Microsoft, colaborare cu Universitatea din Washington în studiul NanoporeTERs

©

Autor:

Microsoft, colaborare cu Universitatea din Washington în studiul NanoporeTERs

Cercetătorii americani au introdus o nouă clasă de proteine reporter, care poate fi citită direct de un dispozitiv de detectare a nanoporilor disponibil comercial. Noul sistem, supranumit NanoporeTERs, poate detecta niveluri multiple de exprimare a proteinelor din culturi de celule bacteriene și umane mult peste capacitatea tehnicilor existente.
Proteinele reporter codificate genetic au fost un pilon al cercetării biotehnologice, permițând oamenilor de știință să urmărească expresia genelor, să înțeleagă procesele intracelulare și să depaneze circuitele genetice proiectate. Însă, schemele de raportare convenționale care se bazează pe fluorescență și alte abordări optice vin cu limitări practice care ar putea încetini progresul domeniului.

Într-o nouă cercetare, oamenii de știință de la Universitatea din Washington, împreună cu specialiști de la compania Microsoft, au creat un „nanopore-tal” care le permite să vadă proteinele reporter într-o lumină cu totul nouă. Sistemul ar putea oferi celulelor posibilitatea să „vorbească” cu computerele despre ceea ce se întâmplă în împrejurimile lor, la un nou nivel de detaliu, scară și eficiență care să permită o analiză mai profundă decât ceea ce se putea face înainte.

Pentru metodele convenționale de etichetare, cercetătorii pot urmări simultan doar câteva proteine ​​reporter optice. În contrast, NanoporeTERs au fost concepute pentru a transporta „coduri de bare”, proteine ​​distincte compuse din șiruri de aminoacizi care, atunci când sunt utilizate în combinație, oferă de cel puțin zece ori mai multe posibilități de multiplexare.

Ca o dovadă a conceptului, echipa a dezvoltat o bibliotecă de peste 20 de etichete distincte NanoporeTERs. Potențialul este însă semnificativ mai mare, potrivit co-autorului Karen Zhang, în prezent student la doctorat în cadrul programului de bioinginerie de la UC Berkeley. „Lucrăm în prezent pentru a mări numărul de NanoporeTER la sute, mii, poate chiar și alte milioane”, a spus Zhang.

 

sursa: Science Daily
foto: Dennis Wise/University of Washington


Data actualizare: 30-08-2021 | creare: 30-08-2021 | Vizite: 250
Bibliografie
'Nanopore-tal' enables cells to talk to computers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210825101440.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: