ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos

Autor: Marie Stopes Romania
INTRERUPEREA DE SARCINA PRIN TRATAMENT MEDICAMENTOS in cadrul clinicii Marie Stopes Romania:

In continuare veti regasi o serie de informatii utile referitoare la aceasta procedura dar si o serie de comunicate si stiri oferite de institutii si organizatii internationale care sustin introducerea procedurii de intrerupere de sarcina prin tratament medicamentos in alegerea libera a femeii.


INFORMATII UTILE:


Trebuie sa apelez la consiliere inainte de intreruperea sarcinii prin tratament medicamentos?

Multe femei cand descopera o sarcina nedorita simt deseori confuzie si stres. In situatii de acest gen trebuie luata o decizie intr-un timp cat mai scurt. Noi, la Marie Stopes International Romania cautam sa oferim femeilor toate informatiile necesare pentru a lua o decizie informata. Consilierea inainte de intreruperea de sarcina este alegerea fiecarei femei; noi suntem la dispozitia fiecareia pentru a putea lua cea mai buna decizie.Cum decurge consultatia de depistare a sarcinii?

Veti discuta cu personalul nostru medical despre antecedentele medicale. In aceasta etapa vi se pot face analize de sange (ex: Rh, grupa sanguina-daca nu le-ati facut niciodata) si/sau o ecografie. Este foarte important pentru noi sa stabilim cate saptamani de sarcina aveti. De asemenea, medicul va va intreba motivul pentru care doriti sa intrerupeti sarcina si va va prezenta riscurile care pot aparea in urma unei intreruperi de sarcina, acestea fiind cerintele legale inaintea unei intreruperi de sarcina la cerere.Ecografia?

O etapa a consultatiei de depistare a sarcinii o constituie examenul ecografic. Acesta se poate face in aceeasi zi cu intreruperea de sarcina sau cu o saptamana sau doua inaintea intreruperii de sarcina daca sarcina este mai mica de 5 saptamani. Scopul examenului ecografic este de a stabili cat mai exact marimea sarcinii si pentru a ne asigura ca sarcina este situata in uter. Ecografia nu se efectueaza cu scopul de a diagnostica alte afectiuni. In cazul in care medicul care efectueaza examenul ecografic descopera alte afectiuni vi le va comunica pentru a le investiga si trata ulterior fie de catre medicul dumneavoastra, fie in clinica noastra. In cazul in care medicul care va efectueaza ecografia considera ca este necesara si examinarea vaginala, pentru a preintampina eventualele complicatii in timpul intreruperii de sarcina, vi se va explica acest lucru si se va efectua si examenul vaginal- medicul inspecteaza colul uterin, cu ajutorul unui mic instrument numit speculum (sau specul) , introdus in vagin.Ce este sarcina ectopica (extrauterina)?

Daca exista riscul ca sarcina sa fie ectopica, adica situata in afara uterului, veti fi trimisa de urgenta la un spital de obstetrica ginecologie pentru investigatii suplimentare. Din nefericire, sarcinile ectopice sunt foarte greu de depistat atat prin examen ecografic obisnuit cat si prin examinare vaginala, examenul ecografic confirmand doar prezenta sarcinii in uter si nu si absenta ei, respectiv fixarea sarcinii pe una din trompe. Este foarte important sa va sesizati la orice simptom care poate indica o sarcina ectopica, cum ar fi durere intr-o parte a abdomenului, ameteli, sangerari etc.Ce este intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos?

Este o metodă de a intrerupe o sarcina folosind un medicament în loc de o procedură chirurgicală. Cea mai utilizata formula pentru avortul medical este combinatia Mifepristone + Misoprostol.Cum se va realiza intreruperea sarcinii prin tratamentul medicamentos?

Protocolul este urmatorul:

PAS 1: Prima consultatie la clinica:

Medicul nostru va realiza un consult prin care va stabili starea de sanatate a femeii (fizica si psihica). Acest consult presupune in general doar o discutie cu medicul, in unele cazuri fiind insa necesara si o consultatie ginecologica.

Dupa discutia cu clientul (max 15 min), medicul va realiza o ecografie pentru a confirma varsta exacta a sarcinii -pentru avort medicamentos aceasta trebuie sa fie mai mica de 8 saptamani (max 5-10 min) si pentru a avea siguranta ca nu este vorba de o sarcina extrauterina. Dupa ce clientul a inteles toate informatiile oferite de catre medic referitor la intreruperea sarcinii prin tratament medicamentos inclusiv contraindicatiile si este de acord in a continua cu procedura, medicul ii va administra in cadrul clinicii pastilele de Mifepristone.Recomandare: Medicii nostri recomanda clientelor ca inainte de intreruperea sarcinii medicamentos sa manance si sa bea lichide in mod normal. Acesta procedura nu presupune aceleasi restricii ca pentru o intrerupere de sarcina pe cale chirurgicala cand femeile nu trebuie sa manance si sa bea lichide inainte.

In cadrul consultatiei la clinica, clientelor li se explica cum trebuie administrat Misoprostolul.

Dupa administrarea Mifepristone la clinica, femeia trebuie sa se astepte la o sangerare, al carei debut si cantitate difera, de la caz la caz. In unele situatii pot surveni sangerari mai mari, egale sau mai mici, comparativ cu sangerarile menstruale. Exista de asemenea posibilitatea sa nu apara nicio sangerare, pana in momentul administrarii misoprostolului.NOTA: Clientele vor avea in permanenta un numar de telefon de la clinica pentru contact in cazul in care au nevoie de asistenta sau informatii suplimentare. Asistentele noastre medicale de specialitate sunt 24h la dispozitia clientelor noastre.PAS 2: Administrarea Misoprostol :

Inca de la prima consultatie din clinica, clienta a aflat cum si cand trebuie administrat Misoprostolul- pastile, la o ora indicata de medic, intre 24-48 h de la administrarea Mifepristone.

La 2-3 ore dupa ora indicata de medic in cadrul consultatiei, clientele vor fi apelate telefonic de una din asistentele clinicii pentru a se asigura de administrarea Misoprostolului si pentru a verifica starea lor de sanatate.

La un interval de timp dupa administrarea orala a tabletelor de misoprostol -uneori chiar dupa 20 minute, pot surveni contractii si/sau sangerari iar dupa administrarea lui, in interval de 2-8 ore majoritatea femeilor pierd sarcina. Contractiile, sub forma de crampe, pot creste si descreste in intensitate, timp in care embrionul este eliminat. Fiind foarte mic, de multe ori trece neobservat.Foarte important : Pacienta este obligata ca in termen de cel mult 56 de ore de la administrarea Mifepristone sa anunte clinica si sa se programeze pentru un exam ecografic.Recomandare: Medicii nostri recomanda clientelor sa ramana acasa dupa administrarea Misoprostolului, la caldura. Dupa caz si administrarea unui antialgic(daca intervin dureri).PAS 3: Consultatia post intrerupere de sarcina

A doua consultatie la clinica A 2-a sau a 3-a zi dupa pierderea sarcinii se va face un examen ecografic.

A treia consultatie la clinica: La 2-3 saptamani urmeaza un nou examen ecografic in urma caruia medicul se asigura ca procesul de intrerupere al sarcinii este complet.Cine imi va face intreruperea de sarcina?

Unul din medicii nostri care a fost foarte bine instruit si care are o vasta experienta in acest domeniu.Toti medicii nostri sunt specializati in procedurile de intreruperi de sarcina si planificare familiala.Este obligatoriu sa mi se faca anestezie?

Nu, pentru intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos nu este necesara anestezia.O sa ma doara?

Dupa administrarea Misoprostolului se recomanda repaus la pat, caldura si in cazul in care intervin dureri, administrarea unui antialgic.

Cat timp trebuie sa raman in clinica?
Nu trebuie sa ramaneti in clinica decat pe durata consultatiei cu medicul ginecolog, a examenului ecografic si a administrarii pastilelor de Mifepristone


Orice femeie poate face intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos?

Exista contraindicatii?

Mifepristone-ul poate fi o optiune pentru femei daca:

- perioada de amenoree este mai mica de 63 zile

- femeia doreste sa intrerupa sarcina si este in masura sa-si dea consimtamantul

- exista posibilitatea de a anunta serviciul de urgenta in cazul aparitiei unor probleme

- nu locuieste la o distanta mai mare de 2 ore de serviciul de urgenta

- este capabila sa revina la clinica pentru consultatii

- este de acord sa fie supusa unui avort chirurgical in cazul in care regimul administrat nu induce intreruperea sarcinii.Conform instrucţiunilor de utilizare a Mifepristone urrmătoarelor femei nu li se pot administra mifepriston sau misoprostol:Mifepristonul este contraindicat în următoarele situaţii:

Sarcină extrauterină suspectată sau formaţiuni în zona anexială nediagnosticate

Sterilet implantat (trebuie extras înaintea administrării medicamentelor)

Insuficienţa cronicã a glandei suprarenale

Urmarea unui tratament îndelungat cu corticosteroizi Istoric de alergie la mifepriston

Dereglări hemogoagulatorii sau urmarea în paralel a unui tratament anticoagulant (de ex. medicamente pentru fluidificarea sângelui)

Porfirie transmisă ereditar (o boală rară genetică a sângelui) .Misoprostolul este contraindicat în următoarele situaţii:

Istoric de alergie la prostaglandine, inclusiv misoprostol.Alte contraindicatii:

- anemie severa

- deficit de adrenalina

- formatiuni tumorale sau pseudo

- tumorale ovariene sau tubare

- diaree severa

-alte afectiuni cronice sau acute ce vor fi discutate cu medicul inaintea administrarii pastilelor.Este intreruperea de sarcina periculoasa?

Exista un risc scazut asociat cu intreruperea de sarcina, mai ales in cazul sarcinilor timpurii. In ciuda reclamarii contrariului, nu exista pana in prezent dovezi cum sa intreruperile de sarcina ar avea un efect asupra fertilitatii viitoare sau asupra altui aspect legat de sanatatea femeii. Riscul cel mai frecvent dupa intreruperea de sarcina consta in aparitia unei infectii, mai ales daca exista deja o secretie abundenta in vagin. Acest risc poate fi redus daca urmati intocmai instructiunile medicului atunci cand vi se va prescrie tratamentul.

In clinica noastra puteti face teste pentru cele mai comune cauze ale infectiei- Chlamidya, Candida, Trichomonas, Gardnerella. Daca doriti sa faceti aceste teste iar rezultatul este pozitiv, vi se va prescrie un tratament antibiotic.

In cazul sarcinilor timpurii exista riscul ca sarcina sa nu fie depistata datorita faptului ca este mult prea mica. In aceasta situatie vi se poate recomanda sa reveniti la clinica dupa doua sau chiar trei saptamani pentru a confirma sarcina.

In toate stadiile sarcinii exista riscul avortului incomplet, cand o mica parte de tesut nu a putut fi eliminata in timpul procedurii si care poate cauza sangerare abundenta (hemoragie) si dureri. Daca acest lucru se intampla este necesar sa va prezentati de urgenta la clinica pentru a scadea riscul aparitiei unei infectii.Alte riscuri asociate intreruperii de sarcina pot fi:

I MEDIATE (in primele 48-72 ore)

Hemoragia – pierderi de sange cu sau fara cheaguri in prima zi de administrare a medicamentului sau in zilele urmatoare, de obicei mai mult ca la o menstra obisnuita. Infectiile- pot aparea mai ales daca exista deja o secretie adundenta in vagin sau anexite preexistente si se pot agrava cu febra, frisoane etc.

Hematometria Retinere de cheaguri de sange in uter dupa intrerupere in special in cazul femeilor care nu au nascut, sunt la prima intrerupere, au uter retroversat, malformat, col spastic sau col cicatricial dupa nastere sau uter cicatricial dupa operatie cezariana sau fibromatoza uterina.

Crampe, Greţuri, vomă, şi/sau diaree, Oboseală – Cu excepţia sângerărilor abundente, aceste efecte secundare nu trebuie să dureze mult timp.


TARDIVE (in primele 4 saptamani de la intreruperea de sarcina)

Sangerari prelungite

Endometrite

Reactii anexiale

Peritonite

Sinechii uterine


SECHELELE DUPA AVORT (apar pe termen lung)

Inflamatii cronice anexiale (anexite)

Sindrom dureros pelvin Dispareunie (dureri la contactul sexual)

Oligomenoree (flux menstrual scazut)

Depresie, anxietateCOMPLICATII ale intreruperii de sarcina prin tratament medicamentos:Continuarea sarcinii

Exista riscul ca, la sarcinile de varsta foarte mica, acestea sa nu fie intrerupte in momentul tratamentului. Riscul este de cca 0.5% dupa o intrerupere chirurgicala si 2-3% dupa intreruperea prin tratament medicamentos. Daca sarcina evolueaza in continuare este posibil sa fie necesar sa se repete tratamentul. Personalul medical va va informa referitor la pasii care trebuie urmati in aceasta situatie.

Daca simptomele sarcinii cum ar ca sensibilitate greaţă, dureri de sân s.a. persista si după două săptămâni, acest lucru poate indica faptul că tratamentul nu a avut succes şi sunteti inca insarcinata


Intrerupere de sarcina incompleta

În orice stadiu al sarcinii există o posibilitate ca mici fragmente de tesut sa fie lasate în uter, fără ca medical sa fie responsabil de acest lucru. Acestea pot provoca dureri şi sângerare şi pot duce la infectii. Riscul este mai puţin de 1% (1 din 100). Orice durere sau sângerare prelungita ar trebui să fie raportata la clinica pentru ca în unele cazuri, o repetare a tratamentului sa se produca (doză suplimentară de pastile sau completarea prin aspirare).


Perforarea uterului

Există un risc foarte mic ca uterul sa fie perforat in timpul tratamentului. În unele cazuri, alte organe interne pot fi de asemenea afectate .Riscul este extrem de mic (dar mai mare în timpul sarcinii de varsta mai mare), care apar la mai puţin de 1 din 10.000 de femei (0,01%). Dacă se întâmplă acest lucru pacienta va fi transportata la spital pentru îngrijiri suplimentare.Cum ma voi simti dupa aceea?

Veti putea resimti dureri asemanatoare celor din timpul menstruatiei care pot fi foarte bine tratate cu antialgice. Foarte putine femei au un sentiment de vinovatie dupa intreruperea sarcinii sau chiar depresie. Initial, multe dintre clinetele noastre declara ca nu au avut astfel de probleme, dar nu este un lucru neobisnuit sa aveti o usoara depresie in zilele care vor urma.


Cat timp nu voi putea merge la serviciu?

Medicii nostri recomanda ca dupa administrarea misoprostolului sa efectuati un repaos la pat, la caldura.Trebuie anuntat medicul de familie?

Totul va ramane strict confidential, intre noi si dumneavoastra. Decizia de va informa sau nu medicul de familie va apartine. Confidentialitatea se aplica si in cazul altor persoane (parinti, partener, prieteni, rude etc.) care ne vor solicita informatii legate de prezenta dumneavoastra in clinica noastra.
Este foarte important să conştientizaţi faptul că după întreruperea de sarcină puteţi rămâne din nou însărcinată in termen de o saptamana. = De aceea vă recomandăm să optaţi cât mai curând posibil pentru o metodă contraceptivă care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.Pot alege metoda contraceptiva din Clinica Marie Stopes dupa o intrerupere de sarcina?

Toti clientii care viziteaza clinica Marie Stopes International Romania pentru serviciile de intrerupere de sarcina sunt încurajaţi să plece cu o metodă de contracepţie. Cele mai multe metode de contracepţie au deja pachete special customizate pentru clientii care vin pentru intrerupere de sarcina. In clinica noastra femeile sunt sfatuite sa aleaga o metoda de contraceptie imediat deoarece in termen de 1 saptamana dupa intreruperea de sarcina pot ramane din nou insarcinate.Pot avea relatii sexuale dupa o intrerupere de sarcina?

Da, deşi este important ca femeia sa nu aiba relatii sexuala aproximativ două săptămâni după o intrerupere de sarcina deoarece există riscul aparitiei unei infectii.Cat pot face un Test de sarcina dupa intreruperea de sarcina?

Testul de sarcina poate fi în continuare pozitiv până la trei săptămâni după o intrerupere de sarcina. De aceea este indicat sa nu va faceti un test de sarcina in acest interval; insa daca sunteti ingrijorata, puteti suna la clinica.Pot folosi tampoane dupa o intrerupere de sarcina?

Da, dar este foarte important ca femeia sa nu inceapa sa foloseasca tampoane pana la urmatoarea menstruatie.Pot avea mai mult decat o intrerupere de sarcina?

Femeile sunt libere să caute si sa apeleze la servicii de intrerupere de sarcina de cate ori au nevoie insa la cat de multe metode foarte fiabile de contracepţie sunt disponibile si mai ales daca femeile invata sa le utilizeze corect ar trebui să se reducă riscul unei sarcini neplanificate. Conform studiilor, utilizarea repetată a intreruperii de sarcina nu are nici o influenţă nefavorabilă asupra sănătăţii fizice sau psihice a femeii.Avantajele intreruperii de sarcina prin tratament medicamentos:

Evitarea intervenţiei chirurgicale şi a anesteziei;
Riscuri mult mai mici de complicaţii infecţioase, comparativ cu avortul chirurgical;
Este o metodă mai “naturală” de întrerupere a sarcinii;
Este o metodă mai confidenţială şi comfortabilă.
 
Programare