De ce te simți rău după ce bei alcool? Ce se întâmplă în organism

©

Autor:

De ce te simți rău după ce bei alcool? Ce se întâmplă în organism

Mahmureala este consecința neplăcută a consumului exagerat de băuturi alcoolice. Simptomele apar, de obicei, la câteva ore după oprirea consumului de alcool atunci când conținutul de alcool din sânge a scăzut considerabil.

Simptomele mahmurelii pot include:

  • durere de cap;
  • greață și vărsături;
  • diaree;
  • ameţeală;
  • tulburări de somn și oboseală;
  • anxietate și iritabilitate;
  • capacitate scăzută de concentrare;
  • tremur;
  • transpiraţie. (1)


Simptomele pot dura până la 24 de ore.

Doctorii cred că există multe lucruri care contribuie la aceste simptome neplăcute, inclusiv deshidratarea și modul în care alcoolul este prelucrat (metabolizat) în organism - este vorba despre modul în care ficatul descompune alcoolul. Inflamația pare, de asemenea, să joace un rol în acest sens.

Metabolismul alcoolului

Ficatul prelucrează alcoolul în două etape. În primul rând, o enzimă care se regăsește în celulele hepatice - alcool dehidrogenază (ADH) - transformă alcoolul într-o substanță toxică numită acetaldehidă. Acetaldehida este apoi transformată în acetat (o substanță netoxică) de către o altă enzimă, aldehidă dehidrogenază (ALDH).

În mod normal, acetaldehida este rapid transformată în acetat și excretată din corp. Dar, atunci când ai consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice, ficatul nu poate transforma acetaldehida la fel de repede ca de obicei, iar aceasta poate crește suficient pentru a contribui la greață, vărsături și transpirații. (2)

Ce se întâmplă cu corpul în timpul mahmurelii?

Alcoolul afectează întregul tău organism, astfel încât efectele consumului exagerat de băuturi alcoolice pot fi resimțite în multe părți ale corpului și ale creierului:

Cefaleea – Alcoolul dilată vasele de sânge din creier, care pot declanșa o durere de cap - unul dintre cele mai frecvente simptome ale mahmurelii. Deshidratarea contribuie, de asemenea, la apariția durerii de cap de tip pulsatoriu, pe care mulți oameni o asociază cu mahmureala.

Oboseala - În timp ce mulți oameni consideră că poți să adormi mai repede după consumul de alcool, aceștia adesea raportează probleme legate de calitatea somnului. Acest lucru este cauzat de faptul că alcoolul afectează calitatea somnului, motiv pentru care te vei simți obosit atunci când te trezești.

Sensibilitatea la lumină - Acetildehida provoacă sensibilitatea sistemul nervos.

Setea - Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă ca te face să pierzi lichid din corpul tău. Poți pierde de 4 ori mai multe fluide pe măsură ce consumi băuturi alcoolice.

Tremur - Tremuratul poate fi cauzat de scăderea zahărului din sânge - rezultatul efectului alcoolic asupra ficatului.

Stare de rău
- Alcoolul crește cantitatea de acid din stomac, ceea ce te poate face să te simți rău sau să vomiți. (3)

Alcool și inflamație

Cercetările recente au constatat că atunci când consumi prea multe băuturi alcoolice poți influența sistemul imunitar să elibereze anumite substanțe chimice numite citokine. S-a constatat că nivelurile crescute de citokine afectează memoria și concentrația, precum și simptome de greață, dureri de cap, frisoane și oboseală.

Eliberarea citokinelor face parte dintr-un răspuns inflamator - similar cu momentul când ai o infecție. Acest răspuns poate fi legat de microbii din intestin. Alcoolul poate crește numărul de bacterii pro-inflamatorii și poate stimula microbii să elibereze toxine. Bacteriile bune din intestin pot fi, de asemenea, reduse, ceea ce poate duce la erupții cutanate - ceea ce înseamnă că toxinele pot ajunge în sânge. (4)

Cum să eviți aceste simptome?

Nu consuma băuturi alcoolice pe stomacul gol. Asigură-te că ai mâncat înainte de a bea sau bucură-te de niște gustări în timp ce bei.

Evită să bei rapid. Nu bea mai mult de o băutură pe oră și ai grijă să consumi apă între băuturi.

Minimizează consumul de băuturi alcoolice carbogazoase (bubble sau fizzy), cum ar fi șampania. Acestea tind să crească nivelul de alcool din sânge mai rapid decât alte băuturi.

Evită băuturi precum bourbon, whisky, brandy și vin roșu, deoarece toate acestea conțin concentrații ridicate de compuși numiți congeneri, care tind să provoace mahmureală severă.
Congenerii se găsesc în majoritatea băuturilor alcoolice, dar concentrația acestora variază. Ginul și vodca au tendința să conțină mai puțini congeneri decât alte băuturi alcoolice.

Nu fuma în timp ce bei, deoarece fumatul agravează starea de mahmureală. (5)

Cum poți diminua simptomele mahmurelii?

Timpul este singurul remediu cu șanse sigure de a trata mahmureala. Între timp, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să te simți mai bine:

  • Umple sticla de apă. Consumă apă sau suc de fructe pentru a preveni deshidratarea.
  • Gustări. Prăjiturile și biscuiții pot stimula zahărul din sânge și te pot face să te simți mai bine. Supa de bouillon poate înlocui cantitatea de sare și de potasiu pierdută.
  • Analgezic. Deși un analgezic te poate ajuta să te simți mai bine, ia în considerare ideea că aspirina poate irita stomacul. Dacă consumi în mod regulat alcool în exces, acetaminofenul poate provoca leziuni hepatice grave, chiar și în dozele considerate anterior ca fiind sigure.
  • Întoarece-te în pat. Dacă dormi destul de mult, mahmureala poate dispărea atunci când te trezești.

Data actualizare: 20-12-2018 | creare: 20-12-2018 | Vizite: 46368
Bibliografie
1. The impact of alcohol hangover symptoms on cognitive and physical functioning, and mood. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5638093/
2. Alcohol. Url: https://youngmenshealthsite.org/guides/alcohol/
3. Hangovers: how your body is affected. Url: https://www.mydr.com.au/addictions/hangovers-how-your-body-is-affected
4. Alcohol and Inflammation & Immune Responses. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2377009/
5. The Alcohol Hangover Research Group Consensus Statement on Best Practice in Alcohol Hangover Research. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827719/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bere, vin sau tărie - ce să bei fără dureri de cap?
  • Reacția de tip disulfiram
  • O combinație de extracte de plante ar putea reduce simptomele mahmurelii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum