Paradontoza - Cum o tratam?

©

Autor:

Paradontoza - Cum o tratam?
Advertorial oferit de Life Dental Spa

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala sau parodontoza este o afectiune care actioneaza asupra gingiei si a osului in care sunt implantati dintii. In general poate sa apara la adulti in jurul varstei de 30 sau 40 de ani, dar a fost observat si un debut tarziu (dupa 50 de ani) si unul timpuriu si agresiv (20 de ani).

Cauzele parodontozei sunt multiple, iar printre ele se numara tartrul in exces, igiena proasta, susceptibilitatea genetica, diabetul, fumatul si unele medicamente.

Ce tratament exista pentru parodontoza?

Tratamentul parodontozei presupune prezentarea intr-un cabinet stomatologic si stabilirea, de regula, a mai multor etape si a unei scheme de tratament complexa si de durata.

Intr-o prima faza, medicul dentist va efectua o igienizare completa a cavitatii orale (detartraj, periaj, airflow) pentru a indeparta placa si tartrul de pe suprafetele dentare.

Beneficiaza acum de detartraj, periaj profesional si air flow la numai 197 lei:
www.lifedentalspa.ro/produs/pachet-detartraj-periaj-profesionalo

Dupa ce schema de tratament a parodontozei a fost conceputa si dintii au fost curatati, se va efectua un chiuretaj subgingival si o planare radiculara. Aceasta interventie nu este una chirurgicala si presupune indepartarea depozitelor de tartru aflate profund subgingival si netezirea radacinilor expuse in urma retractilor gingivale.

Varianta clasica de tratament a parodontozei

In urma detartrajul si a chiuretajului subgingival se va face o operatie cu labou. Pacientul primeste anestezie, se face o incizie cu bisturiul de-a lungul gingiei, in dreptul fiecarui dinte, si suportul osos este expus. Cu instrumente speciale osul si interiorul gingiei sunt curatate si dupa gingia se coase la loc.

Aceasta procedura, desi este una eficienta, poate sa fie traumatizanta pentru pacient, iar refacerea dupa operatie este una greoaie.

Folosirea laserului in tratamentul parodontal

Printre cele mai importante avantaje ale folosirii laserului sunt pastrarea tesuturilor moi (nu se efectueaza incizia lor), regenerarea rapida si stimularea suportului osos si gingival. In stomatologie laserul se foloseste pentru tratarea cariilor, tratarea gingivitelor, tratarea parodontozei cu laser, tratamentul de canal si multe altele.

In boala parodontala el poate inlocui operatie clasica cu lambou, astfel oferind pacientului un confort sporit si o regenerare rapida, cu rezultate excelente. Laserul, de asemenea, stimuleaza celulele stem din tesutul tratat si conduce la formarea de noi fibre de colagen.

Care sunt avantajele in tratarea parodontozei cu laser?

Limiteaza sangerarea

Majoritatea pacientilor care sufera de gingivita sau parodontoza prezinta gingii inflamate, sangerande si dureroase si astfel este important sa pastram cat de mult se poate din aceste tesuturi si sa limitam gradul de sangerare.

Poate sa fie adaptat in functie de cazul clinic

In functie de gradul de afectare parodontala si de lungimea de unda la care actioneaza laserul, acesta are niste setari care pot fi modificate pentru a satisfice cerintele cazului clinic si pentru a evita traumatizarea tesuturilor tratate.

Regenerare rapida

Fata de operatia clasica cu labou, timpul de vindecare este mult mai mic, iar pacientul nu resimte nici o durere dupa interventie.

Minim invaziv

Laserul reprezinta o alternativa minim invaziva in comparatie cu bisturiul sau frezele folosite in multiplele proceduri stomatologice si, de aceea, de multe ori nici nu necesita efectuarea anesteziei. Pacientii se vor simti mult mai relaxati si vor fi mai putin anxiosi intr-un cabinet stomatologic.

Conserva tesuturile sanatoase

In tratamentul cariilor, laserul actioneaza strict pe tesuturile afectate de procesul carios si conserva smaltul si dentina sanatoase. Este benefic, mai ales in tratamentul cariilor mici si medii, unde nu este nevoie de o eliminare in masa a tesuturilor cariate.

Minimizeaza riscul unei infectii bacteriene

Laserul ajuta la sterilizarea tesuturilor afectate de boala parodontala si astfel omoara bacteriile care intretin aceasta afectiune. Acelasi lucru se intampla si in tratamentele de canal si in tratamentul cariilor, unde riscul de recidiva este mult mai mic in urma indepartarii lor cu laserul.

Concluzii

Laserul are capacitatea sa sterilizeze foarte bine locul unde este aplicat. Raza laser patrunde in profunzimea tesuturilor, unde are efect puternic bactericid.

Totodata, prin acea fibra foarte, foarte subtire, reusim sa ajungem poate acolo unde instrumentarul nostru clasic nu reuseste sa ajunga. Si atunci avem o siguranta in plus ca tratamentul este corect realizat.

Laserul are un randament foarte bun in parodontologie.

Prin tratamentul cu laser, se realizeaza:
  • inlaturarea tesutului bolnav, a tesutului subgingival;
  • sterilizarea pungilor parodontale, in profunzime (in procent de 99%), fara decoletarea gingiei, ca si in cazul metodelor mecanice;
  • biostimulare, pentru o vindecare foarte rapida.

Data actualizare: 13-05-2019 | creare: 13-05-2019 | Vizite: 1275
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: