Melanonichia

Melanonichia reprezinta pigmentarea maro sau neagra a unghiei. Prezinta doua forme: melanonichia difuza si melanonichia longitudinala. Cea mai importanta cauza a melanonichiei este melanomul subunghial, desi alte cauze includ melanochia longitudinal psihologica, cauza sistemica, afectiuni inflamatorii, infectii fungice, medicamente si hiperplazii melanocitice benigne: nevi, lentigo.

Melanonichia psihologica este intilnita mai ales la indivizii inchisi la culoare, iar prevalenta persoanelor afectate creste cu virsta. Benzile longitudinale tind sa fie multiple si slab pigmentate. In melanomul subunghial exista doar o singura banda. Morbiditatea si mortalitatea asociate cu melanonichia depind de cauza de baza. Melanonichia secundara melanomului subunghial este sursa ambelor, cu rate de supravietuire la 5 si 10 ani de 30% si respectiv 13%.

Daca melanonichia este secundara afectiunilor sistemice sau dermatologice este importanta tratarea acestora. Daca este secundara unui medicament se recomanda intreruperea acestuia. Daca se suspicioneaza un malanom in situ se indica excizia totala sau microchirurgia Mohs. In cadrul melanomului invaziv se recomanda amputarea falangei. Cazurile de melanom avansat poarta un prognostic nefavorabil.

Patogenie

Melanonichia apare datorita producerii crescute a melaninei de catre melanocitele din matricea unghiei. La persoanele sanatoase numarul normal de malanocite este de 200/mm2, din care majoritatea ramin dormante. Cind acestea sunt activate melanosomii plini cu melanina sunt transferati in celule matriciale diferentiate, care migreaza distal si devin onicocite, determinind o banda colorata vizibila.

Cauze si factori de risc

Cauze hiperplazice:
- melanomul, lentigo, nevi melanocitici (latimea benzii este peste 3 mm in peste 50% dintre cazuri).
Cauze psihologice: sarcina (benzi multiple), melanochia rasiala (benzi multiple la africani, hispanici, indieni, japonezi).

Cauze locale si regionale:
- trauma, pantofii strimti, onicotilomania, intepaturile de insecte
- sindromul de tunel carpian, corp strain subunghial, radioterapia
- lumina ultraviolet, hiperpigmentarea postinflamatorie.

Cauze sistemice:
- boala Addison, sindrom Cushing, sindrom Nelson, hipertiroidism
- hemosideroza, hiperbilirubinemie, alcaptonuria, porfiria, infectia HIV
- boala grefa versus gazda, malnutritie, deficient de vitamina B12.

Cauze dermatologice:
- psoriazis, lichen planus, radiodermita cronica, sclerodermia
- lupus eritematos, infectii fungice unghiale, carcinom bazal celular
- boala Bowen, histiocitomul fibros subunghial, lichen striat, chist mucos.

Cauze farmacologice:
- bleomicina, busulfan, ciclofosfamida, dacarbazina, danuorubicina
- doxorubicina, etoposide, 5-fluorouracil, hidroxiuree, metotrexat.
- arsenic, cloroquina, cicline, fluconazole, saruri de aur, ibuprofen, ketoconazole
- minociclina, fenitoina, fenotiazina, psoralen, mercur, lamivudina, tetraciclina
- steroid, sulfonamide, timolol, zidovudina.

Semne si simptome

Tipic melanonichia este mai frecventa la persoanele in virsta, desi poate apare si la copii. Numarul si latimea benzilor creste cu virsta. Cei mai multi pacienti prezinta istoric de pigmentare asimptomatica a unghiei. Anamneza atenta trebuie sa includa medicatia, boli suferite, obiceiuri, istoricul medical familial si originea rasiala. In cazul melanomului malign pacientul descrie o banda de melanonichie longitudinala care si-a modificat forma recent. Modificarile caracteristice ale melanomului includ alterarea culorii, dimensiunii si formei benzii sau aparitia durerii sau ulcerarii locale.

Examen fizic.
Melanonichia este caracterizata de o decolorare maro sau neagra a unghiei. Aceasta poate fi afectata difuz sau doar longitudinal. Rar se raporteaza melanonichia transversa. Pot fi implicate unul sau mai multe degete.

Urmatorii factori ridica posibilitatea etiologiei maligne a melanonichiei:
- A - virsta - incidenta crescuta in deceniul al saptelea
- B - banda maro-neagra cu latime peste 3 mm
- C - modificarea morfologiei
- D - policele este afectat mai frecvent decit halucele
- E - extensia pigmentului la matrice, patul unghial, cuticula sau falduri laterale ale unghiei
- F - istoric medical familial pozitiv pentru melanonichie.

Tratament

In cazul in care melanonichia se datoreaza afectiunilor sistemice sau dermatologice se incearca tratarea acestora. Daca este secundara administrarii unui medicament acesta se poate intrerupe daca nu este vital, iar melanonichia dispare. Chirurgia este indicata in cazurile de malanom malign. In melanomul in situ se practica excizia aparatului unghial sau chirurgia micrografica Mohs. In cazul unui melanom invaziv se practica amputatia falangei distale sau chirurgia Mohs.
Pacientii cu melanonichie longitudinal idiopatica care nu doresc biopsia trebuie supravegheati si evaluate la fiecare 3 luni pentru modificari. Se poate folosi un dermatoscop pentru a diferentia forma benigna de cea maligna. Daca sunt observate modificari sugestive pentru melanom, iar indexul de suspiciune este ridicat este indicata biopsia leziunii.
Complicatia cea mai frecventa a chirurgiei este distrofia unghiei. Majoritatea cazurilor de melanochie primara sunt benigne, cu mortalitate si morbiditate limitate. Prognosticul melanomului este negativ.

Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele