Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe

©

Autor:

Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
La nivelul pielii este prezent un număr crescut de bacterii, fungi și virusuri, aceasta deținând o amprentă unică a acestei matrici microbiene, definită ca microbiom. Noi cercetări arată că în ciuda spălatului regulat pe mâini și a contactului cu obiecte contaminate cu microbi, microbiomul personal al pielii rămâne stabil în timp.

Cercetările au fost realizate de oamenii de știință din cadrul Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman și a Institutului Național al Cancerului, ambele din Bethesda (Statele Unite ale Americii), și publicate ulterior în jurnalul Cell.

În timp ce majoritatea microbilor de la suprafața pielii sunt inofensivi și nu alterează integritatea și funcțiile acesteia, unii sunt asociați cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczemele sau psoriazisul.

Studierea microbilor dăunători a dus la înțelegerea modului în care acționează diferite boli, de exemplu de ce eczemele afectează arii limitate din zona membrelor, în timp ce psoriazisul se extinde pe zone mai mari, în special genunchi și coate. Nu doar că fiecare comunitate microbiană are anumite „preferințe” privind zonele afectate, ci și fiecare persoană are o amprentă genetică unică privind microbiomul pielii.

Oamenii de știință au analizat marca genetică a microbiomului de la suprafața pielii prin prelevarea de probe de la 12 voluntari sănătoși în trei intervale diferite, la o lună și după 2 ani. Probele prelevate au provenit din 17 zone diferite de pe corp. Pentru analiză, au utilizat tehnica metanogenomică de secvențiere „shotgun”.

Rezultatele studiilor au arătat că microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda contactului regulat sau frecvent cu alte surse de bacterii, fungi și virusuri, cum ar fi alți oameni, haine, suprafețe și obiecte contaminate. S-a observat o similaritate și o stabilitate a microbiomului pe termen scurt și lung.

Autorii studiului menționează că vor urma o serie de studii suplimentare pe eșantioane mai mari de voluntari, incluzând persoane cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, pentru a analiza stabilitatea microbiomului pielii și variațiile acestuia la diferite boli.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 11-07-2020 | creare: 09-05-2016 | Vizite: 3349
Bibliografie
Skin bacteria do not change much, despite regular washing, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/310003.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unde se ascund microbii și cum îi putem elimina?
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum