Plasticitatea intestinală

©

Autor:

Plasticitatea intestinală

Un studiu fascinant realizat de laboratorul Colombani Andersen, din cadrul secției de Celulă și Neurobiologie a Departamentului de Biologie al Universității din Copenhaga, a explorat modul în care intestinul își poate modifica dimensiunea în funcție de necesitățile nutriționale. Această cercetare, publicată în revista științifică Nature Communications, folosește musculițele Drosophila, pentru a înțelege mecanismele care reglează plasticitatea intestinală.

 

Despre studiu

Cercetătorii au profitat de instrumentele genetice disponibile pentru Drosophila pentru a investiga mecanismele care stau la baza redimensionării intestinului în funcție de nutrienți. Studiul a arătat că privarea de nutrienți (fastingul) duce la acumularea de celule progenitoare care nu reușesc să se diferențieze în celule mature, determinând astfel intestinul să se micșoreze. Odată cu realimentarea, aceste celule progenitoare blocate se diferențiază rapid în celule mature, promovând regenerarea intestinului.

Rezultate

Cercetătorii au identificat activinele ca fiind reglatori critici ai acestui proces. În condiții de restricție nutrițională, semnalizarea activinei este puternic reprimată, în timp ce este reactivată și necesară pentru maturizarea progenitorilor și redimensionarea intestinului ca răspuns la rehrănire. Redimensionarea dependentă de activină a intestinului este importantă din punct de vedere fiziologic, deoarece inhibarea semnalizării activinei reduce supraviețuirea muștelor la postul intermitent.

 

Conexiuni cu cancerul

Regulatorii plasticității organice sunt esențiali pentru adaptarea gazdei la un mediu în continuă schimbare; totuși, aceleași semnale sunt adesea dereglate în cancere. Mutatiile care afectează semnalizarea activinei sunt frecvente în celulele canceroase dintr-o varietate de țesuturi. Studiul oferă un punct de plecare pentru investigarea legăturii dintre semnalizarea activinei aberante și dezvoltarea cancerelor colorectale, pregătind scena pentru explorarea eficienței strategiilor terapeutice anti-activină în tratamentul cancerelor colorectale.

Plasticitatea și cancerul

Deși reglatorii plasticității organice sunt esențiali pentru adaptare, reproducere și supraviețuire într-un mediu în continuă schimbare, aceleași semnale sunt adesea dereglate în cancere. Mutatiile care afectează semnalizarea TGF-β/Nodal/activină au fost observate într-o gamă largă de cancere, și o mai bună înțelegere a modului în care semnalizarea TGF-β/Nodal/activină afectează creșterea intestinală ar putea oferi un punct de plecare pentru dezvoltarea strategiilor terapeutice care vizează cancerele colorectale.

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal este o formă de cancer care începe în colon sau rect. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând bărbații și femeile deopotrivă. Factorii de risc includ vârsta înaintată, un stil de viață sedentar, o dietă bogată în carne roșie și procesată, fumatul, alcoolul, obezitatea, istoricul familial de cancer colorectal și anumite afecțiuni genetice.

Simptomele pot include modificări ale tranzitului intestinal, sânge în scaun, pierdere neexplicată în greutate și oboseală.

Diagnosticul timpuriu și screeningul sunt esențiale pentru prevenirea și tratamentul eficient al cancerului colorectal.

Tratamentele includ chirurgia, radioterapia, chimioterapia și terapiile țintite.

Prevenția se bazează pe modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și consumul moderat de alcool.


Data actualizare: 28-02-2024 | creare: 28-02-2024 | Vizite: 117
Bibliografie
Christensen, C. F., et al. (2024).
Drosophila activins adapt gut size to food intake and promote regenerative growth.
Nature Communications.
doi.org/10.1038/s41467-023-44553-9.
https://www.nature.com/articles/s41467-023-44553-9

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum