Relația părinte-copil, perspectivă a sănătății relaționale

©

Autor:

Relația părinte-copil, perspectivă a sănătății relaționale
Deși există un sistem relațional complex care contribuie la dezvoltarea copilului tău, cea mai importantă relație pentru influențarea creșterii acestuia este relația cu propriii săi părinți. Este important că am putut demonstra importanța calității relației primare asupra efectelor ulterioare în viața copilului din punct de vedere socio-emoțional, cognitiv, neurobiologic și al sănătății în întregime.

Studiul „Parentalitatea și dezvoltarea copilului: o perspectivă asupra sănătății relaționale” arată importanța extraordinară a relației părinte-copil în primii ani de viață. Cât de mare este rolul pe care îl au în dezvoltarea și menținerea sănătoasă a acestei relații atât copilul și fiecare părinte, dar și factorii contextului de viață în care trăiesc.

Dacă întâmpini distres, dificultăți în relația cu copilul, vrei să îmbunătățești relația cu copilul tău sau vrei să îl ajuți să își dezvolte capacitatea de a relaționa cu sine sau cu alții în mod mai sănătos, avem la îndemână un instrument de evaluare.

Pentru evaluarea relației părinte – copil avem Inventarul CPRI, instrument adaptat pe populația românească, pe care îl putem aplica alături de interviul de evaluare. Măsurăm indicatori care contribuie la formarea unei relații sănătoase în familie.  În vederea optimizării relației părinte-copil măsurăm susținerea parentală, implicarea, comunicarea, stabilirea limitelor, orientarea rolurilor, autonomia, satisfacția parentală.

Este necesar să privim atent asupra sănătății mentale și fizice  a părintelui atunci când dorim dezvoltarea armonioasă a copilului. „Dacă o comunitate își iubește copiii, ea este nevoie să aibă grijă de părinții acestora.”, așa cum spunea John Bowlby. Este nevoie să ne ocupăm de viața emoțională a părinților și pe calitatea relației părinte-copil.

Evaluarea online sau în cabinet este un ajutor în construirea unor obiective sănătoase pentru dezvoltarea relației de creștere echilibrată și stoparea transmiterii comportamentale a diferitelor înțelesurilor despre viață transmise transgenerațional. Acest instrument de evaluare este cu atât mai important cu cât este singurul acum adaptat pe populația românescă privind relația părinte-copil. În Cabinetul psihoterapeutului Goșa Carmen Dolores puteți privi acești indicatori și măsura în care sunt prezenți în mod echilibrat în relația cu copilul, iar pentru programare puteți suna la Tel. 0763673340.

Data actualizare: 25-02-2025 | creare: 25-02-2025 | Vizite: 112
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: