Remedii împotriva mahmurelii

©

Autor:

Remedii împotriva mahmurelii
Niciun exces nu rămâne „neplătit”, aşa că nici consumul excesiv de alcool nu ne poate feri de consecinţe neplăcute.

Mahmureala, cu tot cu simptomele ei supărătoare, este doar una dintre acestea. Cei mai mulţi oameni se confruntă cu mahmureala cel puţin o dată în viaţă, neştiind, însă, ce este, cum acţionează asupra organismului nostru şi, mai ales, cum o putem preveni sau trata.

Ce este şi de ce apare mahmureala?

Se pare că prima cauză a mahmurelii este deshidratarea. Etanolul, denumirea chimică pentru alcool, are un efect de deshidratare, ceea ce duce la dureri de cap, gură uscată, oboseală, greţuri etc.

A doua cauză invocată de specialişti ar fi suprasolicitarea ficatului, organul care metabolizează alcoolul. O enzimă din ficat transformă etanolul în acetaldehidă, o substanţă toxică pentru organism. Tocmai de aceea, glutationul, o altă enzimă, transformă acetilaldehida în acid acetic, descompus în dioxid de carbon şi apă, eliminat apoi din organism. Un astfel de proces poate fi suprasolicitant pentru ficat, mai ales în cazurile în care consumăm o cantitate mare de alcool. Ficatul nu doar că nu mai funcţionează la parametri optimi, dar începe să nu mai furnizeze suficientă glucoză în ţesuturi, în special la nivelul creierului. Aşa s-ar explica oboseala, slăbiciunea, lipsa randamentului sau incapacitatea de concentrare. (1)

Unii specialişti susţin că anumite simptome ale mahmurelii se aseamănă întrucâtva cu simptomele perioadei renunţării la alcool. Greaţa, durerile de cap şi sensibilitatea la lumină şi sunete sunt câteva dintre acestea. Totuşi, odată ce au studiat undele cerebrale, specialiştii au remarcat unele diferenţe. În timpul mahmurelii, undele cerebrale au încetinit, în vreme ce la persoanele care renunţaseră la alcool, undele cerebrale şi-au intesificat activitatea. (2)

Cât de mult alcool poţi să consumi şi care sunt factorii de risc?

Limita superioară a cantităţii de alcool pe care o poţi consuma depinde de foarte mulţi factori: greutatea, vârsta, sexul, starea de sănătate, consumul de alcool fără fi ingerat alimente în prealabil, lipsa odihnei suficiente, dar şi alţi factori mai puţin cunoscuţi. (1)

De exemplu, băuturile închise la culoare conţin o cantitate mai mare de congeneri, produşi folosiţi pentru culoare şi aromă, predispun mai mult către mahmureală. Tocmai de aceea, este recomandat să eviţi consumul exagerat de astfel de băuturi cum ar fi bourbon, scotch, tequila, coniac, bere neagră etc. (3)

Un studiu realiat în 1993 a arătat că severitatea mahmurelii a crescut atunci când persoanele care băuseră se simţeau vinovate din această cauză, erau nevrotice, furioase, depresive sau băuseră în urma unor evenimente negative. (2)

Simptomele mahmurelii

Mahmureala se poate manifesta diferit, de la persoana la persoană, însă principalele simptome sunt următoarele:

  • oboseală,
  • slăbiciune,  sete,
  • dureri,
  • tulburări gastrointestinale,
  • vertij,
  • ameţeli,
  • scăderea capacităţii de concentrare,
  • depresie,
  • anxietate,
  • nervozitate,
  • transpiraţie,
  • puls crescut,
  • tensiune arterială crescută,
  • ochi roşii,
  • sensibilitate la lumină şi sunete puternice etc. (1)


Cum tratezi mahmureala?

Tratamentele contra mahmurelii sunt diverse, de la concluzii ale unor studii oficiale, până la tratamente populare, confirmate sau negate în funcţie de situaţie. Iată, însă, mai jos, care sunt cele mai eficiente remedii împotriva mahmurelii:

Apa

Cum principala cauză a mahmurelii este deshidratarea, ar fi recomandat consumul de apă în timpul festinului şi după ce simptomele s-au instalat deja. Apa ajută la vindecarea corpului şi eliminarea toxinelor. Ai grijă, însă, pentru că nu este indicat să bei prea multă apă, prea repede pentru că te-ai putea confrunta cu intoxicaţia cu apă, o condiţie uneori letală.

De asemenea, nu uita să asociezi apa cu băuturi sau alimente sărate, bogate în electroliţi. Şi murăturile, supa de pui sau vită ar putea fi o soluţie eficientă.

Odihna

Somnul îţi va ajuta organismul să se refacă, aşa că încearcă să dormi cât mai mult. Totuşi, dacă s-a instalat deja vertijul, dacă atunci când închizi ochii toată camera se roteşte, ar fi mai bine să stai treaz până această senzaţie neplăcută trece, după care să adormi. Cel mai probabil, în maxim o oră, vertijul ar trebui să dispară. (1)

Evitarea cofeinei, aspirinei, ibuprofenului sau medicamentelor cu acetaminofen

Cofeina te va deshidrata şi mai mult, iar aspirina şi ibuprofenul îţi subţiază sângele şi îţi afectează ficatul, de aceea ar fi indicat să încerci să le eviţi. (1) (4)

Alimente şi băuturi bogate în fructoză şi glucoză

Studiile privind acţiunea fructozei, glucozei şi sucrozei asupra mahmurelii sunt deocamdată controversate. Dacă unele cercetări au ajuns la concluzia că aceste substanţe nu influenţează astfel de stări, un studiu realizat în 1975 a demonstrat că fructoza şi glucoza au crescut perioada de eliminare a alcoolului din sânge.

De aceeea, ar fi indicat să consumi alimente şi băuturi bogate în fructoză, cum ar fi sucul de fructe sau miere pentru ca organismul să se refacă mai repede. (4)

Alimentele bogate în complexul B şi multi-minerale

Alcoolul îţi lasă organismul atât fără vitaminele din acest complex, cât şi fără minerale importante, cum ar fi potasiu. Acestea sunt cele care ne dau energie, ne ameliorează simptomele oboselii şi promovează claritatea mentală. Tocmai de aceea, ar fi indicat să le consumi ca metodă de tratament împotriva mahmurelii. (4)

Cisteina şi N-acetil-cisteina

Un studiu realizat în 1974 a investigat efectul anumitor substanţe pe rozătoare, atunci când li se administrase etanol. La finalul experimentului, specialiştii au ajuns la concluzia că administrarea de cisteină şi N-acetil-cisteină (NAC) reduce mahmureala, atenuând totodată şi daunele de la nivelul ficatului. NAC a crescut concentraţia de glutation intracelular, necesar pentru metabolizarea acetilaldehidei.

Surse importante de cisteină sunt ouăle, laptele, carnea, usturoiul etc. (4)

Alimente hrănitoare, bogate în carbohidraţi şi taurină

Pe lângă alimentele bogate în cisteină, consumă produse bogate în carbohidraţi, cele care te pot hidrata uşor, bogate în electroliţi: borş, murături, banane pentru a repara deficitul de potasiu etc.

De asemenea, studii din 1998 şi 1999 au arătat că amino-acidul taurină previne şi tratează atât mahmureala, cât şi daunele de la nivelul ficatului. Fii atent, însă, pentru că nu e indicat să consumi băuturi energizante cu taurină, care includ şi cofeină, ci optează pentru surse naturale cum ar fi carnea şi fructele de mare. (2)

Cum poţi preveni mahmureala?

Cum e mult mai uşor să previi decât să tratezi, înaintea unei petreceri, nu uita să îţi iei măsurile de precauţie potrivite:

1. Nu face excese!
Tu ar trebui să îţi cunoşti cel mai bine propriul corp, aşa că nu depăşi limita. În general, ţine minte că 3 băuturi sunt suficiente într-un interval de 2 ore, iar într-o noapte nu ar trebui să consumi mai mult de 5 băuturi. (1)

2. Nu bea pe stomacul gol!
O masă copioasă sau chiar o gustare înainte de alcool scad riscurile mahmurelii şi asta pentru că alimentele încetinesc absorbţia alcoolul. Mănâncă ceva şi după ce ai băut şi hidratează-te între timp. (1)

3. Ia înainte multi-vitamine!
Alimentează-ţi organismul cu substanţele necesare pentru a preveni un deficit major de vitamine şi minerale care îţi pot înrăutăţi şi mai mult simptomele mahmurelii. (1)


Data actualizare: 03-07-2018 | creare: 24-11-2014 | Vizite: 5121
Bibliografie
(1) Mahmureala, link: https://www.hangover.org/
(2) Ce cauzeaza mahmureala?, link: https://www.hamsnetwork.org/hangover/
(3) Factori de risc pentru mahmureala, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/basics/risk-factors/con-20025464
(4) Cele mai bune remedii contra mahmurelii, link: https://healthpsych.psy.vanderbilt.edu/2009/HangoverTreatment.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bere, vin sau tărie - ce să bei fără dureri de cap?
  • Reacția de tip disulfiram
  • O combinație de extracte de plante ar putea reduce simptomele mahmurelii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum