ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Chirurgie vasculară Chirurgie vasculară Timisoara

Toxina botulinică - Botox

Toxina botulinică Ce este și cum acționează toxina botulinică

Toxina botulinică, mai cunoscută sub numele popular de botox este o neurotoxină, cu rol de inhibitor al legăturii dintre fibrele nervoase motorii care dau comanda unei mișcări și mușchiul care execută acea mișcare. Majoritatea ridurilor și cutelor de la nivelul feței sunt rezultatul contracțiilor repetate ale mușchilor feței, care determină pielea să formeze cute, mai ales în zona dintre sprâncene, la nivelul frunții și în jurul ochilor. Prin fixarea botoxului între nervul motor și fibrele musculare are loc blocarea contracției mușchiului respectiv. În consecință, pielea care este, în mod obișnuit, angrenată de contracția fibrelor musculare se relaxează și nu mai formează cute. Cea mai importantă caracteristică a toxinei botulinice este aceea că acționeaza doar la nivelul fibrelor nervoase motorii și astfel nu modifică sensibilitatea zonei în care este injectată.

 

 

Botox - riduri de la nas

 

 

Botox - zona frontala

 

 

Botox - zona dintre sprancene

 

 

Botoxul – istoric și utilizări

 

Toxina botulinică a fost folosită pentru prima oară in domeniul oftalmologiei, pentru tratarea strabismului. Ulterior, s-a constatat că diminuarea activității mușchilor din jurul ochilor produce efecte miraculoase de întindere si întinerire a pielii din zona respectivă.
De-a lungul timpului, s-au creat mai multe formule comerciale de toxină botulinică pentru uz estetic, cea mai cunoscută fiind cea folosită in SUA sub numele de Botox. In Europa, cele mai folosite variante de toxină botulinică sunt Dysport si Vistabel.

 

Principii generale de tratament cu botox

 

Rezultatele de-a dreptul miraculoase ale toxinei botulinice (Botox) au făcut ca acest tratament să fie extrem de solicitat. La popularitatea sa contribuie și faptul că este o procedură rapidă, care nu provoacă durere. Milioane de pacienți din întreaga lume recurg din ce în ce mai mult la acest tratament. Foarte multe dintre tehnicile de injectare folosite pot suplini cu succes intervenții chirurgicale laborioase.

 

Tratamentul din pauza de cafea

 

Procedura de injectare este rapidă, durează aproximativ 10 minute și nu necesită recuperare, iar ulterior nu rămân semne. Activitatea se poate relua imediat după tratament, de aceea procedurii i se mai spune “tratamentul de pauza de masă sau de cafea”. Injectarea se efectuează cu ajutorul unor ace ultrafine, fără anestezie, fără durere.
Rezultatele se observă mai bine la câteva zile (aproximativ 5-7 zile) după administrarea tratamentului. Îmbunătățirea aspectului zonelor tratate este progresivă și durează între 4 și 6 luni. Efectul tratamentului este vizibil după prima ședință, dar, pentru a menține efectul pe o perioadă cât mai lungă, este indicată repetarea procedurii la un interval de 4 – 6 luni, de cel puțin 3 ori.