Profil concepte personale (relatii)
Autor: Advertorial oferit de Psiholog Souca Doriana Silvia

Aceste modalitati adoptate exemplifica logica privata adoptata in comunicarea dintre pareneri. De fapt aceasta logica privata (personala) arata modul personal in care interpretam informatiile receptate de la partener filtrat de tipul de temperament, personalitatea si povestea de viata a fiecarei persoane. Cand afirm ca este filtrata, ma refer la modul in care interpretam evenimentele, oameni si informatiile receptate, printr-un proces de selectie personala, bazandu-se pe indicatorii mai sus mentionati. Asa se formeaza modul in care actionam si/sau reactionam (comportamentul) intr-o relatie. Va atrag atentia asupra mecanismelor de aparare psihologica pe care, de cele mai multe ori le adoptam neconstient si care ne influenteaza modul de a comunica.
As dori sa prezint doar unul dintre aceste mecanisme, des intalnite intr-o relationare: PROIECTIA care reprezinta operatia prin care subiectul expulzeaza in lumea exterioara ganduri, afecte si dorinte de care nu are stiinta sau pe care le refuza in el atribuindu-le altora, persoane sau lucruri din mediul sau inconjurator. Este binecunoscut mecanismul proiectiei in gelozie (si mai ales in cea patologica), descris si explicat de Freud inca din 1922. sentimentele de ostilitate la adresa unei persoane pot trece foarte usor in sentimentul de a fi agresat, nedreptatit, si, in extremis, persecutat.
In cazul existentei unei relatii defectuoase, fie ca este vorba de o relatie conjugala sau alt tip de relationare (colaborare profesionala, sociala, de prietenie, etc) ar trebui sa fiti foarte sincer si precis in legatura cu motivul pentru care s-a ajuns in acea situatie. Si cel mai important este sa aflati ce anume ati facut dumneavostra. Cum ati contribuit ca relatia sa fie tensionata?
Este importanata onestitatea si sinceritatea dumneavoastra cu dumneavoastra. Pentru a schimba ceva intr-o relatie, este absolut necesar sa aflati ce anume ar trebui sa schimbati la dumneavoastra inainte. Acesta este scopul scalei „PROFILUL CONCEPTELOR PERSONALE” pe care o regasiti accesand link-ul de mai jos:
https://psihobv.ro/profilul-conceptelor-personale/
Scala vizeaza:
- 1. emotiile distructive de baza (FURIA si FRICA);
- 2. cum va raportati la singuratate, la sentimentul de vinovatie si la actiunea de a ierta (a va ierta, in special);
- 3. care sunt dorintele dumneavoastra (scopuri constiente si neconstiente).
Din experienta mea de pana acum (sute de scale explicate), persoanele care completeaza scala nu sunt pregatite sa-si analizeze raspunsurile. Nici macar nu si le noteaza... Poate este mai bine sau poate mai rau, cert este ca se rezuma la a trimite raspunsurile si asteapta sa primeasca un rezultat pe care nu sunt interesate sa-l discute. Sunt aici pentru a va ajuta sa va intelegeti mai bine. Nu dau sugestii si nici sfaturi. Voi va cunoasteti mult mai bine...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Radiologia, o necesitate?
- De ce se feresc românii de psihiatru? Iată câteva concluzii!
- Cum ne îndeplinim obiectivele
- Singurătatea sărbătorilor
- Despre aparatele Carriere Motion și beneficiile pentru pacienți
- Ecografia bebelușului tău, primul pas important pentru tine, pentru voi
- Cum se poate evita sau întârzia apariția demenței
- Este tratamentul cu laser CO2 o soluție eficientă pentru a scăpa de cicatricile post acnee?
- La ce reacții adverse te poți aștepta în urma injecțiilor cu acid hialuronic și botox
- Screening gratuit depresie/burnout și anxietate
- Ultraformer III, lifting facial fără operație cu HIFU în clinicile Doctor SKiN
- Tratament personalizat în depresie/ burnout și anxietate
- Cât ne costă dependența de cumpărături?
- Tinitus (acufene) - Combinarea tehnologiei auditive Phonak cu experiența specialiștilor Ototon poate ameliora zgomotul frustrant din urechi
- Bullying-ul în școli - un real pericol
- Provocările întâlnite de copiii cu hipoacuzie la școală
- Ce este perfectionismul, cum apare si cum sa exersezi acceptarea de Sine
- Cum sa alegeti seviciul de gazduire web pentru un cabinet stomatologic?
- Vreau să fiu fericit!
- Pierderea timpurie a dinților de lapte