Noi implicații ale celulelor stem în medicina regenerativă

©

Autor:

Noi implicații ale celulelor stem în medicina regenerativă
Un grup internațional de cercetători a reușit să identifice o nouă metodă de a realiza o serie de celule stem speciale. Acestea ar putea fi utilizate pentru tratamentul complicațiilor placentare din timpul sarcinii.
Celulele adulte ale pielii pot fi convertite în celule similare celulelor stem embrionare care ulterior pot fi utilizate pentru a dezvolța țesuturi umane. Acestea au fost denumite celule stem pluripotente induse (iPSC) și au reprezentat prima etapă din medicina regenerativă. Celulele stem pluripotente induse au fost utilizate pentru testarea anumitor medicamente în condiții de siguranță.

Oamenii de știință de la Universitatea Monash și Duke au studiat mecanismul molecular prin care celulele pielii adulte au devenit celule stem pluripotente induse. În cursul unei etape a studiului, aceștia au identificat un nou mod de a crea celule stem induse de trofoblast. Despre noile celule stem se considera că pot produce celule placentare.

Celulele stem induse de trofoblast vor putea fi utilizate în studiile următoare pentru a evalua noi strategii terapeutice pentru complicațiile de la nivel placentar din timpul sarcinii, precum și pentru a analiza gradul de toxicitate al unor medicamente administrate în cursul sarcinii.

Rezultatele obținute reprezintă un pas important spre noi descoperiri ce vor viza eficiența tratamentelor administrate în sarcină. Cu ajutorul celulelor stem induse de trofoblast, se va putea obține o placentă umană în vitro pe care vor fi testate noi tratamente și care va putea genera rezultate similare cu cele obținute pe placenta umană.

sursa: Science Daily
foto: Xiaodong Liu, Jia Tan and Monika Mohenska

Data actualizare: 05-10-2020 | creare: 05-10-2020 | Vizite: 386
Bibliografie
A new discovery in regenerative medicine, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200916113540.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: