Fertilitatea si infertilitatea
Autor: Stanciu Elena
Desi nu orice femeie sau cuplu face din meseria de parinte un scop al vietii, pentru cei care este esential sa se simta impliniti prin conceptia unui copil, imposibilitatea conceptiei sau infertilitatea este o realitate extrem de dureroasa. Multi dintre noi petrecem o buna parte din viata incercand sa evitam o sarcina neplanificata, considerand ca de indata ce vom fi pregatiti pentru conceptie aceasta se va produce fara dificultati. Tendinta multor femei este sa creada ca aceasta schimbare brusca de atitudine fata de prezenta unei sarcini va fi usor acceptata si insusita imediat de organism, insa nu intotdeauna este asa.
Scopul acestei sectiuni este de a va oferi cateva informatii de baza legate de infertilitate, o problema destul de frecventa, cu impact psihologic si social major asupra cuplurilor. Vom prezenta informatii privind posibilitatile de preventie, optiunile de tratament, cauze si simptome, precum si asistenta in intelegerea anumitor complicatii si situatii speciale.
Medicina infertilitatii este o stiinta ce progreseaza extrem de rapid si de aceea din varietatea subiectelor ce trateaza infertilitatea vom incerca sa va oferim toate informatiile necesare pentru o alegere optima.
Infertilitate - definire
Infertilitatea este definita in sens larg ca incapacitatea unei femei/cuplu de a concepe un copil dupa un an de contact sexual fara utilizarea unei metode de contraceptie. Pentru femeile ce depasesc varsta de 35 de ani, aceasta afectiune este diagnosticata dupa 6 luni de nereusita a conceptiei.Infertilitatea primara se refera la incapacitatea biologica a unei persoane de a contribui la conceptie. Insa aceeasi terminologie este folosita si cu referire la incapacitatea unei femei de aduce o sarcina la termen (pana la nastere).
Infertilitate primara sau infertilitate secundara?
Cuplurile diagnosticate cu infertilitate primara nu au putut sa conceapa nici macar o data, datorita unor cauze medicale, in timp ce infertilitatea secundara reprezinta dificultatea de conceptie dupa o conceptie anterioara (indiferent daca a dus sau nu sarcina la termen). In general aparitia unor probleme si afectiuni medicale pot afecta fertilitatea unuia sau ambilor partenri dupa ce cuplul a inregistrat succes in conceptia unuia sau mai multi copii, in trecut.Subfertilitate
Exista si alti termeni similari pentru a evidentia dificultatile de conceptie, de exemplu, subfertilitatea ce se refera la o afectiune benigna.Un cuplu ce a incercat mai mult de 1 an sa conceapa un copil prin metode naturale este considerat subfertil, adica mai putin fertil decat un cuplu tipic. Rata de fecundabilitate a cuplului este redusa, 3-5%. Cauzele subfertilitatii sunt in mare parte cele care determina si infertilitatea, insa cele mai frecvente sunt endometrioza si sindromul ovarelor polichistice.
Infertilitatea – nu stigmatizati partenerul !
Infertilitatea in cuplu poate fi generata atat de afectiuni ale femeii cat si a barbatului sau a ambilor parteneri, insa in niciun caz nu este doar o afectiune a femeii sau responsabilitatea sa exclusiva. Dificultatile in conceptie sunt destul de frecvente, insa nu intotdeauna sunt identificate din timp sau chiar semnalate medical. In ciuda a tot ceea ce suntem invatatati sau ar trebui sa fim invatati in cadrul educatiei sexuale un cuplu obisnuit are intr-o luna oarecare 2% sanse de conceptie. In decursul vietii aproximativ 10-15 % dintre cupluri experimenteaza infertilitatea. Acest procent creste pana la 33% pentru cuplurile in care femeia depaseste varsta de 35 de ani. In 45% din cazuri originea infertilitatii este masculina, 30% din cazuri sunt datorate femeii, iar in 20% din cazuri ambii parteneri au probleme de fertilitate.Informarea, ceea ce isi propun articolele din aceasta sectiune, va ofera oportunitatea de invata cum sa va confruntati cu problemele de fertilitate intr-un mod adecvat, evitand tentatia de atribuire a vinei unuia dintre parteneri. Chiar daca sursa anumitor problemele medicale ce afecteaza fertilitatea cuplului este doar unul dintre membri, nu este vina „lui” sau a „ei”. Comunicarea constienta sau inconstienta a vinei, va conduce la formarea unor emotii negative si stres, factori ce insotesc in mod frecvent infertilitatea.
Diagnosticul de infertilitate
Medicii specialisti ai endocrinologiei reproductive clasifica cauzele infertilitatii in mai multe categorii:- cauze biologice
- cauze genetice (infertilitate incompleta sau pierderi de sarcina multiple)
- factori de mediu (substante toxice, agenti chimici pesticide, etc.)
- factori ai glandei pituitare sau
- factori generali (diabet, tulburari tiroidiene, boli ale glandei suprarenale), etc.
Anumite probleme de sanatate cresc ricul de infertilitate. De aceea recomandam femeilor cu urmatoarele afectiuni sa contacteze de urgenta un medic ginecolog, obstretician sau endorinolog specializat pe probleme de fertilitate:
- dereglari menstruale grave sau lipsa mentrei;
- dureri menstruate cronice;
- endometrioza;
- boli inflamatorii ale pelvisului;
- mai multe pierderi de sarcina.
Infertilitatea ireversibila se numeste sterilitate.
Infertilitate inexplicabila
Un procent destul de mare de cupluri sunt diagnosticate cu infertilitate inexplicabila. In aceste cazuri anumite anomalii sunt prezente insa nu sunt detectate cu mjloacele disponibile in prezent. Probleme posibile pot fi: nesincronizarea eliberarii ovulului cu momentul pptrivit fertilizarii, eroare de transport a acestuia in tubul fallopian, incapacitatea spermatozoizilor de a ajunge la ovul, tulburarea procesului de transportare a zigotului sau eroare de implantare a acestuia in uter. Calitatea ovulului este critica pentru fecundare iar aceasta depinde in mare masura si de varsta materna (rezerva ovariana, ovulatia) si capacitatea de fecundare a a ovulului.Oncofertilitatea
Acest termen se refera la un domeniu interdisciplinar ce leaga oncologia de studiul capacitatii reproductive a pacientilor bolnavi de cancer, precum si explorarea si dezvoltarea optiunilor privind capacitatea de conceptie a pacientilor bolnavi de cancer.Teste de fertilitate
Testele de fertilitate sunt cele care ajuta medicul specialist sa determine atat sursa infertilitatii de cuplu (barbatul sau femeia) cat si cauza pentru a putea elabora optiunile de tratament si schema de tratament necesara.Pentru barbati testele de fertilitate ce incep bineinteles cu testarea lichidului seminal (numar, forma, motilitate spermatozoizi) si a nivelului hormonal. Pentru femei testele incep cu evaluarea procesului de ovulatie si calitatea ovulelor.
Cauzele posibile ale infertilitatii sunt extrem variate, de aceeea sunt necesare o multitudine de teste, unele mai jenante si mai disconfortante pentru cuplu. De asemenea medicul va evalua si mediul relational de cuplu, va evalua viata sexuala a acestuia (sincronizare, frecventa, planificare, intensitate si comportament sexual), etc. Este foarte important ca partenerii sa fie deschisi si onesti in declaratiile si explicatiile lor pentru a ajuta medicul curant sa identifice cat mai repede cauza si sa recomande un tratament specific, corespunzator.
Tratamentul infertilitatii
Metodele de tratament al infertilitatii pot fi grupate in metode medicale, complementare sau alternative. Unele dintre ele sunt combinate, altele sunt ajutate de metode naturale de imbunatatire a fertilitatii.Tratamentele medicale pentru infertilitate
Tratamentul medical al infertilitatii implica in general administrarea unor medicatii, utilizarea unui dispozitiv medical sau chirurgie, sau o combinatie a celor mentionate. In cazul in care sperma este de calitate buna, iar mecanismele reproductive ale femeii functioneaza normal, medicii vor incepe tratamentul de infertilitate prin administrarea unui stimulent ovarian.O alta metoda medical de tratament este si inseminarea intrauterina – aceasta implica utilizarea unui dispozitiv pentru conceptie in care este plasata sperma si atasata in cervix. Tratamentul se bazeaza pe sincronizarea procesului de ovulatie cu implantarea capsulei de conceptie in uter. In cadrul acestei metode fertilizarea are loc in interiorul uterului (corpului matern).
Alte variante de tratament medical al infertilitatii sunt cele de fertilizare in vitro: tehnicile de reproducere asistata:
- ICSI - Intracytoplasmic sperm injection
- ZIFT - Zygote intrafallopian transfer
- GIFT - Gamete intrafallopian transfer
- BT - Blastocyst transfer.
Alte tehnici medicale sunt tuboplastia, dezvoltarea embrionara asistata, etc.
Dintre cuplurile care solicita tratamente de fertilitate, aproximativ 20% concep un copil inainte de inceperea tratamentului, ca rezultat al reducerii anxietatii (eliberarea emotionala ce reprezinta un factor major ce afecteaza fertilitatea), in urma consultarii si consilierii medicale.
FSH - hormonul de stimulare foliculara
Hormonul de stimulare foliculara este cunoscut ca un tip de hormon endocrin produs de glanda pituitara atat la femei cat si la barbati. La barbati FSH este responsabil de procesul de productie a spermei, iar la femei sustine dezvoltarea ovulelor. Un nivel ridicat al FSH semnaleaza existenta unei rezerve ovariene reduse la femei si un numar redus de spermatozoizi la barbati.Exista o legatura directa intre sistemul endocrin si infertilitate. De cele mai multe ori chiar testele privind productia FSH se afla printre primele trei verificari in cazul cuplurilor cu probleme de fertilitate.
Impactul psihologic cauzat de infertilitate
Infertilitatea poate avea efecte psihologice profunde. Partenerii devin frustrati de incapacitatea lor de a concepe, ceea ce amplifica problema generand disfunctii sexuale. Dezacordurile in relatia de cuplu adesea conduc la infertilitate, in special atunci cand se exercita presiuni cu privire la anumite decizii medicale. Femeile adesea sufera depresii grave asemenatoare celor intalnite in cazurile de cancer sau boli de inima.Stresul emotional si dificultatile maritale sunt mult mai mari atunci cand sursa infertilitiatii este barbatul.
Chiar si cuplurile care apeleaza la fertilizarea in vitro (IFV) sunt supuse unui stres considerabil.
Impactul social determinat de diagnosticul de infertilitate
In multe culturi incapacitatea de a concepe este tabu - o stigmatizare sociala. In grupurile sociale apropiate o respingere (sau sentimentul de respingere) poate cauza anxietate si dezamagire, ducand la izolare sociala.Costurile de tratare a problemelor de fertilitate pot fi foarte mari si pot genera un adevarat dezastru financiar dar si emotional. Cum si cand decideti sa incepeti si sa intrerupeti un tratament de fertilitate care nu a avut succes, cand puteti relua tratamentul sunt intrebari pentru care vom incerca sa gasim raspunsuri.
In mod eronat infertilitatea este perceputa ca o problema a femeilor in varsta, insa numeroase studii releva un numar suficient de cazuri de infertilitate inregistrata la indivizi sub 30 de ani. O documentare cu privire la aceste aspecte va poate ajuta sa va confruntati cu tratamentele necesare/dificultatile/complicatiile infertilitatii asigurand un mediu emotional si biologic propice conceptiei.
Infertilitatea afecteaza 14% dintre cuplurile de varsta reproductiva. Este definita prin imposibilitatea de a concepe la 1 an de activitate sexuala neprotejata in perioada ovulatiei. Aceasta definitie este bazata pe probabilitatea cumulativa a sarcinii....
Atunci cand cuplul constata ca ar putea avea o problema de fertilitate, primul pas il reprezinta contactarea unui specialist in vederea unei examinari si stabilirea unui diagnostic exact. Este bine ca la prima programare ambii parteneri sa mearga la un specialist...
Testarea fertilitatii este un proces complex, intimidant si umilitor pentru unii, uneori chiar frustrant. Aceste testari, pentru ambii parteneri, tind sa aiba o secventa prestabilita, incepand cu teste mai putin invazive si continuand cu cele mai invazive si mai amanuntite...
Pentru cuplurile ce se confrunta cu infertilitatea este la fel de important ca si barbatul sa se supuna evaluarii medicale in egala masura ca si femeia. Infertilitatea masculina reprezinta incapacitatea barbatului de a lasa o femeie insarcinata....
Infertilitatea feminina reprezinta incapacitatea femeii de a concepe sau de a duce sarcina la termen datorita uneia sau mai multor probleme specifice. Infertilitatea feminina poate aparea sub mai multe forme, inclusiv combinata....
Este important de stiut sa identificati simptomele de infertilitate pentru a va ajuta medicul sa puna un diagnostic mai rapid in vederea tratarii factorilor perturbatori ai fertilitatii. Nu intotdeauna apar simptome fizice de infertilitate...
Majoritatea barbatilor nu experimenteaza simptome clare sau nu percep anumiti indicatori de infertilitate, insa exista o categorie destul de mare care intampina anumite dificultati in viata lor sexuala, sufera numite tulburari si modificari hormonale...
Sfaturi, indrumari, aspecte dovedite stiintific si multe altele va vor fi prezentate in aceasta sectiune pentru a putea intampina cerintele dvs in ce priveste dorinta de cunoastere si pregatire in vederea conceperii unui copil....
Stilul de viata modern este inclinat mai mult spre aspectul material al acesteia, lasand la o parte probleme importante legate de spiritualitate, dieta si sanatate. Ceea ce cei mai multi ignora este faptul ca anumite facilitati si confortul sunt placute si relevante doar atunci cand esti sanatos si te poti bucura de ele....
Fertilitatea optima la orice varsta depinde de echilibrul hormonal, ce poate fi afectat negativ si de factori externi, cum ar fi mediul poluat cu toxine...
Este o realitate faptul ca multe femei aleg in prezent sa-si amane perioada de conceptie. Insa multe dintre ele au descoperit in timp faptul ca nu este intodeauna usor sa ramana insarcinata - o gluma cruda a destinului avand in vedere cat efort au depus unele pentru a evita aparitia unei sarcini....
Infertilitatea este un motiv de ingrijorare pentru numeroase cupluri intrucat acest diagnostic poate schimba radical viata pe care acestea si-au imaginat-o dintotdeauna. O persoana este considerata infertila dupa un an de incercari esuate de a concepe un copil....
Mult timp s-a crezut ca infertilitatea este numai o problema a femeilor. De fapt, aproximativ o jumatate din cazurile de infertilitate au o etiologie masculina. Primul pas in testarea fertilitatii la barbati este prezentarea la un medic, de preferinta urolog....
Infertilitatea este o problema a femeilor. Fals: Femeile si barbatii sunt responsabili in mod egal atunci cand este vorba de infertilitate. Cauza infertilitatii este feminina in 40% din cazuri, masculina tot in 40% din cazuri, iar in restul de 20% ...
In prezent, fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnica banala. Dar acum catva timp era o procedura misterioasa care producea asa-zisii „copii in eprubeta”. Louise Brown, nascuta in Anglia in anul 1978 a fost primul copil conceput prin aceasta metoda....
Inseminarea artificiala este o procedura care contribuie la tratarea unor tipuri de infertilitate atat la femei cat si la barbati. Aceasta tehnica presupune inserarea spermei direct in colul uterin (cervix), trompele uterine sau uterul femeii....
Tratamentul pentru infertilitate consta in administrarea unor medicamente pe cale orala sau intravenoasa. In cazul femeilor care sufera de tulburari ale ovulatiei, aceste medicamente determina eliberarea hormonilor care fie stimuleaza ovulatia, fie o regleaza. Chiar daca apelezi la tehnicile de reproducere asistata (TRA), precum fertilizar...
Pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de reproducere, fertilizarea in vitro (FIV) este cel mai bun tratament în prezent. Succesul tratamentului depinde însă de vârsta femeii și a bărbatului, dar și de calitatea ovocitelor. Odată cu înaintare...
Cea mai ușoară metodă prin care puteți afla care este rezerva dumneavoastră ovariană este dozarea hormonului anti-mullerian (AMH). Când putem doza AMH-ul, valori normale și alte răspunsuri utile legate de AMH și rezerva ovariană....
Infertilitatea reprezintă scăderea capacității de a concepe și a da naștere unui copil. Spre deosebire de sterilitate, infertilitatea este o stare reversibilă, ce se definește ca incapacitatea de procreere a unui cuplu după 1 an de contacte sexuale neprotejate. Definiția este bazată pe studii observaționale ce arată că un procent de a...
Pe lângă numeroasele avantajele oferite de progresul științei și al tehnologiei din ultimele decenii, populația are de suferit la capitolul fertilitate din cauza mai multor factori, precum poluarea, pesticidele și metalele grele din alimente, radiați...
Îți prezentăm câteva dintre obiceiurile dăunătoare ce pot afecta, în timp, fertilitatea. Identifică-le şi exclude-le apoi pentru a fi sigură că sănătatea nu îţi este afectată de alegeri mai puţin inspirate. ...
Unele femei folosesc contraceptia farmacologica pentru a evita sarcina nedorita, altele pentru a permite o diferenta de ani intre copiii nascuti. Exista insa controversa conform careia folosirea continua a pilulelor contraceptive creste riscul de infertilitate....
Oncofertilitate - link: https://en.wikipedia.org/wiki/Oncofertility
Fertilitatea si FSH -ul - link: https://iulren.com/fsh-fertility.html
Sterilitate - link: https://www.medicinenet.com/infertility/symptoms.htm
Ce este infertilitatea - link: https://www.ehealthmd.com/library/infertility/INF_whatis.html
Infertilitatea - informatii de baza - link: https://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=doc&id=11277&cn=65
Infertilitate - link: https://www.womenshealthchannel.com/infertility/treatment.shtml
Infertilitate-ce va rezerva viitorul? - link: https://www.ivillage.co.uk/pregnancyandbaby/fertility/infertility/articles/0,,5_167352-2,00.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu raman insarcinata
- Infertilitate???
- Nu reusesc sa raman insarcinata.. infertilitate primara?
- Virgina cu anexita, infertila?
- Steriliate? infectie genitala?
- Infertilitate
- Infertilitate??? :O
- Infertilitate
- Ma lupt cu infertilitatea de 1 an
- Vreau un bebelas, dar in istoric din pacate am o extrauterina!