ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Explorări funcționale Explorări funcționale Iasi

Glicemia

Sangele omului are o structură extrem de complexă, conţinand numeroase substanţe organice (proteine, grăsimi, glucoză, enzime, hormoni, vitamine) şi substanţe minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, etc).
Analizele biochimice cercetează compoziţia chimică fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine.
Zaharurile din sange: există mai multe feluri de zaharuri în organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc.
Glucoza este cea mai importantă zaharidă care se găseşte în mod normal în organele şi sangele omului şi constituie combustibilul cel mai preţios pentru obţinerea energiei necesare activităţii omului. Din arderea unui gram de glucoză, de către organism, rezultă 4 calorii. Glucoza în organism provine din alimentele consumate de către om.
Cele mai bogate alimente în glucoză sunt dulciurile (zahărul, produsele zaharoase, mierea), precum şi alimentele care conţin amidon (făina de cereale şi produsele cerealifere, cartofii etc.) care în organism se transformă prin acţiunea enzimelor hidrolitice în glucoză, dar organismul poate fabrica zahăr din orice nutriment, chiar din proteine şi grăsimi prin procesul de gluconeogeneză.
Pentru aprecierea cantităţii de zahăr din organism, în laborator se analizează zahărul din sangele total ori din ser sau plasmă.
Valori normale ale glucozei din sange: 65-110 mg la 100 ml sange.
La persoanele de peste 40-50 ani, valorile medii ale glicemiei sunt mai crescute decat la tineri, deoarece la ele şi consumul de glucoză în organism este mai redus. Scăderea sau creşterea glicemiei în afara acestor valori produce perturbări grave organismului.

 
Programare