Metastazele ganglionare

©

Autor:

Metastazele ganglionare reprezintă localizarea secundară a celulelor canceroase localizate inițial la nivelul altui organ din corp. Celulele canceroase ajung la nivelul ganglionilor limfatici prin intermediul vaselor limfatice care drenează limfa și se localizează la nivelul ganglionilor limfatici (structuri glandulare care drenează limfa șți au rolul de a capta și de a distruge substanțele dăunătoare prezente în organism), cu apariția procesului de metastazare. În contextul afecțiunilor neoplazice, ganglionii limfatici reprezintă prima stație de extindere a procesului tumoral, prin intermediul vaselor limfatice.

Ganglionii limfatici sunt structuri glandulare de dimensiuni reduse, formă rotunjită, prezenți în majoritatea regiunilor din corpul uman, cu precădere la nivel cervical, axilar, toracic, abdominal și inghinal, cu rol în colectarea limfei (lichid transparent, incolor sau de culoare gălbuie, care transportă diferite substanțe între țesuturile din corp și sânge).


Numărul de ganglioni limfatici diferă de la o persoană la alta. La nivelul axilei, numărul de ganglioni limfatici variază între 15 și 30. Ganglionii limfatici joacă un rol important imunologic, datorită celulelor imune aflate în componență. Aceste celule participă la combaterea infecțiilor ajunse în organism prin distrugerea agenților patogeni care sunt transportați în limfă prin intermediul vaselor limfatice. Fiecare ganglion limfatic acționează prin filtrarea limfei și îndepărtarea din organism a substanțelor dăunătoare.


Adenopatiile limfatice apărute în contextul afecțiunilor neoplazice sunt expresia extinderii procesului canceros și metastazării pe cal limfatică (pe cale vaselor limfatice), la nivelul ganglionilor limfatici. Metastazele gaanglionare repreziontă una dintre cele mai frecvente, dar și cea mai de temut afecțiune a ganglionilor limfatici. [1], [2]

 

Cauzele apariției metastazelor ganglionare

Tumorile maligne sunt caracterizate printr-o proliferare necontrolată a celulelor canceroase, cu tendința de extindere în evoluție și răspândire în organism, cu invadarea structurilor învecinate. Tumorile maligne prezintă trei mijloace de extindere: pe cale limfatică (la nivelul ganglionilor limfatici), pe cale hematogenă (transportul direct în sânge al celulelor canceroase) și prin continuitate, la nivelul structurilor aflate în vecinătate sau la depărtare de procesul tumoral primar.


Apariția metastazelor ganglionare poate fi cauzată de extinderea prin intermediul vaselor limfatice a anumitor tumori maligne. Principalele afecțiuni neoplazice care determină metastaze ganglionare sunt:

 

Manifestări clinice specifice metastazelor ganglionare

Ganglionii limfatici afectați de către procesul de metastazare a unei afecțiuni neoplazice sunt măriți în volum, de consistență fermă, dură, nedureroși, cu creștere rapidă.

Localizarea metastazelor ganglionare

  • Metastazele ganglionare în cancerul mamar sunt localizate la nivelul ganglionilor limfatici axilari, mamari interni, subclaviculari și supraclaviculari.
  • Metastazele ganglionare în cancerele orale pot fi localizate la nivelul ganglionilor limfatici mastoidieni, parotidieni, submandibulari, sublinguali, faciali, retrofaringieni și cervicali.
  • Metastazele ganglionare în cancerul tiroidian pot fi localizate la nivelul ganglionilor limfatici specifici lanțului spinal, a ganglionilor limfaticicervicali și jugulocarotidieni.
  • Metastazele ganglionare în cancerul bronhopulmonar pot fi localizate la nivelul ganglionilor limfatici mediastinali, lombari și iliaci.
  • Metastazele ganglionare în cancerele gastrointestinale pot fi localizate la nivelul ganglionilor limfatici supraclaviculari, mezenterici, paraaortici și iliaci. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Diagnosticarea metastazelor ganglionare

Diagnosticul de metastaze ganglionare poate fi pus de către medicul oncolog, în urma efectuării anamnezei amănunțite, a examinării clinice a bolnavului și a unor investigații paraclinice specifice.


Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la afecțiunea neoplazică de care suferă bolnavul, modul de depistare a tumoii primare și a adenopatiei ganglionare, celelalte semne clinice asociate tumorii primare și adenopatiei ganglionare, alte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, condiții de viață și muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, alți factori de risc față de care bolnavul este expus (noxe profesionale, radiații, etc.), medicamente administrate.


În cadrul examinării clinice a bolnavului, medicul poate decela prezența adenopatiilor limfatice, apreciind consistența, forma și dimensiunea lor și prezența altor semne clinice specifice afecțiunii neoplazice implicate, precum ascită, scădere ponderală marcată (peste 10% în ultimele luni), etc.


Investigațiile paraclinice recomandate pentru diagnosticarea metastazelor ganglionare:

  • hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui
  • determinarea markerilor tumorali specifici
  • radiografia toracică
  • ecografia abdominală
  • tomografia computerizată
  • rezonanța magnetică nucleară.


Singura investigație care permite diagnosticarea cu certitudine sau confirmarea diagnosticului de metastaze ganglionare, este biopsia ganglionară urmată de examen histopatologic. În preparatul preparat și examinat la microscop poate fi decelată prezența celulelor canceroase specifice diferitelor tipuri de cancere. [3], [4], [5]

 

Tratamentul metastazelor ganglionare

Tratamentul administrat în cazul metastazelor ganglionare variază în funcție de localizarea acestora. În cazul metastazelor ganglionare localizate în straturile superficiale (în caz de afectare a ganglionilor limfatici superficiali, precum ganlionii limfatici inghinali, axilari, cervicali) se recomandă tratament chirurgical, urmat de chimioterapie și radioterapie. Tratamentul chirurgical constă în extirparea ganglionilor afectați de către procesul tumoral, intervenție chirurgicală cunoscută în termeni medicali sub denumirea de limfadenectomie.

În caz de metastazare a ganglionilor limfatici aflați în straturile profunde (precum retroperitoneali, etc.) se recomandă chimioterapie și radioterapie, intervenția chirurgicală fiind extrem de dificilă în această situație și fiind grevată de riscuri majore.

Chimioterapia și radioterapia au rolul de a încetini proliferarea celulelor canceroase și chiar de a le distruge, îndepărtându-le cu desăvârșire din organism. În cazul proceselor tumorale extinse, chimioterapia și radioterapia au dus la reducerea maselor tumorale, făcând posibilă intervenția chirurgicală.

De asemenea, este absolut necesar administrarea concomitentă a tratamentului pentru combaterea bolii neoplazice care a dus la apariția metastazelor ganglionare. [1], [2], [3], [4], [5]