Noi reglementări impuse pentru asistenții medicali
Autor: Advertorial oferit de Jobradar24.ro

Lipsa personalului medical este deja o problemă arhicunoscută la nivel național. Totuși, asistenții medicali și moașele care au avut o întrerupere a activității de peste patru ani vor trebui să obțină reatestarea dacă vor să-și reia activitatea. Cum sunt destui cei care doresc să ocupe astfel de locuri de muncă în Craiova și în restul țării, este important să se informeze despre noile reglementări.
Când se reatestează asistenții și moașele
O nouă hotărâre a Consiliului Național al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) prevede o reatestare a asistențior medicali și a moașelor, doar după susținerea probei teoretice pentru reatestarea profesională, în cazul în care aceștia doresc reluarea activității profesionale, în cadrul aceluiași contract de muncă, după o perioadă de întrerupere mai mare de patru ani. Hotărârea Consiliului național al OAMGMAMR nr.46/2021 prevede că asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care își reiau activitatea profesională, în baza contractului de muncă existent, după o perioadă de întrerupere a exercitării profesiei mai mare de patru ani, ca urmare a suspendării contractului de muncă, vor fi reatestați profesional prin susținerea probei teoretice. Este vorba despre situațiile în care activitatea a fost suspendată pentru concediu de risc maternal, concediu de maternitate și/sau pentru concediul pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani sau de 3 ani pentru copilul cu dizabilități.
În ce constă testarea
Potrivit metodologiei de reatestare a competenței profesionale a acestei categorii de personal medical, proba teoretică se va susține sub forma unui test-grilă cu 40 de întrebări. Punctajul minim de promovare este 7. Tematica și bibliografia vor fi stabilite de Comisia națională de educație profesională continuă a OAMGMAMR în funcție de specialitate. Comisia de reatestare elaborează cel puțin două variante de test-grilă pentru fiecare specialitate pentru care se organizează examen, din care unul dintre candidați va extrage o variantă cu întrebări pentru proba teoretică respectivă. Testul-grilă se susține în prezența comisiei de reatestare și va fi corectat și semnat de către toți membrii comisiei. Întrebările au câte trei variante de răspuns, cu un singur răspuns corect. În caz de nepromovare, se poate organiza, la cerere, o altă sesiune de examen la o dată stabilită de comisie, dar nu mai târziu de 15 zile.
S-a oficializat și Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 18/2021, toți cei care profesează în sistemul medical din România, fie că vorbim despre medici și asistenți medicali, fie de tehnicieni dentari, fizioterapeuți sau dieteticieni, vor fi înscriși într-un registru națion electronic, pe o platformă administrată de către Ministerul Sănătății. Conform ordonanței, vor fi înscriși în noul registru electronic cei cu profesii precum: medici, farmacişti, stomatologi, psihologi, asistenţi medicali, asistenţi medicali generalişti, moaşe, tehnicieni dentari, dieteticieni, fizioterapeuţi, biochimişti medicali specialiști, biologi medicali specialiști, chimişti medicali specialiști. Registrul va conține și organismele profesionale. Scopul registrului este de a oferi cele „mai eficiente politici de resurse umane necesarepentru asigurarea stării de sănătate a populației”.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Etiologia bolii parodontale
- Cum să găsești cel mai bun furnizor de traduceri medicale?
- Ce este „ortodonția minimum touch” și cum ajuta pacienții
- Hipertensiunea este o boală „tăcută”?
- Centrul Estetic Elena Miron din București aniversează 5 ani de existență în locația actuală cu o nouă identitate vizuală
- Până la ce vârstă se poate avea copii?
- EDENT Clinic se extinde deschizând a 3-a clinică premium la București în urma unor investiții de 1.2 milioane de euro!
- Rehab Reformer - tonifiere musculara si corectarea posturii
- Compatibilitatea medic-pacient în cazul intervențiilor de chirurgie estetică
- Depresia - tabloul clinic şi tratament
- Detoxifierea colonului pentru detoxifierea întregului corp. Iată 5 metode eficiente
- 6 modalități prin care îți menții tinerețea mai mult timp
- Tipuri de anomalii care pot fi corectate cu ajutorul ortodonției
- Normele privind acordarea concediilor medicale au fost modificate
- Sindromul de apnee în somn și depresia
- Beneficii ale purtării unui aparat dentar
- 3 moduri de a vă îmbunătăți serviciile medicale in 2022
- Fizioterapia în tratamentul sclerozei multiple
- O firmă de pompe funebre din București, un business bazat pe promptitudine și respect
- Constientizare matura