei tipuri principale de lifting facial pentru barbati, in functie de gradul de corectie si de zona asupra careia se aplica corectia:

Lifting-ul facial traditional

Este o procedura destul de ampla: inciziile sunt facute la nivelul zonei temporale, dupa linia parului si continua in jurul urechii si spatele acesteia. Pielea este ascensionata, muschii subiacenti pusi in tensiune, iar tesutul conjunctiv intins si fixat; excesul de tesut adipos este indepartat. Se realizeaza rezectia excesului tegumentar si se corecteaza ptoza pielii de la nivelul gatului printr-o incizie sub nivelul barbiei.

Incizia limitata

In acest caz, inciziile sunt mai mici si pornesc de la nivelul tamplei, catre pleoapa inferioara sau chiar sub buza superioara.

Lifting-ul gatului

Acest tip de lifting are ca scop eliminarea barbiei duble, a asa-zisei „guse de curcan”. Acest tip de lifting este unul redus, accentul punandu-se pe zona gatului, si nu a obrajilor sau maxilarului.


Riscurile lifting-ului facial la barbati

Pe langa riscurile obisnuite ale unei interventii chirurgicale, legate de anestezie si complicatiile legate de vindecarea inciziilor si a tesuturilor moi ce au fost repozitionate, exista o serie de aspecte specifice cum ar fi:

 • riscul mai mare de sangerare si de formare a hematoamelor, in conditiile unui flux sangvin mai ridicat
 • dificultatile intampinate de barbati din punct de vedere psihologic de mentinere a starii de repaos; acestia sunt mai dinamici si nu au suficienta rabdare de a astepta finalizarea perioadei de vindecare. Trebuie sa stiti ca lifting-ul facial presupune anumite restrictii temporare: intreruperea activitatilor sociale, restrictii de la exercitii fizice, activitati sexuale, fumat etc
 • o usoara modificare la nivelul liniei parului sau a modului de crestere a barbii
 • la nivelul liniilor de incizie, poate cadea parul
 • pot sa apara sangerari subcutanate (sunt tratabile si nu vor afecta rezultatul final)

Recuperare postoperatorie

E bine ca dinainte sa luati decizia efectuarii unui lifting facial sa stiti cum va decurge recuperarea dupa operatie:

 • dupa 6 saptamani vor disparea umflaturile si vanataile (este necesar purtarea unui bandaj compresiv)
 • veti putea participa la diferite evenimente sociale dupa aproximativ 8 saptamani de la interventie
 • va puteti intoarce la serviciu dupa 2 saptamani de la efectuarea interventiei
 • ar putea fi necesara schimbarea frizurii pentru a putea masca inciziile – barbatii au o frizura mai scurta si nu folosesc produse de make-up pentru a masca aceste imperfectiuni
 • din cauza ascensionarii pielii, este posibil sa fie necesar barbierirea zonei urechilor (inclusiv dupa urechi)

Lifting-ul facial chirurgical nu inlatura toate ridurile si liniile fine, de aceea este frecvent asociat cu alte proceduri cosmetice, printre care adipoliftingul si microliftingul (chimic sau cu laser).

Data actualizare: 22-10-2013 | creare: 12-11-2009 | Vizite: 7746
Bibliografie
Lifting facial pentru barbati - link:
http://www.docshop.com/education/cosmetic/face/face-lift/men/
Interventia de lifting facial - barbatii sunt diferiti de femei -link:
http://ezinearticles.com/?Face-Lift-Surgery---Men-Are-Different-Than-Women&id=1340899
Lifting facial masculin-link:
http://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/facelift/men.html
Chirurgie estetica pentru barbati- lifting facial -link:
http://bestcosmeticsurgeryfacelifts.com/
Liftingul facial la barbati -link:
http://www.breastenhancement.com/Research-Procedures/Male-Facelift.html
Femeile imbatranesc mai repede decat barbatii
http://www.beautifulbeings.co.uk/news/cosmetic-surgery-plastic-surgery-face-lift-women-age-worse-than-men-525.html
Un tratament cosmetic de lifting facial este potrivit si pentru el - link:
http://www.acaifacelift.com/face-lift-for-him/
Proceduri cosmetice pentru barbati - ritidectomie - link :
http://www.truyoujax.com/pages/mens_procedures.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Estetica masculina
 • Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
 • Marirea penisului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.