Noua medicină germană

©

Autor:

Noua medicină germană
Noua medicină germană este un sistem de medicină alternativă destul de controversat, care propune o nouă viziune asupra bolii și vindecării, adresându-se în special cancerului, dar și altor boli și afecțiuni. Dezvoltată de Ryke Geerd Hamer la începutul anilor '80, această teorie a devenit destul de populară, în ciuda lipsei oricăror dovezi a eficienței ei, fiind cunoscută astăzi și în România.

Ce presupune noua medicină germană?

În opinia lui Ryke Geerd Hamer, cancerul (și boala în general) nu reprezintă decât un răspuns biologic al organismului la un șoc neașteptat (dacă am fi pregătiți pentru el, acesta nu ne-ar mai face rău fizic/nu ne-am îmbolnăvi). Dacă reușim să depășim șocul, corpul nostru începe să revină la normal și să se vindece.

Pe de altă parte, Hamer consideră că metodele folosite de medicina convențională pentru a trata cancerul sunt mult prea dure și nenecesare, metoda pe care o propune el fiind mult mai „blândă” și ajutând organismul să se vindece singur.

Cum a luat naștere această terapie alternativă? Ryke Geerd Hamer, medic de origine germană, a pus bazele acestui sistem în urma unei eveniment traumatizant prin care el însuși a trecut. Fiul său de 17 ani a fost împușcat în timp ce era într-o vacanță, murind trei luni mai târziu. La scurt timp, Hamer a aflat că suferă de cancer testicular, în condițiile în care până atunci se bucurase de o stare bună de sănătate, iar soția sa a fost diagnosticată cu cancer de sân. Hamer a văzut mai mult decât o simplă coincidență în legătura dintre cele două evenimente (trauma emoțională a morții fiului și instalarea cancerului), așa că a început să investigheze această asociere și la alți bolnavi de cancer, confirmându-și astfel supoziția: pacienții cu cancer se confruntaseră și ei cu evenimente de viață stresante înainte de apariția bolii.

Hamer și-a extins cercetările și către alte afecțiuni și a elaborat ulterior teoria conform căreia orice boală este cauzată de confruntarea individului cu un „șoc conflictual” care îl prinde nepregătit, ceea ce determină un răspuns biologic al organismului, reglat și controlat în totalitate de creier.  Acest răspuns nu este altceva decât boala, în concepția lui Hamer. (1), (2)

Hamer a încercat să își înțeleagă boala și în urma acestui proces de „creștere personală”, tumora s-a remis spontan, ceea ce l-a făcut să creadă că a găsit tratamentul cancerului. A propus această ipoteză în cadrul tezei postdoctorale, însă universitatea i-a respins-o. (3)

Sistemul teoretic și terapeutic pe care l-a dezvoltat - noua medicină germană - se axează pe legătura strânsă de interdependență dintre latura psihică și cea biologică a ființei umane, dar și pe rolul pe care îl joacă creierul în apariția bolii. (4)

Hamer a formulat 5 legi biologice care stau la baza noii medicine germane:
1. Orice boală apare în urma unui șoc conflictual care îl prinde nepregătit pe individ (regula de fier a cancerului)
2. Dacă există o rezolvare a conflictului, fiecare boală va avea două etape: una de conflict activ și una de vindecare.
3. Luând în considerare primele două legi, raportarea lor la embriologie și la evoluția omului indică o corelație biologică între psihic, creier și organe.
4. Rolul microbilor este esențial pentru evoluție și supraviețuire.
5. Fiecare boală trebuie să fie privită ca „un program biologic special al naturii”, creat să rezolve un conflict biologic neașteptat. (5)

În plus, a inventat o terminologie proprie, diferită de cea existentă în medicină. Pentru că a vrut să dea un caracter științific sistemului pe care l-a dezvoltat, Hamer a utilizat scanările CT ca metodă de diagnostic, descoperind anumite pattern-uri circulare pe imaginile creierului, care nu erau altceva decât artefacte ale computer tomografiei. Cu toate acestea, Hamer a interpretat cercurile concentrice de pe imaginile creierului ca fiind un semn al organului afectat de cancer. (3), (6)

Mecanismul terapeutic

Din perspectiva noii medicine germane, o boală nu este o greșeală a naturii, ci are un sens și un scop biologic, iar vindecarea are loc atunci când conflictul care a provocat-o este conștientizat și depășit de individ. Când nu se trece complet prin procesul de vindecare, boala devine cronică și pacientul nu poate reveni la starea de normalitate.

Tratamentul propus de noua medicină germană este o terapie prin vorbire, dar se deosebește de psihoterapie prin faptul că discuțiile dintre terapeut și pacient sunt direcționate spre identificarea acelui eveniment traumatizant și evocarea lui, cu scopul de a rezolva conflictul sau de a ajuta pacientul să înțeleagă în ce stadiu al vindecării se află. Terapia poate avea loc fie în prezența directă a terapeutului, fie prin telefon sau online. Identificarea conflictului durează în general 1-2 ore, dar dacă problema de sănătate este mai gravă, sunt necesare mai multe ședințe și eventual realizarea unei tomografii computerizate (CT), în principal în afecțiunile mentale, dar și ca metodă de control (pentru a vedea dacă s-a rezolvat conflictul identificat drept cauza bolii sau dacă este nevoie de terapie suplimentară).

Susținătorii noii medicine germane consideră că aceasta este mult mai eficientă decât diversele forme de psihoterapie, pentru că spre deosebire de ele, noua medicină germană ar merge direct către rădăcina problemei și nu spre minimizarea efectelor ei.

Totodată, este important pentru ei ca pacientul să înțeleagă principiile noii medicine germane, astfel încât pe viitor să fie pregătit să facă față unor posibile alte conflicte în viitor, care să îi producă alte afecțiuni. (4), (7)

Argumente pro și contra

Noua medicină germană este extrem de controversată, pentru că deși teoria pe care se bazează încalcă principiile medicinei, biologiei, imunologiei, iar terapia pe care o propune nu vindecă, așa cum susține, mulți bolnavi de cancer se orientează către acest „nou” sistem medical, căutând cu speranță o vindecare miraculoasă.

Argumente pro

 • noua medicină germană pune accent pe relația strânsă dintre psihic și fizic în instalarea și vindecarea unei afecțiuni; abordarea holistică a pacientului și a bolii (corp, minte, suflet) după care se ghidează acest sistem e în concordanță cu teoriile medicinei holistice moderne, care consideră că sănătatea vine dintr-un echilibru între cele trei dimensiuni și că reprimarea radicală a unor nevoi și dorințe poate duce în timp la instalarea unei vulnerabilități, care poate contribui la instalarea bolii;
 • este o terapie relativ ieftină, pentru că nu presupune administrarea de remedii sau medicamente, ci doar de câteva ședințe, ce se pot realiza și prin telefon sau online. (3), (4)

Atenție! Riscurile pe care le implică urmarea unei terapii alternative nedemonstrate, mai ales în cazurile unor afecțiuni grave, precum cancerul, sunt uriașe! Argumentele pro ale unei metode alternative trebuie raportate la argumentele contra, la riscurile implicate și la dovezile existente privind eficiența unui astfel de tratament!

Argumente contra

 • noua medicină germană susține că un șoc psihologic intens și dramatic ar fi cauza instalării cancerului; dacă ar fi într-adevăr așa, cum se poate explica faptul că și persoane care nu se confruntă cu experiențe traumatizante ajung totuși să dezvolte un cancer sau alte afecțiuni grave?
 • pentru a-și valida teoria conform căreia un șoc/o traumă din trecut a dus la cancer, Ryke Geerd Hamer a analizat mai mulți pacienți bolnavi de cancer pentru a identifica posibile experiențe traumatice în istoricul lor; este însă puțin probabil ca o persoană să nu se fi confruntat la un moment dat cu un eveniment stresant, traumatizant; simpla lor asociere nu este o dovadă a cauzalității „șoc psihologic - cancer”
 • noua medicină germană susține că vindecarea unei boli vine de la sine atunci când șocul conflictual se rezolvă; practic acest sistem „nou” de medicină reduce boli grave doar la cauze de natură emoțională, eliminând factori demonstrați a fi implicați în declanșarea bolii (factori genetici, factori ce țin de stilul de viață – pericolul pe care îl reprezintă fumatul pentru sănătate, de exemplu);
 • Hamer nu crede nici în capacitatea cancerului de metastazare, considerând că metastazele sunt de fapt cancere noi care apar din cauza șocului cu care se confruntă pacienții atunci când sunt diagnosticați sau li se spune care este prognosticul; studiile din medicină au demonstrat că tumorile maligne se pot răspândi și invada alte țesuturi, nu de puține ori provocând decesul pacientului; 
 • Hamer consideră că el a creat un „nou” sistem de abordare a pacientului bolnav (cel holistic), însă sisteme tradiționale foarte vechi de medicină sunt fondate pe aceeași idee a echilibrului dintre corp, minte și suflet (în hinduism, budism, islamism, dar și Hipocrate, „părintele medicinei” avea o abordare holistică asupra bolii);
 • legea privind bacteriile și virusurile care, conform lui Hamer, ar fi controlate de organism și ar avea un rol benefic în procesul de vindecare contrazice tot ce s-a descoperit până acum în imunologie;
 • principiul conform căruia orice boală ar avea un scop și un sens pentru individ, este doar o interpretare religioasă;
 • dacă orice tip de cancer ar corela  într-adevăr cu leziunile la nivelul creierului pe care Hamer le-a văzut pe imaginile CT-ului, cum este posibil ca niciun medic oncolog sau radiolog să nu le fi observat, mai ales cu aparatura medicală mult mai performantă care există astăzi?
 • aceste presupuse leziuni specifice bolnavilor de cancer observate de Hamer pe scanările creierului au forma unor cercuri concentrice perfecte (imaginea apare pe multe dintre cărțile lui Hamer), fiind foarte puțin probabil să fie leziuni reale, având în vedere că nimic din organismul uman nu are o formă geometrică perfectă; mai mult, același pattern al cercurilor concentrice a fost identificat la toate CT-urile pacienților lui Hamer, nefiind altceva decât un artefact al aparatului CT Siemens folosit de Hamer.  (3), (5), (6)

Cât de eficientă este noua medicină germană?

Deși în cărțile sale și la conferințele la care participă Hamer susține că a vindecat numeroși pacienți de cancer, nu există în literatura de specialitate niciun astfel de caz documentat și niciun studiu științific care să fi verificat sau demonstrat eficiența acestei terapii. Chiar dacă Hamer a prezentat mai multe studii de caz cu vindecări miraculoase, el nu a oferit date concrete pentru a putea fi realizată o evaluare medicală a ceea ce el susține.

Ryke Geerd Hamer și-a pierdut dreptul de a mai practica medicina din 1986 deoarece nu s-a supus normelor medicinei convenționale. Cu toate acestea, el a continuat să atragă numeroși pacienți bolnavi de cancer sau de alte boli necruțătoare, devenind destul de popular. Pentru că a practicat medicina fără licență, a fost însă condamnat la închisoare. În plus, adepții săi din țări precum Franța și Austria au fost acuzați de crimă după ce și-au convins pacienții să renunțe la tratamentul convențional pentru cancer (chimioterapie) și să urmeze terapia noii medicine germane. (3)

Conform Grupului elvețian de studiu al metodelor alternative și complementare pentru cancer și Ligii elvețiene a cancerului, în urma cercetării literaturii de specialitate și a altor informații, nu s-a identificat nicio dovadă că ceea ce susține Noua medicină germană ar fi valid. În plus, metodele de tratare a cancerului sunt ineficiente. O analiză realizată de autoritățile germane și publicată în presă a arătat că din 50 de pacienți tratați de cancer Hamer prin metodele noii medicine germane, doar 7 persoane au supraviețuit.

Hamer consideră că incidența cancerului ar fi mult mai mică dacă această boală „ar fi tratată de medici și asistente inteligenți, care să urmeze standardele Noii Medicine”. În concepția sa, chimioterapia, radioterapia și intervențiile chirurgicale (tratamentele convenționale pentru cancer) nu trebuie urmate de pacienți. Nici durerea nu ar trebui ameliorată, prin administrarea de medicamente. Toate acestea, consideră el, ar prelungi faza de vindecare naturală sau ar întrerupe-o. Care sunt riscurile terapiei propuse de noua medicină germană? Un sistem de vindecare bazat pe aceste idei nu poate fi decât periculos, oferind pacienților un fals sentiment de securitate și împiedicându-i să urmeze un tratatament care să le ofere cu adevărat șansa vindecării. (6)

Data actualizare: 06-02-2015 | creare: 06-02-2015 | Vizite: 17898
Bibliografie
(1)Introduction to Dr. Hamer's Germanic/German New Medicine
http://www.newmedicine.ca/german-new-medicine.php
(2)A New View of Cancer -- German New Medicine, link: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/09/08/a-new-view-of-cancer-german-new-medicine.aspx
(3)Rationality and Irrationality in Ryke Geerd Hamer's System for Holistic Treatment of Metastatic Cancer, link: http://www.hindawi.com/journals/tswj/2005/301249/abs/ (Full-Text PDF)
(4)GNM Sessions, link: http://www.newmedicine.ca/gnmsessions.php
(5)The “Iron Rule of Cancer”: The dangerous cancer quackery that is the “German New Medicine”, link:
http://www.sciencebasedmedicine.org/the-iron-rule-of-cancer-the-new-german-medicine-and-cancer-quackery/
(6)Swiss Study Group for Complementary and Alternative Methods in Cancer (SCAC)http://assets.krebsliga.ch/downloads/01_02_hamer_e_neu.pdf
(7)GNM Therapy, link: http://www.gnmtherapy.co.uk/therapy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!