ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală Timisoara

Acidul hialuronic - Despre substanțele de umplere – Fillerele

Pentru a înțelege cum acționează substanțele de umplere, cunoscute sub denumire de ”fillere”, trebuie mai întâi să înțelegem procesele care au loc la nivelul pielii, odată cu trecerea timpului.
Schimbările care se produc în aspectul tenului pe măsură ce înaintăm în vârstă sunt cauzate, în primul rând, de degradarea substanțelor principale care intră în componența pielii, adică elastina, acidul hialuronic și colagenul. Colagenul este proteina principală care constituie suportul pentru piele. Acidul hialuronic ajută la menținerea apei și, totodată, oferă volum și formă pielii. Rolul principal al elastinei este de a permite pielii să rămână fermă, fără riduri, pliuri sau adâncituri. În general, aceste substanțe sunt cele care ne protejează pielea și îi mențin tinerețea; când ele lipsesc sau se găsesc într-o proporție insuficientă, pielea devine mai subțire, cu riduri adânci. Soluția pentru rezolvarea problemei este să alimentăm zonele deficitare cu substanțele care au rolul de a reconstitui volumul și de a reîntineri în mod natural pielea.

 

Cum acționează fillerele?

 

Principiul pe baza căruia acționează fillerele este “umplerea”. Pur și simplu, substanțele umplu zona unde se face injectarea și nivelează pielea la nivelul zonelor învecinate; în acest mod, adânciturile cauzate de riduri și de îmbătrânire vor dispărea.
Dintre substanțele de umplere, cele mai folosite în tehnologia medicală contemporană sunt cele pe bază de acid hialuronic. Când sunt injectate sub piele, aceste fillere umplu efectiv șanțurile si cutele, făcându-le să dispară. Tot cu ajutorul fillerelor, se pot restaura zone în care s-a pierdut din volum, ca de exemplu umărul obrazului sau buzele. Substanțele de umplere acționează deosebit de eficient atunci când sunt folosite în tratamente combinate cu toxina botulinică și tratamente de îmbunatatire a calității pielii, de tip Radiage sau Peeling.
Substanțele de umplere au capacitatea remarcabilă de a rezolva probleme care, până nu demult, necesitau intervenții chirurgicale.
Substanța se administrează cu ace ultrafine, pentru umplerea șanturilor profunde, a ridurilor pronunțate dar și pentru refacerea volumului la nivelul obrazului și buzelor. Efectele, în forma lor optimă, în cazul utilizării unor substanțe resorbabile, sunt vizibile pentru o perioadă de până la 8 luni, în funcție de zona în care s-a făcut injectarea și de particularitățile fiecărui pacient.

 

Resorbabil sau neresorbabil?

 

Substanțele de umplere neresorbabile, în principal produși pe bază de silicon, au avantajul rezultatelor permanente. Însă, dezavantajele sunt mai numeroase și cu implicații negative asupra evoluției de după tratament, de aceea, au ajuns să fie tot mai puțin utilizate. Sistemul imunitar percepe aceste substanțe ca pe un corp străin sau factor de agresiune, ceea ce declanșează o reacție de apărare. În consecință, la nivelul zonelor supuse procedurii, pot apărea deformări, a căror corecție ulterioară presupune intervenții chirurgicale laborioase și neplăcute, care necesită și perioadă de recuperare. Nu sunt indicate ajustări ale tratamentului nici cu același tip de substanțe, nici cu substanțe din alte clase, riscul de a dezvolta complicații crescând considerabil. De aceea, la clinica MEDCOM aceste tratamente se efectuează doar în situații excepționale și absolut justificate.
Substanțele de umplere resorbabile sunt și ele de mai multe feluri:
– substanțe de tipul colagenului (cu un protocol de administrare mai laborios, necesitând o testare a pacientei pentru a vedea dacă este sau nu alergică la colagenul animal, cu o lună înainte de administrarea tratamentului);
– substanțe pe bază de calciu (care sunt mai lent resorbabile și astfel cresc riscul de complicații);
– grăsime proprie (care necesită anestezie și internare de zi pentru recoltarea grăsimii);
– substanțe pe bază de acid hialuronic.
Riscurile de dezvoltare a unor complicații în urma tratamentului cu substanțe de umplere cresc odată cu scăderea gradului de absorbție al substanței.