ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Chirurgie plastică-estetică-reconstructivă Chirurgie plastică-estetică-reconstructivă Timisoara

Acidul hialuronic – cea mai utilizată substanță de umplere

Dintre toate substanțele de umplere, acidul hialuronic este cel mai folosit la nivel mondial, fiind substanța care are cele mai mici complicații, ca număr și gravitate. Fiind o substanță cu principala proprietate de lega moleculele de apă, pe lîngă efectul volumetric pe care îl conferă, mai are și un efect de îmbunătățire a calității pielii din zona injectată.
Acidul hialuronic este o substanță care se găsește în mod normal în piele, fiind total integrat și acceptat de țesuturile organismului. Efectul volumetric al acidului hialuronic durează până la 1 an, el fiind asimilat de către organism. Marele avantaj al injectării acidului hialuronic este faptul că se pot ajusta dozele pentru obținerea rezultatului ideal.

 

Care sunt cele mai bune opțiuni în tratamentele cu fillere?

 

Fillerele sunt folosite cu predilecție în medicina estetică pentru umplerea ridurilor și cutelor de la nivelul feței, cum sunt șanțurile nazogeniene, ridurile adânci dintre ochi și alte corecții de contururi neregulate. În același timp, ele pot fi utilizate și pentru reconturarea umărului obrazului, mărirea buzelor și, nu în ultimul rând, pentru corectarea unor cicatrici subdenivelate.
Fillerele de tipul celor cu acid hialuronic sunt preferate și datorită efectului lor de îmbunătățire generala a aspectului pielii faciale, dar și de texturizare a acesteia, pe baza particularităților lor de a atrage moleculele de apă, asigurând, astfel, un nivel optim de hidratare.
Nu sunt indicate pentru îndepărtarea multiplelor riduri din jurul gurii (acele dungi perpendiculare pe buze). Avem, însă, soluții și pentru aceste probleme, de exemplu, peelingul, prin care ridurile de tipul celor amintite se diminuează considerabil.
Ridurile adânci, apărute în zone cu hiperactivitate musculară, necesită, de obicei, o combinație de tratamente între fillere și toxina botulinică. Toxina botulinică tratează mușchiul responsabil de producerea ridului, eliminând factorul cauzator, iar fillerul umple acel rid.
Împreuna cu medicul, se stabilește dacă se impune un tratament simplu sau beneficiile sunt mai mari în cazul combinării mai multor tipuri de tratament.

 

Ce să aștepți de la tratamentul cu fillere?

 

Cu siguranță, fillerele întineresc aspectul general al feței, atât prin mărirea volumelor, cât și prin componenta de îmbunătățire a calității pielii, generând un chip mai odihnit și o piele mai catifelată.
Este important de reținut faptul că, în cazul substanțelor care nu au efect permanent, rezultatele sunt vizibile pentru o perioadă de până la 8 luni, substanța fiind treptat asimilată de organism.  Aceste substanțe sunt cel mai frecvent utilizate pe plan mondial, datorită riscurilor mici pe care le implică procedura de injectare.
De asemenea, perioada în care efectele sunt vizibile diferă în funcție de caracteristicile fiecărei persoane (vârsta, bagajul genetic, calitatea pielii, condițiile de viață, particularitățile zonei injectate).

 

Riscuri ale tratamentelor cu fillere:

 

Când tratamentele sunt efectuate de un medic specialist estetician, riscurile sunt absolut minore. Riscurile diferă în funcție de tipul de substanță care se utilizează. Astfel, în cazul substanțelor permanente, complicația majoră poate fi formarea unor zone fibroase, noduli în zona de injectare, care uneori impun corecția prin intervenții chirurgicale. În cazul colagenului, care este de proveniență animală, reacția alergică este riscul major. Pentru a determina dacă substanța provoacă alergie, se efectuează un test cu aproximativ o lună înainte de procedură.

 

Alte riscuri ale injectării pot fi:

 

  • infecții;
  • abcese;
  • induratii ale țesutului în jurul zonelor de injectare.
  •  

In cazul folosirii substanțelor pe bază de acid hialuronic, au fost semnalate efecte adverse în cazuri extrem de rare. Puținele reacții cauzate de acidul hialuronic pot consta în:

 

  • roșeață;
  • mâncărime;
  • ușoare echimoze;
  • umflături care dispar în câteva zile.
  •  

Ce anestezie se utilizează în tratamentele cu acid hialuronic?

 

În 90% din cazuri, administrarea acestor tratamente nu necesită anestezie. Unele produse chiar conțin anestezic, într-o proporție care asigură confortul în timpul injectării. Se pot folosi creme anestezice care se aplică local la suprafața pielii sau, în cazul persoanelor foarte sensibile și anxioase, se face anestezie locală printr-o injecție cu un ac fin.