Metroragia - sângerarile vaginale anormale

©

Autor:

Metroragia - sângerarile vaginale anormale
Termenul de metroragie desemnează toate acele sângerări vaginale care nu sunt asociate cu menstruația.

Practic, orice sângerare vaginală care apare înaintea instalării pubertății, în timpul sau după actul sexual, după instalarea menopauzei ori în cadrul unei sarcini este considerată anormală și solicită atenția dumneavoastră.

Corpul unei femei este „programat” să sângereze vaginal în perioada în care ovulul nefecundat este eliminat din uter prin intermediul menstruației. Orice altă „abatere” de la acest tipic presupune un context medical ce trebuie monitorizat.

  • Dacă se constată sângerări anormale înainte de pubertate, trebuie luate în calcul următoarele variante: traumatisme vaginale, tumori genitale, existența unor corpi străini în vagin.

  • Când metroragia apare la femeile tinere, aflate la vârsta reproductivă, cauzele pot fi variate, printre care: chisturi ovariene foliculare, sindromul ovarului polichistie, endometrioză, fibroame uterine, polipi uterini sau cancere genitale. De asemenea, sângerările neobișnuite pot să apară și atunci când este utilizat ca metodă contraceptivă steriletul.

  • Sângerările pot apărea și în timpul sarcinii și atunci când apar în primul trimestru de sarcină, pot foarte ușor să fie confundate cu menstruația (despre Menstruația peste sarcină puteți citi aici).  Deși pot fi uneori cauzate de fixarea embrionului în peretele uterului, sângerările de orice fel în timpul sarcinii, mai ales când apar în stadiile mai avansate, trebuie să fie atent monitorizate. În cazuri nefericite, metroragia manifestată în timpul sarcinii poate semnala un avort spontan sau o sarcină extrauterină, cât și  probleme ale placentei.

  • Dacă menopauza s-a instalat, adică au trecut mai mult de douăsprezece luni consecutive de la data ultimului ciclu menstrual și simptomele premenopauzei au dispărut și totuși apare o sângerare, trebuie să existe intervenția unui medic, pentru că nu sunt excluse problemele legate de col și uter.

Este foarte important ca orice sângerare anormală, care nu este de fapt o menstruație neregulată să fie raportată medicului, pentru că prevenția este cea mai ușoară cale de a ne păstra sănătatea.

Despre sângerările vaginale anormale puteți să vă documentați mai pe larg vizitând articolul din Biblioteca medicală, la secțiunea Boli și afecțiuni, aflată în permanență completare și îmbunătățire pentru buna dumneavoastră informare.

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 19288
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este secreția vaginală?
  • Spotting - sangerarile intermenstruale
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  •