Medicatia pentru fertilitate

©

Autor: Redacția ROmedic

Medicatia pentru fertilitate

Tratamentul pentru infertilitate consta in administrarea unor medicamente pe cale orala sau intravenoasa. In cazul femeilor care sufera de tulburari ale ovulatiei, aceste medicamente determina eliberarea hormonilor care fie stimuleaza ovulatia, fie o regleaza.

 

Chiar daca apelezi la tehnicile de reproducere asistata (TRA), precum fertilizarea in vitro, medicatia pentru fertilitate joaca un rol important in tratament. Intrucat medicamentele pentru fertilitate sunt disponibile intr-un numar mare in farmacii, cele prescrise in mod obisnuit sunt prezentate pe scurt.

Clomid sau Serophene (Clomifen citrat)

Indicatii

Clomid este deseori prima alegere in tratamentul infertilitatii datorita eficientei sale si a faptului ca este folosit de peste 25 ani. Acest medicament este indicat femeilor care sufera de insuficienta ovulatorie. Clomid si Serophene (denumiri comerciala pentru clomifen citrat) sunt antiestrogeni – actioneaza asupra hipotalamusului si a glandei pituitare (hipofiza) care elibereaza hormonii ce vor stimula ovarele sa produca ovule. Gonadoliberina (GnRH) este produsa de hipotalamus, iar FSH (hormonul stimulator folicular) si LH (hormonul luteinizant) sunt produsi de hipofiza. Clomid si Serophene sunt deseori asociate in cadrul tehnicilor de reproducere asistata (inseminarea artificiala, de exemplu).

Administrare

Doza initiala de clomifen citrat este de 50 mg pe zi timp de 5 zile. Primul comprimat va fi luat in a treia, a patra sau a cincea zi a ciclului menstrual. Ovulatia va incepe dupa sapte zile de la luarea ultimei doze. Daca nu se produce ovulatia, doza va fi marita cu 50 mg lunar pana ajunge la 150 mg. Dupa inceperea ovulatiei, medicii recomanda sa nu se administreze clomifen citrat mai mult de sase luni. Daca in acest interval de timp sarcina nu este obtinuta, se va administra un alt medicament.

Eficacitate

La 60-80% din pacientele care iau clomifen citrat se produce ovulatia, iar la jumatate dintre acestea se instaleaza sarcina. Majoritatea sarcinilor sunt obtinute in intervalul a trei cicluri menstruale.

Reactii adverse

Reactiile adverse ale medicamentului sunt in general usoare si se refera la:
Clomid poate cauza si modificari ale mucusului cervical, nepermitand patrunderea spermatozoizilor in uter si impiedicand stabilirea zilelor fertile ale femeii. In mod asemanator celorlalte medicamente pentru fertilitate, Clomid creste riscul unei sarcini multiple, desi prezinta riscuri mai mici comparativ cu hormoni injectabili.

Terapia hormonala injectabila

Daca Clomid si Serophene se dovedesc ineficiente, medicul recomanda tratamentul injectabil cu hormoni pentru stimularea ovulatiei.

 

  • gonadotrofina corionica umana (hCG): Ovidrel, Profasi asociata cu alte medicamente care induc ovulatia
  • hormonul stimulator folicular (FSH): Follistim, Fertinex, Bravelle
  • hormonul luteinizant (LH): Pergonal, Repronex si Metrodin
  • gonadotropina umana de menopauza (hMG)
  • gonadoliberina (GnRH - Hormon eliberator al gonadotrofinei): Factrel
  • agonist GnRH: Lupron, Zoladex si Synarel
  • antagonist GnRH: Antagon si Cetrotide

Indicatii

Acesti hormoni sunt folositi pentru stimularea si controlarea ovulatiei ca metoda de tratare a infertilitatii.

Administrare

Toate aceste medicamente se administreaza doar sub forma unei serii de injectii, subcutanat sau intramuscular. Injectiile se pot face in stomac, brat, coapse sau fese. Terapia hormonala incepe de obicei in a doua sau a treia zi a ciclului menstrual (numaratoarea incepand cu prima zi a menstruatiei) si dureaza 7-12 zile consecutive.

In unele cazuri, injectiile se asociaza cu administrarea pe cale orala de Clomid.

Eficacitate

Substantele hormonale injectabile stimuleaza ovulatia in numeroase cazuri. Dintre pacientele la care se produce ovulatia, 50% reusesc sa ramana insarcinate.

Reactii adverse

Reactiile adverse ale medicamentelor sunt in general usoare si se refera la:

  • infectii
  • hematoame
  • edeme
  • iritatii la locul injectarii.

La acestea se adauga si riscul aparitiei sindromului de hiperstimulare ovariana, care se manifesta prin cresterea dimensiunii si permeabilitatii ovarelor. Medicamentele care stimuleaza ovulatia cresc si riscul sarcinilor multiple.

Alte medicamente

Alte medicamente
  • Aspirina. Studiile au demonstrat ca, in unele cazuri, aspirina reduce riscul producerii unui avort spontan. Consultarea unui medic inainte de a lua aspirina este obligatorie.
  • Heparina – medicament utilizat pentru scaderea riscului producerii unui avort spontan la femeile care au pierdut mai multe sarcini in trecut.
  • Antagon (ganirelix acetate) - hormon injectabil utilizat pentru inhibarea ovulatiei premature in cazul femeilor care efectueaza tratamente pentru fertilitate. Efectele adverse constau in durere abdominala, cefalee, sau moarte fetala.
  • Dostinex si Parlodel (bromocriptina si cabergolina). Aceste medicamente sunt utilizate pentru scaderea nivelului de prolactina, sau pentru micsorarea dimensiunii unei tumori a glandei pituitare care impiedica ovulatia. Sunt in general administrate pe cale orala in doze mici care pot fi marite daca este cazul. Pot fi administrate si prin introducerea tabletelor in vagin. Reactiile adverse sunt reprezentate de stari de ameteala si dureri abdominale.

Data actualizare: 21-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 77809
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum