Noi factori de predicție a evoluției pacienților internați cu gripă

©

Autor:

Noi factori de predicție a evoluției pacienților internați cu gripă
Un nou studiu realizat de Institutul Peter Doherty pentru Infecție și Comunitate, publicat în Nature Communications, a încercat să demonstreze cum funcționează sistemul imun la pacienții bolnavi de gripă, care dintre aceștia se vor recupera mai rapid și care vor avea o evoluție mai severă a bolii.
Timp de aproximativ patru ani, cercetătorii au prelevat eșantioane de la pacienții internați în spital cu gripă, atât pe perioada spitalizării, cât și la 30 de zile post-externare. Scopul acestui lucru a fost analizarea sistemului imun și descrierea rolurilor specifice a mai multor tipuri de celule. Studiul s-a axat în special asupra celulelor T ucigașe (killer T cells) și ajutătoare (helper T cells), a celulelor de tip B și asupra celulelor înnăscute.

Cercetătorul Oanh Nguyen susține că două descoperiri importante ale acestui studiu sunt înțelegerea modului de funcționare a biomarkerilor ce conduc câtre recuperare și identificarea a patru citokine cauzatoare de inflamații cu potențial grav pe parcursul infecției cu virusul gripal.
Descoperirea celor patru tipuri de citokine oferă posibilitatea medicilor clinicieni de a prezice dacă un pacient va dezvolta o variantă mai severă a bolii sau nu.

Pe parcursul studiului s-a constatat o creștere a populațiilor de celule imune T-foliculare ajutătoare, care sunt produse în paralel cu celulele secretoare de anticorpi, cu aproximativ trei zile înainte de recuperarea pacienților.
Acest studiu vine cu primele descoperiri care raportează importanța celulelor T-foliculare ajutătoare pe parcursul infecției cu virusul gripal. Aceste celule pot fi folosite drept biomarkeri pentru recuperarea pacienților cu gripă.

Cercetătorii susțin că atât pandemia de COVID-19, cât și numărul de cazuri foarte mare al bolnavilor de gripă porcină, au evidențiat importanța îmbunătățirii înțelegerii infecțiilor virale respiratorii. Acest lucru poate ajuta la identificarea pacienților ce sunt la risc de a face o formă gravă.

Studiile efectuate pe parcursul anilor, au ajutat cercetătorii să înțeleagă și cum funcționează sistemul imunitar în boala cu COVID-19.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-05-2021 | creare: 13-05-2021 | Vizite: 447
Bibliografie
How to predict severe influenza in hospitalized patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210511123556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: