Peeling-ul

©

Autor:

Peeling-ul
Peeling-ul este un procedeu de reconditionare a suprafetei pielii prin mijloace medicale, in scopul reducerii ridurilor, a petelor, a porilor dilatati si a zonelor inrosite. Acesta reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a obtine un aspect imbunatatit al pielii si de a completa, intarzia sau elimina cu totul tratamentul chirurgical.

Denimirea de  „peeling” provine din limba engleza, unde „peel” inseamna a decoji, a exfolia.

Ce este peeling-ul

In acceptiune medicala si cosmetica, peeling-ul este o procedura prin care se exfoliaza straturi superficiale sau medii ale pielii, printr-o arsura medical voluntara, cu vindecare controlata, prin care sunt indepartate si atenuate neregularitatile de la suprafata pielii, redand fetei un aspect estetic.

Peeling-ul natural este un fenomen firesc prin care pielea insasi inlocuieste celulele moarte de la suprafata, prin procesul de exfoliere, descuamare. Astfel, milioane de celule moarte cad in fiecare zi din stratul superficial al pielii, lasand locul noilor celulele, intr-un continuu proces de regenerare.

Pe langa peeling-ul natural, exista o serie de metode medicale de eliminare a unuia sau mai multor straturi ale epidermei, pentru a permite regenerarea colagenului si elastinei si a reda un aspect proaspat, sanatos pielii. Aceste peeling-uri sunt vizibile: descumarea pielii (desprinderea celulelor) este vizibila, uneori formandu-se cruste din sange si lichid celular (in cazul peeling-urilor profunde ce actioneaza asupra mai multor straturi ale epidermei).

Peeling-ul se poate aplica nu numai la nivelul fetei, el poate fi utilizat pentru deschiderea porilor si eliminarea stratului de celule moarte si din alte zone ale corpului (gat, decolteu, coate, calcaie, spate). Tratamentele corporale necesita de cele mai multe ori o pregatire a pielii: masajul necesita deschiderea porilor pentru a asigura eficienta uleiurilor aromatice, la fel si in cazul unor tratamente de remodelare corporala (pentru ca substantele active sa patrunda pana la ultimul strat al dermului si a actiona eficient).

Peeling-ul corporal are ca efect purificarea, detoxifierea, hranirea si hidratarea epidermei.

Peeling versus gomaj

Desi folositi uneori interschimbabil, exista o diferenta intre peeling si gomaj. Gomajul reprezinta curatirea profunda a tenului folosind cremelor abrazive si / sau a buretilor abrazivi si este insotit de masajul zonei tratate, Peeling-ul foloseste aparate si substante speciale si, de regula, necesita personal specializat.

In continuare ne vom referi doar la peeling-ul facial, in prezentarea principalelor tipuri si caracteristici de exfoliere.

Peeling-ul facial poate fi superficial (abia observabil) si cu diferite grade de adancime.

Tipuri de peeling, in functie de profunzime

Peeling-ul superficial (micro-peeling)

  • inchide porii dilatati, atenueaza cicatricile cauzate de acnee si ridurile fine
  • ofera uniformitate pielii, imbunatateste tonusul si reda un aspect de prospetime tenului
  • ajuta la mentinerea sub control a acneei, foliculitei si secretiilor sebacee, pregatind pielea pentru a a primi orice tip de tratament dermatologic
  • utilizeaza in special acizi alfa hidroxy(AHA) (acid glicolic, lactic sau acizi de fructe)

Peeling-ul mediu (peeling TCA)

  • utilizat in cazul semnelor cauzate de fotoimbatranire si de expunerea la soare, ridurilor fine si medii si petelor cauzate de acnee
  • constituie prima etapa sau etapa complemetara in cazul unor tratamente medicale precum lifting sau filling
  • dupa aplicare, se recomanda folosirea produselor cu componenta AHA sau cu vitamina A (retinol)
  • utilizeaza acid tricloracetic

Peeling-ul profund (cu fenol)

  • cu rezultate impresionante, actioneaza si asupra ridurilor adanci
  • elimina semnele acneice
  • elimina petele cauzate de expunerea la soare si keratozele (ingrosare localizata a stratului cornos -cel mai de suprafata strat al epidermului)
  • poate fi periculos daca nu este aplicat corespunzator, deoarece fenolul este un produs destul de toxic si afecteaza pielea ireversibil.

Tipuri de peeling, dupa agentii de actiune

Agentii de actiune folositi in peeling-uri fac parte din categoria acizilor cu caracter decapant, pentru a indeparta straturile superficiale si chiar profunde ale pielii.


In functie de concentratia substantelor utilizate in procesul de peeling acestea pot fi :

  • peeling-uri usoare (15 %)
  • peeling-uri medii (20 -30%)
  • peeling-uri profunde (40 – 50 % sau mai mult)

Peeling-ul cu rezorcina (derivat al fenolului)

  • in aceasta categorie intra si peeling-urile cu acid lactic, acid salicilic, fenol, sulf.
    este o metoda cheratolitica – descompune cheratina si actioneaza doar la nivelul keratinei, stratul cornos al epidermei.

Peeling-ul biologic (enzimatic)

  • foloseste  pepsina, papaina, ficina, bromolina, enzime din fructul de papaya
    este o metoda preteolitica – are in componenta enzime proteolitice;
    potrivit oricarui tip de ten, mai putin recomandat pentru tenul seboreic.

Peeling-ul mecanic

  • utilizeaza agenti abrazivi, solubili sau insolubili in apa, iar variantele asistate de un aparat specializat sunt dermabraziunea si microdermabraziunea
  • realizeaza o dermoabraziune – atunci cand pielea se exfoliaza cu ajutorul unui instrument electric rotativ
  • microdermoabraziune – exfolierea are loc prin pulverizarea unui fascicol de cristale sau cu o bagheta de diamant

Peeling-ul chimic

  • reprezinta aplicarea unei substante chimice ce elimina stratul superficial al pielii
    aici se incadreaza peeling-ul TCA (acid tricloracetic), care este utilizat pentru suprafete ridate mai delicate si pentru pete superficiale.
    un tip de peeling chimic este si cel cu fenol (utilizat in tratamentele soc) - care trateazariduri fine faciale, pete ale pielii cauzate de sarcina, anticonceptionale, boli virale, expunerea la soare si afectiuni precanceroase ale pielii.

Peeling-ul delicat sub forma de kit

  • contine acid glicolic – nu este recomandat femeilor insarcinate, care alapteaza sau cu ten sensibil, iritat, sau care urmeaza deja un tratament dermatologic.

Peeling-ul vegetal

este utilizat in tratamentele de intretinere
  • se realizeaza folosind pudre micronizate in granulatii diferite, indeparteaza celulele moarte si are un rol protector deosebit
    aici poate fi incadrat peeling-ul AHA – cu acizi alfa hidroxy sau cu acid glicolactic, adica acizi din fructe (citric, malic, tartarit) – acest tip de peeling descompune substanta intercelulara de la nivelul stratului cornos
    nu este recomdandat tenului sensibil si cu cuperoza

Peeling-ul prin crioterapie (cu zapada carbonica/ azot lichid)

  • este utilizat in tratementul unor forme de acnee (papuloasa, nodulara sau indurata), cat si pentru retusarea cicatricilor reziduale.

Peeling-ul cu laser (cu dioxid de carbon, Erbium)

  • reprezinta o exfoliere intra-epidermica, prin ablatia stratului exterior al pielii
  • principalul avantaj este acela ca se poate controla cu exactitate adancimea de actiune, ceea nu este posibil prin metodele clasice de peeling
  • este o exfoliere partiala sau totala a stratului epidermic (20-50 microni) spre deosebire de microdermoabraziune (10 microni - inlatura doar stratul cornos)
  • este o procedura dureroasa si se efectueaza sub anestezie locala


Rezumand, putem spune ca exista 3 tipuri de creme si lotiuni folosite in peeling:

  • tipul 1 : contine o enzima vegetala (papaia, lamaie etc)
  • tipul 2 : contine substante care distrug celulele moarte pentru a putea fi eliminate rapid si usor
  • tipul 3: preparate ce contin o pudra fina cu efect abraziv

Cand se apeleaza la peeling?

Peeling-urile sunt solutii recomandate atunci cand pielea are un aspect lasat, sau uscat, cu riduri, cu o vizibila pierdere a elasticitatii si a stralucirii naturale.

Unele pareri recomanda efectuarea peeling-ului toamna sau iarna, datorita reducerii actiunii rezelor UV, care sunt responsabile cu pigmentarea pielii. Insa, indiferent de sezonul ales,  tenul trebuie in continuare ferit de expunerea la soare cu ajutorul unei creme cu ecran solar sau a unui fond de ten cu factor de protectie.
Alte recomandari pentru efectuarea peeling-ului mentioneaza primavara si toamna, motivand temperaturile confortabile pentru tenul regenerat.

Cel mai indicat este sa consultati un medic specialist (dermatolog sau estetician), chiar daca apelati la un cabinet sau salon de intretinere corporala si cosmetica. Efectuarea anumitor procedee de peeling presupune prezenta  personalului medical calificat (ex: peeling-ul mecanic, peeling-ul chimic, peeling-ul cu laser) si uneori chiar aplicarea sub efectul anesteziei (peeling-ul cu laser).

Data actualizare: 03-12-2023 | creare: 04-09-2009 | Vizite: 14817
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: