Peeling cu laser - Remodelare cutanata

©

Autor:

Peeling cu laser - Remodelare cutanata
Remodelarea cutanata cu laser (peeling-ul cu laser, lasabraziune, resurfacing) este una dintre cele mai moderne metode de remodelare a tenului si a devenit extrem de populara printre metodele de tratament antiaging.
Cunoscuta si sub denumirea de peeling cu laser sau vaporizare laser, procedura este diferita de peeling-ul traditional, deoarece nu exfoliaza tenul, ci are loc un proces de vaporizare a stratului superior de de piele.

Remodelarea cutanata / peeling-ul cu laser

Remodelarea cutanata reprezinta indepartarea stratului superior al pielii prin concentrarea energiei generate de un fascicol pulsatil de raze laser catre zonele cu imperfectiuni. Unele tipuri de laser dispun de o lumina capabila sa penetreze mai multe straturi ale epidermului pentru a aduce beneficii superioare tenului.

Peeling-ul cu laser este  sistem de corectie ce consta in directionarea fasciculelor luminoase ale laserului, ce patrund in profunzimea pielii, absorbite preferential de apa din colagenul imbatranit, stimuland celulele cu functie reparatorie la nivelul tesutului cutanat.  Este o interventie de refacere a structurii si suprafetei pielii, prin ablatia unor straturi de piele, reducand aspectul inestetic, in timp ce caldura emanata de fasciculele luminoase determina contractia fibrelor de colagen – remodelarea liniilor tenului.

Scopul principal al remodelarii cutanate este de a netezi pielea, de a-i reda fermitatea si o textura si tonalitate uniforma.

In ultimul deceniu, tehnologiile laser avansate au permis medicilor esteticieni sa diminueze efectele imbatranirii tenului, dar si alte semne inestetice (cicatrici, semne, discloratii) utilizand atat proceduri ablative cat si nonablative cu ajutorul laserului.
Metodele vechi, clasice de corectie a cicatricilor si de estompare a ridurilor se bazau pe peeling-ul chimic, dermabraziunea, revizuirea chirugicala a cicatricilor, utilizarea filler-ilor dermali (colagen, silicon, injectii cu grasime).

Metodele moderne de remodelare a liniilor tenului folosesc 5 tipuri de lasere pentru remodelarea ablativa a pielii:
 • laserul cu dioxid de carbon ce foloseste tehnologia de scanare a suprafetei
 • laser scanning – metoda prin care se realizeaza o copie fidela, scanata a suprafetei cu ajutorul tehnologiei laser 3D.
 • laserul cu dioxid de caron cu puls scurt
 • laserul cu puls lung Er:Yag
 • laserul cu lumina fractionata Er:Yag
 • combinatia de laser cu dioxid de carbon si Er:Yag

Fiecare dintre tratamentele realizate cu aceste aparate se bazeaza pe principiile fototermolizei selective, in vederea actiunii prin selectie asupra tesutului ce contine apa si vaporizarea controlata a acestuia.

Avantajele utilizarii laserului in procedura de peeling


Laserul este un instrument foarte precis, ce furnizeaza cu exactitate un fascicol de lumina catre suprafata pielii si in straturile mai adanci ale pielii. Principalul avantaj al peeling-ului cu laser este controlul adancimii de penetrare in straturile dermului (chiar si pana la dermul reticular, daca este necesar).
Acest tratament stimuleaza productia unui nou strat de fibre de colagen in epiderm; stratul de colagen neregulat, dezorganizat din stratul papilar al dermului este inlocuit cu celule noi de colagen si elastina.
Efectul fotoablativ al laserilor se realizează prin pura ablatie a materialului, fara leziuni termice ale marginilor, cum este cel determinat de bisturiu.

Proceduri de exfoliere laser

 • peeling-ul „de pranz” - ablatie superficiala a pielii
 • protocoale antiaging
 • reimprospatarea superficiala a pielii
 • netezirea pielii
 • remodelarea / estomparea ridurilor
 • reducerea liniilor fine
 • eliminarea leziunilor de pigmentatie
 • eliminarea petelor maronii (lentigo solare)
 • reducerea marimii porilor


Ridurile statice (produse ca urmare a degradarii colagenului din piele sunt situate in etajul inferior si mediu al fetei) pot fi estompate cu ajutorul tratamentelor laser Er:YAG, in timp ce ridurile dinamice (de expresie) necesita tratament aditional cu injectii de relaxare a mushilor fetei sau filleri dermali (Botox, colagen, etc). Ridurile adanci si pliurile pielii pot fi tratate cu filleri dermali precum Restylane si Laresse.


Beneficiile dermatologice ale peeling-ului cu laser

 • imbunatatirea calitatii pielii
 • estomparea liniilor fine
 • reducerea efectelor fotoimbatranirii
 • amplificarea si eficientizarea penetrararii agentilor activi de la suprafata pielii
 • mai mare fermitate si elasticitate pielii
 • imbunatatirea aspectului inestetic provocat de discromii

Tipuri de laser folosite in procedura de peeling

Laserul cu dioxid de carbon – tratament invaziv

ofera cel mai intens tratament cu laser disponibil in prezent
utilizeaza caldura pentru a limita legaturile de colagen din straturile inferioare ale dermului
poate elimina si diminua majoritatea ridurilor, cicatricilor, negilor si semnelor inestetice ale tenului (chiar si semnele din nastere)
a fost utilizat si in anumite tratamente ale cancerului de piele in stagiile de inceput

Laserul cu dioxid de carbon cu puls scurt  reprezinta un laser cu energie inalta, considerat sigur, cu rezultate bune, insa mai putin precis cu 100-120 de microni in procesul ablativ comparativ cu laserul Erbium.

Prrocedura acestui tip de laser vaporizeaza celulele de la suprafata pielii. Tratamentul se desfasoara in sala de operatie, sub anestezie generala (intravenoasa) si necesita internare (2- 3 zile), datorita efectului inflamator post operator mai accentuat.

Laser Erbium - tratament invaziv

este capabil sa indeparteze straturi mult mai subtiri de piele decat laserul cu dioxid de carbon (mult mai puternic, insa mai putin precis)
permite medicului sa controleze cu exactitate stratul de piele ce va fi indepartat: o singura aplicare a fascicolului- remodelare superficiala, multiple aplicari ale fasciculului- peeling in profunzime; trei aplicari sunt necesare pentru o ablatie totala a epidermei
este o optiune mult mai buna pentru persoanele cu tenul mai inchis, deoarece exista un risc mult mai mic de modificare a pigmentatiei pielii
cu un timp de vindecare post-operator mai mic, reprezinta o optiune recomandata si pentru persoanele cu o piele sanatoasa care doresc un tratament minimal pentru riduri si linii de expresie fine
este similar cu laserul cu dioxid de carbon in operatiile de baza (ambele vaporizeaza straturile superficiale cornoase si stimuleaza contractia celulelor din straturile inferioare)
utilizeaza mai putina caldura, reducand vatamarea tesutului inconjurator, astfel incat vindecarea este mult mai rapida (una-doua saptamani, comparativ cu 6 saptamani)
reducerea cantitatii de caldura emanata determina si o scadere a riscurilor de hiper hipo–pigmentare a pielii, comparativ cu alte tipuri de laser

Ambele proceduri prezentate mai sus sunt considerate ablative, aceasta implicand un anumit timp de recuperare asociat acestor tratamente invazive cu laser.

Laser Fraxel – remodelarea cutanata pe baza de fototermoliza fractionata

 • este un tratament non-invaziv
 • ofera un tratament total diferit de cele doua tipuri de laser mentionate: este o procedura non-invaziva, cu mult mai putine efecte secundare (elimina durerea si sensibilitatea crescuta a pielii)
 • fototermoliza fractionala are succese dovedite in tratamentele de reintinerire, refacere si remodelare a pielii
 • distributia impulsurilor este regulata, formand coloane microtermice ce stimuleaza un raspuns terapeutic cu beneficii multiple
 • foloseste un manunchi de raze luminoase dintr-un fascicul fractionat care patrunde prin piele, asemanatoare unor ace virtuale extrem de fine
 • tesutul neincalzit din jurul zonei tratate se contracta instantaneu si celulele cutanate stem sunt stimulate, determinand declansarea unui proces fiziologic de regenerare cutanata prin formarea de celule noi care repara punct cu punct tesatura cutanata deteriorata
 • sunt necesare mai multe sedinte de tratament; la finalul unei sedinte de tratament doar 20 % din structura dermului este tratata prin metoda fractionala, permitand conservarea a 80 % din tesutul sanatos
 • procesul de cicatrizare este mai precis, iar stratul de corneum este pastrat partial intact
 • procedura dureaza mult mai putin decat alte tratamente similare, deoarece laserul Fraxel este mult mai rapid

Tratamentul Fraxel are eficienta similara laserelor clasice ablative.

Avantajul Fraxel este in principal acela ca procedura pe care o foloseste este mai putin dureroasa comparativ cu alte proceduri laser. Acesta actioneaza fara a arde pielea – se realizeaza sub anestezie locala si se poate utiliza un sistem de racire integrat cu aer pentru a evita senzatiile neplacute post-operatorii.


Fraxel regenereaza pielea, de aceea este indicat in cicatrici atrofice, melasma si vergeturi, cicatrici de acnee sau de varsat de vant, in tratarea ridurilor, a leziunilor pigmentare (melasma, lentigo), a petelor de pigmentare, ameliorarea vergeturilor, a efectelor fotoimbatranirii si leziunilor vasculare, alternativa a liftingului facial (prin contractia tesutului are loc un efect usor de ridicare a fetei).

Exista doua tipuri de lasere fractionate
Laser cu lumina fractionata non-ablativ : cu aplicatie in tratarea vergeturilor, cicatricilor post acneice, cheloide, rejuvenare faciala, coagulare tisulara superficiala;
Laser cu lumina fractionata ablativ: folosit pentru peeling ablativ, antirid si laxitate cutanata.

Laserul non-ablativ Nd: YAG

Progresele facute in ceea ce priveste tehnologia laser au condus la descoperirea unui nou tip de laser non-ablativ : neodymium:yttrium-aluminum-garnet (Nd:YAG). Acesta produce o lumina pulsata de intensitate ridicata si s-a dovedit ca actioneaza asupra colagenului dermal fara a efectua o exfoliere. Extrem de apreciate de medici si de pacienti deopotriva sunt reducerea considerabila a efectelor secundare si a timpului de recuperare.

Remodelarea cutanata

 Remodelare cutanata superficiala

Pentru acest tip de remodelare exista doua sisteme de laser : laserul Erbium: YAG si laserul cu dioxid de carbon. Laser-abraziunea creaza mai putin disconfort decat peeling-ul chimic.

Remodelare cutanata profunda

Doua optiuni pentru acest tip de remodelare cutanata sunt Active FX (ce utilizeaza tehnologie pe baza de dioxid de carbon) si Micro Laser Peel (ce utilizeaza tehnologia Erbium). Acest tip de remodelare a pielii se realizeaza doar sub efectul unei creme sau lotiuni ce amorteste zona tratata, iar timpul de recuperare este redus la 1- 7 zile (fara roseata caracteristica exfolierii profesioniste). Spre deosebire de laserul Fraxel, acest tip de laser necesita un singur tratament pentru o modificare dramatica a aspectului tenului. Recuperarea se realizeaza cu un disconfort minim in 2- 7 zile.

Prima categorie – ablatia superficiala a dermului- reprezinta o ablatie la dancimi diferite a straturilor de piele rezultata prin vaporizarea tesutului. Peeling-ul profund are rezultate vizibile dupa cateva zile ca urmare a coagularii tesutului dincolo de zona de ablatiune.

Proceduri complementare

Remodelarea cutanata este adesea realizata in combinatie cu alte proceduri de reintinerire faciala cum ar fi lifting-ul facial, blefaroplastia sau alte proceduri antiaging pentru a reda un aspect estetic tenului si a imbunatati aspectul facial al pacientului.

Alte proceduri complementare ce ar trebui realizate in combinatie cu peeling-ul cu laser:
 • netezirea pielii prin inlocuirea naturala a colagenului
 • remodelarea cu laser a colagenului
 • proceduri de reintinerire faciala cu laser IPL (lumina intens pulsata)
 • microinjectii cu filleri dermali: acid hialuronic, colagen de origine bovina, Radiance
 • microinjectii e relaxare musculara (Botox)
 • indepartarea leziunilor vasculare (telangiectaziile) cu laser cu puls lung Nd: YAG;
 • lifting facial nechirugical: pe baza de radiofrecvente, cu fire de suspensie faciala, acupunctura cosmetica-estetica, pe baza de ultrasunete.
 • peeling chimic – se aplica la 1- 4 luni dupa procedura de remodelare cutanata, daca este necesar.

Succesul tratamentului de peeling cu laser

Succesul remodelarii cutanate depinde de prezenta anexelor epidermice (cum ar fi glandele sudoripare, etc) pentru a servi ca si sursa de epiteliu ce poate migra catre suprafata pentru a forma un nou epiderm. Asadar, cu cat mai multe anexe epidermice pe centimentru patrat de piele cu atat mai rapida este vindecarea si cu atat mai mic riscul de aparitie a cicatricilor. Din acest motiv laserul cu dioxid de carbon poate fi folosit doar pentur tratamente aplicate la nivelul fetei. In cazul mainilor, decolteului si gatului, riscul de cicatrizare este mai mare.

Micropeeling-ul cu laser


Micropeeling-ul cu laser reprezinta o exfoliere superficiala pana la o remodelare usoara a dermului, a carei adancime este controlata cu ajutorul laserului Erbium si este stabilita impreuna cu medicul estetician in functie de problema tratata si rezultatele dorite.
Micropeeling -ul cu laser este considerat cea mai recenta generatie de tratament, in afara microdermoabraziunii si  extrem de eficient pentru reintinerire faciala. Acesta reprezinta o alternativa pentru alte tratamente non-invazive de exfoliere precum peeling-ul chimic, peeling-ul AHA sau peeling-ul enzimatic. Aceasta procedura nu inlocuieste chirurgia estetica, dermabraziunea sau remodelarea cutanata cu laser ablativ.

Diferenta dintre micropeeling -ul cu laser si microdermoabraziunea

Microdermoabraziunea inlatura doar stratul cornos (10 – 15 microni). Peeling-ul cu laser reprezinta o exfoliere partiala sau in totalitate a stratului epidermic (20-50 microni) si se efectueaza cu anestezie locala sau generala.
Profunzimea in stratul superior al pielii la care ajunge tratamentul cu laser depinde de problema tratata si este asistata computerizat.

Data actualizare: 12-09-2019 | creare: 10-09-2009 | Vizite: 17320
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Microdermabraziunea pentru barbati
 • Tratamente antiaging pentru barbati
 • Peeling enzimatic
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.