ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Bucuresti

MITURI LEGATE DE INTRERUPEREA DE SARCINA:

Autor: Marie Stopes Romania
MITURI LEGATE DE INTRERUPEREA DE SARCINA:

In continuare regasiti cele mai frecvente mituri existente legate de aceasta procedura si rezolvarea lor:

1. Intreruperea de sarcina afecteaza fertilitatea viitoare a femeilor.

Există un risc foarte mic asociat cu intreruperea de sarcina la termene mici si nici o dovada ca o simpla procedura de intrerupere de sarcina poate avea un efect asupra fertilităţii femeii în viitor.


2.Intreruperea de sarcina poate cauza cancer de san.

Nu exista dovezi care sa lege intreruperea de sarcina ca si posibila cauza pentru cancerul de san.


3. Intreruperea de sarcina creste riscul de cancer de col uterin.

Afirmatia nu este sustinuta. Numeroase studii au demonstrat lipsa legăturii cauzale dintre intreruperea de sarcina şi cancerul de col uterin.


4. Prin intreruperea de sarcina creste de 8 pina la 20 de ori riscul unei sarcini extrauterine (risc grav pentru viata femeii).

Conform datelor din literatura de specialitate după o intrerupere de sarcina fara complicatii nu creşte rata sarcinilor ectopice.


5. Intreruperea de sarcina cauzeaza probleme psihice pentru femei sau sindrom post avort.

Studiile au demonstrate ca sentimentul predominant in intreruperea de sarcina este unul de usurare si de diminuare a stresului. Incidenţa reactiilor negative severă este scăzută, deşi unii factori sunt cunoscuti in a creste riscul (intrerupere în cazul în care sarcina a fost planificată şi la termene mai mari de gestaţie).


6. Intreruperea de sarcina este o procedura nesigura.

Intreruperea de sarcina este o procedura sigura, care a contribuit în mod semnificativ la sănătatea femeilor.


7. Contraceptia de urgenta nu este acelasi lucru ca si intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos.

Pastilele utilizate pentru contracepţie de urgenţă, cunoscute si sub numele de ,,pastila de a 2-a zi “, sunt folosite pentru a preveni sarcina printr-un efect asupra ovulatiei, dar nu intrerupe sarcina existenta. Intreruperea de sarcina prin tratament medicamentos, pe de altă parte, induce avortul la femeile care sunt deja gravide.





Surse: Organizatia Mondiala Sanatatii (www.who.int); Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (www.rcog.org.uk); Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, Moldova (www.avort.md); International Consortium for medical abortion (www.medicalabortionconsortium.org ) National Abortion Federation UK si Canada (www.prochoice.org); Marie Stopes International (www.mariestopes.org.uk); American Journal of Obstetrics and Gynecology (http://ajog.org); International Consortium for Emergency Contraception (www.cecinfo.org);
 
Programare