Înainte de a te schimba, acceptă-te pe tine însuți. Pas cu pas devii mai bun iertând, acceptând, dând un sens trăirilor tale. Zi minuntă și crede în tine!
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Logopedie Logopedie Pitesti

Conștientizează-ți gândurile care îți fac probleme!

Conștientizează-ți gândurile care îți fac probleme!

GANDIREA-proces cognitiv cu cea mai mare importanta a psihicului uman, definitorie pentru cunoasterea logica si rationala a omului.Ea nu functioneaza la fel la toti oamenii sau la unul si acelasi om in momente si in situatii diferite.


Aflaţi în faţa unor situaţii neobişnuite, imprevizibile, frustrante sau stresante, oamenii seangajează  diferit  în analizarea şi soluţionarea  lor: unii se implică activ şi constructiv, iar alţiipasiv, defensiv.

Primii  pun în funcţiune aşa-numita gândire pozitivă („se poate”; „e greu, darposibil”, „să vedem cum putem ieşi din impas”), alţii dimpotrivă fac apel la gândirea  negativă,care-I pune întotdeauna în faţă pe („nu”, „nu se poate”, „nu am nici o scăpare”, „nu cred că voi fiîn stare”).
Gândirea pozitivă se caracterizează prin raţionalitate de orientare activă, constructivă pedirecţia depăşirii dificultăţilor.

Gandirea negativă se caracterizeaza prin pasivitate, neîncredere si lipsa angajării.


Iată câteva sfaturi menite de a contracara gândirea negativă.

  • Decât să spui „Nu ştiu mai bine spune 0 să aflu”.
    2. In loc să declari „Asta nu-I treaba mea” vezi ce trebuie făcut şi acţionează.
    3. Decât să faci promisiuni mai bine ţine-te de angajamente.
    4. In loc să spui „Nu sunt atât de ...”sau „ca alţii” mai bine spune „Sunt bun, dar nu atât de bun pe cât pot fi”.
    5. Când sesizezi tendinţa de a utiliza etichetele negative dă comanda „STOP” în limbaj
    interior.
  • Sunt gânduri în mintea ta care nu te ajută să fii sau să trăiești așa cum îți dorești. De-a lungul vieții tale, ai preluat fără voia ta credințe, gânduri, comportamente și atitudini de la părinții tăi, de la oamenii cu care ai intrat în contact, din mass-media, de la prietenii tăi sau din cărțile pe care le-ai citit. Deși crezi că îți aparțin, sunt gânduri în mintea ta care îți creează problemele cu care te confrunți.
    Ai văzut în jurul tău cum reacționează oamenii la ceea ce li se întâmplă, care este strategia pe care o adoptă atunci când se confruntă cu diferite situații din viața lor, ce emoții sau sentimente accesează și cum gândesc. Te-ai lăsat influențat, cu sau fără voia ta, de mentalitățile oamenilor cu care ai venit în contact. Odată ce o idee a intrat în mintea ta, în inconștientul tău, ea îți va determina percepția asupra realității, îți va condiționa comportamentul, emoțiile, atitudinea și ceea ce crezi despre tine și viață în general.
    Deci problemele din viața ta pot fi pur și simplu date de faptul că ai preluat de la alții modalități de gândire care nu sunt funcționale, care nu te ajută să ai succes sau să devii tot ceea ce ai putea să fii. În loc să aperi cu atâta înverșunare ideile și credințele din mintea ta, mai bine le-ai pune sub semnul întrebăriiTe ajută să gândești sau să reacționezi în modul în care o faci? Te ajută atitudinea pe care o ai în fața încercărilor din viața ta? Te ajută comportamentul pe care îl ai să îți atingi obiectivele? Oamenii care te influențează sunt modele de viață sau de reușită pentru tine? Dacă nu, atunci la ce te ajută să îi asculți sau să trăiești așa cum fac ei? 
    Cum ar fi dacă ți-aș spune că toate problemele din viața ta sunt cauzate de gândurile, credințele și atitudinile tale? Ai face ceva să devii conștient de ele și să schimbi „programele” care nu te ajută? Nu are niciun sens să rămâi fidel unor mentalități care nu promovează încrederea, succesul, evoluția sau abordarea rațională și funcțională asupra vieții. 
    Conștientizează-ți gândurile care îți fac probleme, schimbă-le cu altele (pentru asta lasă-te inspirat de oamenii pe care îi consideri modele de viață sau de reușită) și trăiește așa cum îți dorești tu.

                                                                                                   

     
    Programare