Pacienții cu COVID-19 sever prezintă niveluri de autoanticorpi similare cu cele ale persoanelor cu boli autoimune

©

Autor:

Pacienții cu COVID-19 sever prezintă niveluri de autoanticorpi similare cu cele ale persoanelor cu boli autoimune
Pacienții cu COVID-19 spitalizați au mult mai multe șanse să adăpostească autoanticorpi - anticorpi direcționați către propriile țesuturi sau către substanțele pe care celulele lor imune le secretă în sânge - decât persoanele fără COVID-19, potrivit unui nou studiu.
Oamenii de știință au căutat autoanticorpi în probe de sânge prelevate în lunile martie și aprilie ale anului trecut de la aproximativ 150 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 din spitalele afiliate Universității din Pennsylvania și de la o cohortă de peste 45 de pacienți de la consorțiul Kaiser Permanente din California. Cercetatorii au identificat si masurat nivelurile de anticorpi care vizeaza virusul și anticorpi direcționați împotriva citokinelor, proteine ​​pe care celulele imune le secretă pentru a comunica între ele și pentru a-și coordona strategia generală.

Cercetătorii au descoperit că peste 60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19, comparativ cu aproximativ 15% dintre cei sănătoși, au purtat anticorpi anti-citokine. „Acesta ar putea fi rezultatul suprasolicitării sistemului imunitar declanșat de o infecție virulentă, persistentă” a spus autorul principal al studiului, PJ Utz, profesor de imunologie și reumatologie la Universitatea de Medicină Stanford.

Pentru aproximativ 50 de pacienți au fost disponibile probe de sânge prelevate în diferite zile, inclusiv în ziua în care au fost primiți pentru prima dată, ceea ce le-a permis cercetătorilor să urmărească dezvoltarea autoanticorpilor. „În decurs de o săptămână de la internarea la spital, aproximativ 20% dintre acești pacienți au dezvoltat noi anticorpi împotriva propriilor țesuturi, care nu erau prezenți în ziua în care au fost internați”, a spus Utz. În multe cazuri, nivelurile de autoanticorpi au fost similare cu cele depistate la persoane cu o boală autoimună diagnosticată.

„Este posibil ca, în cursul unei infecții SARS-CoV-2 slab controlate, sistemul imunitar vede părți din virus pe care nu l-a văzut anterior. Dacă oricare dintre aceste piese virale seamănă prea mult cu una dintre proteinele noastre, acest lucru ar putea declanșa producerea de autoanticorpi”, a spus Utz. Constatarea întărește argumentul pentru vaccinare. Vaccinurile pentru COVID-19 conțin doar o singură proteină sau instrucțiunile genetice pentru producerea acesteia. Odată cu vaccinarea, sistemul imunitar nu este niciodată expus și potențial confuz de numeroasele alte proteine ​​virale noi generate în timpul infecției.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2021 | creare: 15-09-2021 | Vizite: 474
Bibliografie
Study links severe COVID-19 to increase in self-attacking antibodies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210914082653.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dacă titrul anticorpilor după vaccinarea anti-COVID este 0 înseamnă că nu ai protecție?
  • Imunitatea la COVID-19 se manifestă pe termen lung, la persoanele cu o formă ușoară a bolii
  • Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 rămân stabili sau chiar cresc, la șapte luni de la infectare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum