Prurigo de sarcina

Prurigo de sarcina afecteaza o sarcina din 300. Debuteaza la 25-30 saptamini de sarcina si persista pina la nastere. Se manifesta prin papule grupate, pruriginoase pe suprafetele extensoare ale extremitatilor si ocazional pe abdomen, boala progesind pe abdomen. Excoriatiile si crustele secundare scarpinatului sunt invariabil observate. Leziunile nodulare similare celor din prurigo nodular la femeile fara sarcina sunt frecvent prezente. Boala se rezolva imediat postpartum, desi leziunile pot persista pina la 3 luni. Recurenta la urmatoarele sarcini este variabila.

Studiile de laborator pot arata nivel ridicat al IgE serice la o treime dintre paciente. Boala a fost asociata cu colestaza intrahepatica de sarcina. Nu are elemente histopatologice specifice. Pruritus gravidarum este considerata a nu fi o entitate distincta si a fi predominanta la femeile cu predispozitie atopica.

Tratamentul simptomatic necesita steroizi topici moderat potenti, intralezionali sau sub pansament ocluziv. Antihistaminicele orale sunt sigure in sarcina. Cremele cu mentol sunt de ajutor pentru prurit. O cura scurta de steroizi orali poate fi necesara in cazurile de prurit recalcitrant. Pacienta trebuie informata ca boala nu a fost asociata cu riscuri fetale.

Complicatii

Prognosticul fetal nu este afectat in prurigo de sarcina, iar greutatea la nastere ramine normala. Boala nu a fost asociata cu alte riscuri materne daca tratamentul farmacologic este administrat intr-un mod sigur si poate reapare la urmatoarele sarcini. Boala ramine una dintre dermatozele de sarcina cel mai putin cunoscute. Asocierea cu dermatita atopica si colestaza intrahepatica necesita investigatii.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum