Înainte de a te schimba, acceptă-te pe tine însuți. Pas cu pas devii mai bun iertând, acceptând, dând un sens trăirilor tale. Zi minuntă și crede în tine!
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Pitesti

Atacul de panica

Atacul de panica

Alexandra Gheorghe

Vedeti si "Ce se intampla in timpul unui atac de panica?"

Un atac de panica este simtit ca un val coplesitor de frica ce apare fara nici un semn si fara motive evidente. Este mult mai intens decat sentimentul de a fi stresat, asa cum il experimenteaza majoritatea oamenilor. Printre simptomele atacurilor de panica gasim:

  • batai puternice ale inimii;
  • dificultati in respiratie - respiratie foarte rapida sau, dimpotriva, dificultatea de a respira;
  • teroare care este aproape paralizanta;
  • ameteala, greata;
  • tremurat, transpiratie, valuri de caldura sau frig;
  • tiuit in urechi;
  • dureri in piept, inecare;
  • intepaturi in degetele de la maini sau picioare (ca niste ace);
  • senzatia de a fi in afara corpului sau, dimpotriva, blocat in corp.
  • teama ca esti pe cale sa innebunesti sau sa mori.

Dupa cele descrise mai sus, putem recunoaste raspunsul clasic de "fuga sau lupta" pe care oamenii il simt in mod normal in situatii periculoase. Este un raspuns care implica pomparea de adrenalina in cantitati mari pentru a pregati corpul sa se apere/sa fuga. Doar ca in timpul atacului de panica aceste simptome par sa apara "de nicaieri", in situatii aparent inofensive.

 

Pe langa simptomele de mai sus, un atac de panica este insotit de urmatoarele semnale:

  • apare brusc, fara avertisment si fara vreun mod de a il opri;
  • nivelul fricii este mult peste cel normal in situatia data; uneori chiar nu are nicio legatura cu aceasta;
  • trece in doar cateva minute; corpul nu poate sustine raspunsul de "fuga sau lupta" pentru mai mult decat atat. Totusi, atacuri repetate pot continua sa reapara timp de cateva ore.

Un atac de panica nu este periculos, dar poate fi terifiant, mai ales pentru ca este simtit ca "o nebunie", "scapat de sub control". El dureaza doar cateva minute (maxim 20 minute) si nu va face rau nimanui.

Totusi, mai greu de dus decat atacul de panica in sine sunt ingrijorarile si temerile legate de acesta (cu alte cuvinte, daca ne panicam ca ne panicam). Acestea reprezinta contextul care readuce si sustine atacurile de panica. Aceasta se intampla atunci cand cineva are palme transpirate sau ii este cald iar acest lucru ii aminteste de atacul de panica de care se teme atat. Incepe astfel sa se teama ca nu cumva sa aiba iar un atac de panica. Toata aceasta anticipare il tensioneaza si provoaca, in final, chiar atacul de panica pe care incerca sa-l evite.

Tratamentul psihoterapeutic al atacului de panica poate fi diferit in functie de cat de profund se doreste sa fie rezultatul - in psihoterapie se poate urmari simpla diminuare/oprire a simptomelor, precum si gasirea cauzei care a determinat primele atacuri de panica.

Tratamentul atacului de panica

Exista, de asemenea, tratament medicamentos pentru anxietate si atacuri de panica si puteti merge la un psihiatru care sa vi-l recomande pe cel potrivit pentru dumneavoastra. Cele doua modalitati de tratament pot merge si in paralel.

Modalitati de auto-ajutor

Informati-va in legatura cu atacurile de panica si cu anxietatea - veti afla ce se petrece in corpul dumneavoastra in timpul atacului de panica si veti realiza ca ceea ce simtiti in acest timp este normal si nu innebuniti.

Evitati cofeina, fumatul, medicamentele care contin substante stimulante - acestea pot provoca atacuri de panica persoanelor care sunt deja predispuse la asa ceva.

Invatati sa va controlati respiratia - hiperventilatia provoaca unele senzatii (cum ar fi ameteala, apasare in piept) care apar in timpul atacurilor de panica. Respiratia profunda, abdominala, poate fi o unealta eficienta impotriva aparitiei si impotriva prelungirii atacurilor de panica.

Folositi tehnici de relaxare - atunci cand sunt exersate regulat, tehnicile de relaxare precum yoga, meditatia, relaxarea progresiva a muschilor intaresc capacitatea organismului de a se relaxa - adica o reactie opusa atacului de panica.

 

 
Programare