Poate laptele matern să fie condimentat?

©

Autor:

Poate laptele matern să fie condimentat?
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen au descoperit că după o masă picantă, cu adaos de piper, în laptele femeilor ce alăptează a fost prezentă piperina - alcaloid ce dă gustul intens al piperului. Această constatare este utilă în descifrarea mecanismelor ce stau la baza preferinţelor alimentare din copilărie.
Laptele matern este primul aliment al bebeluşilor. Diverse studii au arătat că experienţa gustativă din prima copilărie influenţează deprinderile alimentare din perioada adultă. Spre deosebire de formulele de lapte, cel natural nu are acelaşi gust şi miros în fiecare zi. Diferenţa depinde de dieta mamei. Totuşi aromele din mâncarea mamei nu sunt transferate exact aşa cum ea le percepe în laptele matern.

S-a descoperit că unele substanţe active precum cele din cafea sau usturoi ajung în lapte sub forma unor produşi de metabolism, în timp ce alte (din peşte sau ceai) nu se modifică aproape deloc. Gradul în care compuşii din chili, ghimbir sau piper se regăsesc în laptele matern a fost puţin studiat până acum. Pe baza unor ample analize spectrofotometrice, cercetătorii au arătat că piperina este detectabilă deja în lapte după o oră de la consum şi persistă câteva ore.

„Concentraţiile observate (14-57 micrograme/litru) au fost de 70 până la 350 ori mai mici decât valoarea prag de detecţie a gustului în cazul unui adult.” afirmă prof. Corinna Dawid. Un alt cercetător, Roman Lang adaugă: „Pare improbabil ca micuţii să fie capabili să perceapă cât de iute este laptele. Totuşi, activări repetate sub nivelul prag ale receptorului pentru compuşi picanţi (TRPV1) ar ajuta la creşterea toleranţei faţă de aceste substanţe mai târziu.” Substanţele iuţi din ghimbir şi chili, precum şi curcumina, găsită în abundenţă în curry în mod surprinzător nu ajung în laptele matern. „Am fost surprinşi de acest aspect, deoarece se consideră că piperina creşte biodisponibilitatea acestor substanţe.” mai spune Lang. „Continuarea studiului ne va ajuta să înţelegem mai bine atât apariţia preferinţelor culinare cât şi procesele metabolice cu rol în transferul ingredientelor bioactive în laptele matern.” concluzionează prof. Dawid.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 305
Bibliografie
Spicy breast milk? Spicy substance from pepper gets into breast milk after eating, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211129105546.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum