Lifting-ul gatului

©

Autor:

Lifting-ul gatului
Gatul este o zona extrem de vizibila a corpului, care odata ce capata un aspect inestetic, este destul de dificil de ascuns , mai ales in anotimpul cald.
Cu toate ca anumite trucuri de machiaj sau o esarfa pot ascunde anumite imperfectiunile conturului maxilar si ale gatului, acest lucru nu schimba insa  deziluzia si frustrarea posesorului.

Scopul operatiei de lifting este de a intinde pielea, de a reduce surplusul ei, de a oferi precizie conturului barbiei si de a elimina surplusul adipos de sub ea si din lateralele ei.  In acest fel, se vizeaza obtinerea unor linii maxilare mai bine definite si a unui tonus mai tanar al fetei, gatului si decolteului.

Lifting-ul gatului isi dovedeste utilitatea in cazul persoanelor ce au dezvoltat „gusa”, barbie dubla, grasime in exces sau prea mult tegument la nivelul gatului.

Interventiile de intindere a gatului si fetei modifica nu doar straturile adipoase si tegumentul, ci si straturile superficiale de muschi, fascii si conexiuni musculare faciale.

Liftingul gatului are un target mai specific decat un lifting facial, de aceea, uneori, lifting-ul gatului mai este numit si minilift.

Motive pentru care puteti solicita o remodelare a liniei gatului si maxilarului si beneficiile interventiei

Imbatranirea pielii reprezinta un proces de atrofiere a straturilor dermice: grosimea acestuia descreste, fibrele elastice sunt distruse (de soare, vant), scade cantitatea de colagen, pielea isi pierde aderenta la straturile subiacente, tesuturile moi sunt atrase de forta gravitationala, fasciile de sustinere si insertie a muschilor din structurile profunde sunt slabite.

Daca incepand cu varsta de 30 de ani apar deja ridurile fine in lateralele ochilor si se adancesc santurile nasolabiale, la 50 de ani apar si ridurile pe gat si decolteu, iar pana la 60 de ani pielea se subtiaza, se lasa, scade tesutul adipos din zona temporala si creste in zona submentoniera.

Trecerea timpului si inaintarea in varsta nu sunt intotdeauna singurele responsabile pentru lasarea pielii gatului si decolteului, ci si fluctuatiile in greutate sau factorii genetici (malformatii ale barbiei, predispozitie genetica de a avea mai mult tesut adipos la nivelul maxilarului), recidiva mentoniera, structura osoasa faciala slabita.

In general, cresterea in greutate determina modificari ale conturului gatului, creandu-i un aspect mai obtuz.

Indiferent de motive, interventiile de lifting al gatului sunt solicitate de persoane de ambele sexe, atat tineri, cat si persoane in varsta, pentru a-si recontura partea inferioara a fetei.

Din punct de vedere fizic, un lifting al tesuturilor din zona gatului imprima un aspect mai tanar chipului si ofera slabirii la nivel facial (iluzia unui volum mai mic).
Pielea capata un aspect mai tanar, mai ferm, neted si devine mai atractiva.

Imbunatatirile fizice au efect si asupra psihicului: cresterea increderii in sine, constientizarea unui aspect exterior mai atractic, ofera sansa la o noua atitudine si la un mai mare succes social. 

Cine este un bun candidat pentru un lifting al gatului?

lifting gatPrincipalele semne care atrag atentia asupra necesitatii unui lifting al tesuturilor din zona gatului sunt:

  • aparitia gusei, barbiei duble
  • excesul adipos
  • excesul tegumentar
  • piele cazuta in zona liniei maxilarului si gatului
  • recidiva mentoniera sau o barbie dezvoltata anormal (in acest caz se asociaza cu implantul mentonier si alte interventii estetice);
  • pierderea conturului dintre gat, linia maxilarului si barbie
  • pozitionarea necorespunzatoare a maxilarului sau a osului hioid (osul gatului), ce poate conduce la un contur al gatului slab definit (de asemenea se amelioreaza si cu un implant mentonier sau mandibular)

In ceea ce priveste varsta, cei mai multi solicitanti se incadreaza in segmentul de varsta 30-70 ani, desi nu exista restrictii in acest sens.

In principiu, pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani, pentru ca organismul sa fi finalizat procesul de crestere, iar femeile trebuie sa aiba de cel putin 3 ani menstruatie (pentru reglarea hormonala). In cazul anumitor boli sau scaderi bruste in greutate, aceasta interventie poate corecta anumite efecte inestetice si la persoane sub 18 ani.

Cei mai buni candidati pentru un lifting al gatului sunt persoanele nefumatoare, care nu consuma alcool, cu o stare de sanatate generala buna atat fizica cat si psihica, care dau dovada de maturitate emotionala si inteleg pe deplin  riscurile si rezultatele ce pot fi obtinute.

Candidatii eligibili trebuie sa aiba o osatura puternica a fetei, iar pielea, desi lasata, nu trebuie sa-si fi pierdut definititiv elasticitatea, iar pacientul sa nu oscileze in greutate cel putin 6 luni.

Nu vor fi supuse operatiei persoanele care sufera de boli cronice, hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare a sangelui, boli cardiace sau pulmonare, obezitate, nivel crescut al colesterolului, artrita, depresie, alergii severe.

Procedurile lifting-ului pentru gat

Termenul de lifting este asociat cu precadere interventiei chirurgicale clasice, de intindere a pielii, insa metodele de restaurare a conturului gatului si cel maxilar, precum si de reabilitare a muschiului platysma variaza in functie de tehnica aplicata si de problema abordata:

  • gusa, barbia dubla: plastia muschiului gatului (invaziva sau endoscopica), implanturile Endotine, lifting cu fire de suspensie (Aptos Lift)
  • tesutul adipos in exces: liposuctie
  • tesutul tegumentar in exces: cervicoplastie
  • benzile tegumentare submentoniere (sub barbie): injectiile cu Botox, terapie cu radiofrecvente, terapie cu laser

Prin intermediul chirurgiei, se indeparteaza pielea in exces si musculatura hipotona (cu un tonus muscular slab). Pielea este redrapata la nivelul gatului, trasa oblic si resuturata in noua pozitie, cu sau fara resuturarea sau rezectia partiala a muschilor gatului (doar in cazul aparitiei benzilor verticale).

Interventia endoscopica este mai putin invaziva, cu cicatrici bine ascunse sub nivelul barbiei, pentru remodelarea zonei mentoniere (implanturi).

Plastia platysmei - restaurarea muschiului superficial al gatului

lifting gat plastieLifting-ul plastysmei reprezinta o procedura de restaurare si repozitionare a muschiului mimicii, situat la nivelul gatului.

Rolul acesteia este de a elimina aspectul benzilor inestetice de la nivelul gatului, prin suturarea muschilor desconectati, intinderea pielii si definirea liniei maxilarului (ascutirea si imbunatatirea conturului maxilar).

Singurul muschi al mimicii situat la nivelul gatului sufera o fisura, o hernie pe masura ce imbatranim, marginile acestuia se separa si cad sub actiunea fortei gravitationale, formand acele benzi verticale inestetice, iar pielea lasata atarna inestetic de-a lungul acestor benzi.

Inciziile pentru a putea accesa muschiul platysma sunt realizate sub barbie si in spatele urechilor.
Utilizand anumite tehnici de suturare, acest muschi este cusut si reabilitat, ca forma si contur. Sutura se intinde de la nivelul barbiei pana la clavicula, construind un sistem de sustinere mai bun pentru muschiul astfel intarit. Daca este necesar, anumite segmente de muschi sunt sectionate, iar cu ajutorul energiei laserului are loc stimularea contractiei in straturile profunde ale pielii, pentru remodelarea unui gat estetic.

Pentru a fixa tesuturile in mod corespunzator, chirurgul poate folosi suturi permanente. Acest procedeu se numeste realinierea stratului muscular, insa si aceasta difera ca si tehnica abordata in functie de anumite caracteristici ale pacientului si rezultatele dorite la final:

  • plastia musculara ce foloseste tehnica de incorsetare – este utila pacientilor cu o piele ce atarna inestetic de pe muschiul desprins (benzi verticale)
  • plastia ce foloseste fire de suspensie – o procedura specifica barbatilor, datorita structurii dermice si musculare specific masculine
  • plastia cu grefe Alloderm -  foloseste grefele biocompatibile pentru a crea un „hamac” de sustinere a muschiului cu laxitate severa

Lifting-ul platysmei, combinat cu tehnica SMAS (sistemul musculo-aponevrotic-superficial) este considerata cea mai buna optiune pentru intinderea pielii, repozitionarea muschiului gatului si redefinirea maxilarului. Dupa plastia muschiului superficial, sunt realizate proceduri izolate de lifting a lateralelor gatului.

Varianta mai putin invaziva a plastiei muschiului platisma este abordarea endoscopica a procedurii.

Aditional, injectiile cu Botox pot relaxa anumite parti ale muschiului care sunt responsabile de formarea benzilor inestetice.

Dupa interventia chirurgicala, exista o anumita stare de disconfort, edem facial, zone de hipoestezie (diminuare a sensibilitatii cutanate) sau de anestezie la nivelul fetei si gatului. Se pot folosi clame metalice pentru fixarea pielii si a tesuturilor repozitionate. Se instaleaza un drenaj subcutanat, dupa ureche pentru drenarea hematoamelor si seroamelor. Se aplica un bandaj special pentru fixare si protectie.

Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in 10-14 zile. In cazul persoanelor active, sportive, se recomanda reluarea activitatilor dupa cel putin trei saptamani.

Submentoplastia – mini lift

Aceasta interventie este recomandata persoanelor cu o greutate apropiata de greutatea ideala, cu un surplus tegumentar si adipos moderat. Se realizeaza o incizie foarte mica sub barbie, pentru realinierea musculara, absorbtia depozitelor adipoase si intinderea tesuturilor. Se aplica un pansament compresiv dupa interventie pentru fixare si protectie (4-5 zile).

Liposuctia

Liposuctia este eficienta in special in cazul pielii tinere, elastice si cu capacitate suficienta de contractie naturala. Rezultatele liposuctiei cu efect de lifting sunt mai bune in cazul femeilor, decat al barbatilor; pielea barbatilor este mai groasa si cu o elasticitate mai scazuta.

lifting gat liposuctieDaca pe langa procedurile clasice de ridicare si intindere a pielii, este necesara si indepartarea unor depozite grasoase, liposuctia este procedura potrivita.

Incizia va fi realizata sub barbie, iar in cazul in care veti fi supus mai multor interventii chirurgicale faciale, atunci liposuctia va fi prima dintre acestea. Sunt utilizate echipamente si canule speciale pentru conturarea liniei gatului si maxilarului.
Daca pielea este elastica, rezultatul va fi un contur mai bine definit, vizibil intinerit. Pacientii vor purta postoperator un bandaj compresiv pentru 3-4 saptamani, pentru a grabi vindecarea, fixa tesuturile si impiedica tumefierea fetei.

Cervicoplastia

Cervicoplastia este esentiala in ceea ce priveste realizarea lifting-ului gatului (corectarea si excizarea pielii laxe), in timp ce plastia muschiului platysma este optionala, in functie de nevoile pacientului (implica alterarea si intarirea muschilor).

Cervicoplastia consta in plastia efectuata in regiunea cervicala, in scop cosmetic (reducerea surplusului de tegument) sau in scop reconstructiv (restaurarea a tegumentului ce a suferit diverse leziuni).

Scopul sau estetic este de a indeparta excesul de piele in urma lifting-ului pielii. Incizia poate fi facuta fie sub barbie fie in spatele urechilor. Chirurgul va efectua o procedura clasica de lifting, dupa care va fixa si exciza surplusul de piele, fixand marginile pielii restante cu suturi permanente sau un adeziv tisular special. Peste locatiile de incizie vor fi aplicate bandaje protectoare.

Cervicoplastia este recomandata pacientilor supraponderali si care adesea au fluctuatii de greutate si un  aspect obtuz al gatului.
Interventia de plastie cervicala poate fi realizata individual, sau in combinatie cu alte proceduri estetice, precum lifting-ul facial, liposuctia gatului sau implantarea mentoniera (de barbie).

Tehnica Aptos

 Aceasta metoda non-invaziva foloseste fibre biocompatibile ca fire de sutura, pentru a ridica pielea laxa a gatului intr-un mod mecanic.

lifting gat fire suspensie aptosFirele de supensie moderne au fost reinventate cu un sistem avansat de tragere si manipulare a firelor de suspensie, astfel incat repozitiooneaza intr-un mod delicat, dar eficient, tesuturile moi de la nivelul gatului.

O alta metoda moderna de suspensie tisulara utilizeaza fibrele de contur „G String,  ce reprezinta suturi permanente. Acestea creeaza un suport ligamentar ce sutine muschiul platisma intr-o pozitie ascensionata, asemeni unui vector intern. Acest „suport” restaureaza marginile mandibulare, creand un aspect vizibil imbunatatit, intinerit, al partii inferioare a fetei.

Lifting-ul cu fire de suspensie poate fi combinat cu procedura de liposuctie, pentru a obtine rezultate optime.

Implanturile Endotine

lifting gat implantImplanturile Endotine sunt implanturi superabsorbabile ce sunt inserate sub piele prin metoda endoscopica, cu rolul de a permite ridicarea pielii si de a stimula formarea tesutului fibros.

Efectul de lifting este mentinut si dupa dizolvarea implantului - efectul este permanent, insa rezultatele pot fi deteriorate de modificarile structurale produse de procesul de imbatranire.
Sunt necesare tratamente aditionale de restaurare a pielii si conturului gatului in aproximativ 3-5 ani.

Numita si „ribbon lift”, din cauza formei implanturilor biocompatibile (panglica, banda), aceasta tehnica presupune inserarea printr-un tunel subcutanat (inciziile in spatele urechilor) a benzilor ce au suprafata aspra menita sa adere la tesuturile moi.

Benzile sunt plasate vertical, de-a lungul gatului si presate spre tesuturi, pentru a „prinde” tesuturile moi ce vor fi apoi manipulate, trase astfel incat sa ridice tesuturile subiacente, fixate prin cleme si suturi speciale in zona de incizie.

Astfel, are loc un lifting al tesuturilor moi, fara rezectii chirurgicale sau slabirea si intinderea pielii. Implantul ancoreaza tesutul in timpul perioadei de de vindecare si este absorbit de corp in 10-12 saptamani.

Aceasta tehnica de lifting cu ajutorul implanturilor absorbabile este o optiune excelenta pentru pacientii predispusi la formarea unui exces adipos la nivelul maxilarului si  pentru cei cu o laxitatea musculara timpurie, care doresc sa evite procedurile invazive.
Este o solutie potrivita pentru a reajusta un lifting facial sau al gatului, cat si pentru cu varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.

Lifting-ul nechirurgical al gatului – terapie cu radiofrecvente

Energia radiofrecventelor, combinata cu energiile de racire, trateaza pielea prin alternanta cald-rece. Caldura stimuleaza productia de colagen, in timp ce frigul strange si ofera fermitate pielii.

Lifting-ul cu laser

Lifting-ul cu laser elimina inesteticele „falci”, produse ca urmare a pierderii de volum la nivelul obrajilor, dar si benzile verticale de la nivelul gatului. Rezultatele sale sunt asemenatoare cu cele ale lifting-ului traditional, mai putin in cazurile de ptoza severa, ce necesita excizarea unui surplus de piele.

Aceasta optiune este adecvata pacientilor cu o structura faciala osoasa proeminenta, care doresc sa-si tonifieze pielea ce si-a pastrat inca proprietatile elastice.
Utilizarea laserului nu doar imbunatateste structurile tesuturilor in zona de dedesubt a gatului, ci si aspectul exterior al pielii: aceasta devine mai neteda, mai catifelata, fara riduri, mai ferma.

Mezo-liftingul -  un tratament intineritor pentru fata, gat si decolteu

Pielea isi pierde tineretea si elasticitatea, ca efect al expunerii necorespunzatoare la soare si a modificarilor structurale cauzate de imbatranire.

Mezoterapia
ofera pielii o capacitate noua de regenerare, cu ajutorul mini-injectiilor cu vitamine si antioxidanti puternici. In acest mod, pielea devine mai tanara, mai moale, mai radianta. Scopul este imbunatatirea tonicitatii, elasticitatii si hidratarii pielii, prin injectarea unor ingredienti activi, vitamine si minerale. Acestia imbunatatesc metabolismul celular la nivelul dermului.

Mezoterapia reprezinta insa mai mult un tratament de prevenire a conturului inestetic al gatului.

Exercitii pentru tonifierea gatului

Fitness-ul facial poate preveni lasarea pielii din zona gatului, cat si mentinerea rezultatelor dupa o interventie de reabilitate a conturului muscular submentonier.

Cel mai popular exercitiu pentru tonifierea pielii gatului este „imitarea pestelui”. Acesta ajuta la ridicarea bandeletelor orizontale ce s-au format in jurul gatului, netezeste ridurile fine si tonifica muchii ce iradiaza de sub buza inferioara pana la varful claviculei.

Instructiuni pentru realizarea acestui exercitiu:
  • plasati mana cu palma deschisa la baza gatului, intinsa peste clavicula.
  • mentineti mana pe pozitie si ridicati barbia, astfel incat pielea de pe gat sa se intinda.
  • in aceasta pozitie, imitati gestul de inghitire realizat de peste (cu buzele tuguiate) - efectuati doua seturi de cate 5 „inghitituri” pentru fiecare mana. Repetati de doua ori pe zi si veti observa in doar cateva saptamani cum ridurile se intind, iar pielea devine mai ferma.

Intrebari frecvente

1. Care sunt complicatiile si efectele secundare unei interventii chirurgicale de lifting al gatului?

  • temporare: infectie, tumefiere si echimoze, senzatie de tensiune sau furnicaturi, arsuri sau intindere excesiva, senzatie de amorteala;
  • in cazuri rare: reactii adeverse la anestezie, sangerare excesiva, iregularitati in conturul fetei, liniei maxilarului sau gatului (gropite, ondulatii ale pielii), slabiciune la nivelul barbiei si maxilarului.

2. Cat de durabile sunt rezultatele lifting-ului realizat la nivelul gatului?

Rezultatele unui lifting al gatului depind, in primul rand, de anumiti factori: calitatea pielii, grosimea ei, elasticitate, anumite date genetice ale pielii, modul de alimentatie al persoanei, nivelul de hidratare, consumul de alcool, tutun, tratamente hormonale, expunerea la soare, protectia pielii impotriva razelor UV, complexitatea operatiei.

In functie de tehnica de lifting aplicata si de materialele utilizate, efectele pot fi temporare (Botox) sau semi-permanente (aproximativ 10 ani, deoarece procesul de imbatranire al pielii nu poate fi oprit).

Desi rezultatele interventiei de lifting nu sunt permanente, aceasta „intarzie” procesul de imbatranire pentru o perioada de timp si reabiliteaza  urmele lasate de fluctuatiile de greutate, anumite boli sau inaintarea in varsta.

Longevitatea efectelor depinde, in primul rand, de stilul de viata si de gradul de mentenanta a sanatatii pielii si tonusului muscular. Pentru un pacient sanatos, cu un stil de viata echilibrat, cu un corp tanar si in forma, rezultatele pot dura si pana la 10 ani, necesitand reinnoirea superficiala, cu ajutorul tratamentelor de regenerare tisulara (microdermabraziune, peeling, tratamente laser si radiofrecvente).

Proceduri alternative lifting-ului la nivelul gatului

lifting nechirurgical gatIata care sunt optiunile nechirurgicale la care puteti apela daca va doriti un efect de lifting la nivelul gatului:

  • Injectiile cu Botox
Microinjectiile cu toxina botulinica pot reduce ridurile moderate si severe, oferind un aspect mai neted pielii, insa nu sunt recomandate persoanelor cu o structura osoasa faciala slaba sau cu ptoza musculara, deoarece Botox-ul este de fapt un relaxant muscular.
  • Filleri faciali
Restaureaza volumul si formele rotunijite ale fetei si gatului, reintinerind pielea cu aspect tern, obosit. Este insa recomandat mai degraba in tratamentele faciale si mai putin la nivelul gatului.
  • Remodelarea cutanata cu laser
Cunoscuta si ca procedura de peeling cu laser - permite curatarea profunda a pielii vatamate de soare sau afectate de cute, eliminand straturile superficiale de piele.
  • Thermage
Aceasta procedura poate fi aplicata in orice zona corporala si are rolul de a imbunatati conturul si fermitatea pielii.

Trebuie insa sa aveti in vedere ca aceste proceduri nechirurgicale se adreseaza mai mult tratarii ridurilor si mai putin problemelor de ptoza si surplus tegumentar.

Chirurgia estetica este capabila sa ofere remedii si pentru riduri, piele lasata, gusa, barbie dubla, insa nu oricine poate fi supus acestor interventii de cosmetizare, iar efectele nu vor fi permenente: procesul de imbatranire este ireversibil... deocamdata.

Data actualizare: 03-01-2019 | creare: 17-02-2010 | Vizite: 31245
Bibliografie
Interventia chirurgicala de lifting a gatului - ce trebuie sa stiti despre chirurgia muschiului gatului ( platysma) - link:
https://plasticsurgery.about.com/od/facialproceduresaz/p/neck_lift.htm

“ Ribbon Lift “ -benzi biocompatibile cu efect de ridicare a tesuturilor submentoniere - link:
https://www.ehow.com/video_4458702_ribbon-procedure-neck-lift-surgery.html

Lifting -ul gatului - ce proceduri pot corecta forma si aspectul gatului? - link:
https://www.yourplasticsurgeryguide.com/face-lift/neck-lift.htm

Procedura nechirurgicala de lifting al gatului - link:
https://www.wisegeek.com/what-is-a-non-surgical-neck-lift.htm

Fitness facial pentru tonifierea gatului - link:
https://www.carolynsfacialfitness.com/neck-exercise?gclid=CNaJ1e7K9J8CFckTzAodi0JSXQ

Lifting -ul gatului- tehnica Aptos cu fire de suspensie - link:
https://immersivemedical.com/aptos-neck-lift.html

Chirurgia plastica si remodelarea conturului gatului si decolteului - link:
https://www.webmd.com/skin-beauty/guide/cosmetic-procedures-neck-lift

Despre lifting -ul tesuturilor de la nivelul gatului -link:
https://www.cosmeticsurgeryconsultants.co.uk/Neck-Lift.htm

Lifting -ul gatului -link:
https://www.mayoclinic.org/neck-lift/

Metoda non-chirurgicala de lifting al gatului cu implanturi absorbabile-link:
https://www.lbps.co.uk/facial-procedures/non-surgical-neck-lift-ribbon-lift/

Beneficiile fizice si mentale ale interventiei de lifting la nivelul gatului -link:
https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-surgery/neck-lift-reasons-benefits.html

Procedura de lifting al gatului -link:
https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-surgery/neck-lift-procedure.html

Lifting non- invaziv la nivelul gatului cu tehnologia laser -link:
https://www.facialplastics.org/html/Laser-Neck-Lift.html

Tehnici de lifting al gatului prin suspensie -link:
https://www.youthfulneck.com/office_necklift.htm

Exercitii de tonifiere a gatului -link:
https://www.ehow.com/how_4861647_firm-up-neck-facial-exercises.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lifting facial pentru barbati
  •