Microbii din corpul uman - o sursă bogată de medicamente

©

Autor: Redacția ROmedic

Microbii din corpul uman - o sursă bogată de medicamente
Potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la University of California, San Francisco luna aceasta în revista Cell, bacteriile care în mod obișnuit trăiesc in organismul și pe pielea noastră au capacitatea de a fabrica mii de molecule ce pot acționa ca medicament.

Una dintre moleculele purificate de către oamenii de știință a fost numită lactocilină, un antibiotic natural produs de bacteria Lactobacillus gasseri, găsită în mod natural în flora vaginală. Lactocilina ucide bacteriile vaginale patogene, însă nu se atinge de speciile inofensive.

Această descoperire sugerează faptul că multe bacterii produc antibiotice naturale care mențin sănătatea organismului uman. De altfel, aproximativ o treime din medicamentele folosite de medici sunt derivate din microbi și plante, inclusiv antibiotice ca penicilina, sau nenumărate medicamente folosite în terapia cancerului și pentru scăderea colesterolului.

Abia în ultimii ani s-au desfășurat mai multe studii care încearcă sa „cartografieze” harta bacteriilor regăsite în corpul uman: intestine, piele, căi aeriene, gură și vagin. Există sute de bacterii asociate cu corpul uman, fiecare având mii de tuplini. Totodată, diferiți oameni adăpostesc diferite specii de microbi și fiecare organ are diferite bacterii.

Data actualizare: 18-05-2019 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 2698
Bibliografie
Our Microbes Are a Rich Source of Drugs, UCSF Researchers Discover, link: https://www.ucsf.edu/news/2014/09/116921/our-microbes-are-rich-source-drugs-ucsf-researchers-discover
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă abordare permite identificarea genelor microbiene din intestinul uman
  • Mașina de spălat rufe poate să fie rezervor al unor agenți patogeni periculoși
  • Cultură secreții vaginale și antibiogramă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum