Medicamente Antivirale in Terapia Clinica

©

Autor:

Foscarnet

Foscarnetul este un chimioterapic cu actiune inhibitoare foarte puternica asupra virusurilor herpetice si asupra virusului CMV ; Foscarnetul actioneaza prin inhibarea polimerazelor implicate in replicarea virala, avand efect minim daunator asupra polimerazelor celulelor gazda. Foscarnetul s-a dovedit a fi eficient impotriva tulpinilor de HSV si VZV, care prezentau rezistenta la actiunea Acyclovirului ; de asemeneea, medicamentul este util inclusiv impotriva tulpinilor de CMV rezistente la administrarea de Ganciclovir.

A fost demonstrat faptul ca Foscarnetul are actiune inhibitorie si asupra revers transcriptazei virusului HIV, atat « in vitro », cat si atunci cand este administrat unui pacient.

Foscarnetul se administreaza in solutie perfuzabila ; chimioterapicul este eliminat in cea mai mare parte prin urina ; se recomanda precautie atunci cand acest medicament este administrat la pacientii cu insuficienta renala (diferite grade de insuficienta renala) . Medicamentul are capacitatea de a penetra structurile osoase, persistant in os, chiar si luni de zile de la finalizarea tratamentului.

Retinita cu virusl CMV, aparuta la pacientii infectati cu virusl HIV, poate fi tratata cu succes prin administrarea de Foscarnet (efectul sau este similar cu cel produs prin administrarea de Ganciclovir) ; de asemenea, Foscarnetul asigura o supravietuire mai indelungata a pacientilor infectati cu virusul HIV, datorita actiunii sale inhibitorii asupra revers transcriptazelor HIV. AU fost raportate unele cazuri in care tulpini de CMV, prezentau rezistenta la administrarea de Foscarnet.

Foscarnetul poate deveni toxic, daca functia renala este afectata ; dintre efectele secundare ce pot aparea in urma administrarii acestui medicament, enumeram urmatoarele : hipocalcemie, hipomagnezemie, hipopotasemie, hipofosfatemie sau hiperfosfatemie (toate acestea reprezinta tulburari hidro-electrolitice) . Efectele toxice renale, precum si tulburarile electrolitice pot fi prevenite atunci cand se realizeaza o perfuzare lenta a solutiei medicamentoase, alaturi de o hidratare cat mai corecta a pacientului respectiv. Foscarnetul nu are actiune toxica asupra maduvei osoase, putand fi administrat in combinatie cu Zidovudina.

Data actualizare: 02-06-2013 | creare: 20-07-2010 | Vizite: 79174
Bibliografie
Harisson, Principiile medicine interne, Vol. I si II, Ed. Teora, 2002
E. Miftode, Boli Infectioase, Ed. Junimea, 2008
V. Rusu, Dictionar Medical, Ed. Medicala, 2001
E. Bottone, Atlas of Clinica Microbilogy of infectious Diseases, Ed. Informa Healthcare, 2006
W.R. Jarvis, Bennett and Brachman’s Hospital Infections, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2008
D. Schlossberg, Clinical Infectious Disease, Ed. Cambridge University Press, 2008
Dessain, Scott K , Human Antibody Therapeutics For Viral Disease, Ed. Springer Verlag, 2008
John G. Bartlett, The Johns Hopkins ABX Guide – Diagnosis and Tratment of Infectious Diseases, Ed. Jones and Bartlett, 2010
John W. Wilson , Mayo Clinic Antimicrobial Therapy – Quick Guide, Ed. Informa Healthcare, 2008
S. L. Gorbach, Infectious Diseases, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2004
Edward K. Wagner, Basic Virology, Ed. Wiley, 2007
Douglas D. Richman, Clinical Virology, Ed. American Society of Microbiology, 2002
Arie J. Zuckerman, Principles and Practice of Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2009
Brian Mahy, The Dictionary of Virology, Ed. Academic Press, 2008
L. R. Haaheim, A Practical Guide to Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!