Se vindeca diabetul?

©

Autor:

Advertorial oferit de BariClinic - tratamente obezitate si diabet

Raspunsul, surprinzator, este DA. Sigur ca trebuie putin nuantat, dar este clar afirmativ. Vorbim despre diabetul de tip 2, cel care este asociat cu excesul de greutate si vorbim de cel putin 70-75 % din cazuri, ceea ce trebuie sa recunoastem ca nu este deloc putin. Rezolvarea a venit de unde lumea medicala parea sa se astepte mai putin: de la chirurgie. Sigur ca unii inca nu stiu sau nu cred, dar asta este deja alta poveste.

Operatiile de chirurgie bariatrica (mai ales gastric sleeve, gastric by-pass si diversia biliopancreatica) s-au dovedit eficiente si in cazul diabetului tip 2 (si al hipertensiunii arteriale, sindromului de apnee in somn, infertilitatii si celorlalte boli care insotesc obezitatea) si astfel aceasta specialitate chirurgicala a devenit si metabolica pe langa bariatrica.

Care este mecanismul prin care diabetul de tip 2 se vindeca (sau in cel mai rau caz se amelioreaza semnificativ) in urma operatiilor? Stiinta medicala nu este inca in masura sa dea un raspuns exact la aceasta importanta intrebare, suntem inca in domeniul ipotezelor si nu este neaparat locul aici sa intram in amanunte. Vom lasa deci cercetatorii sa decida daca reducerea aportului de calorii conteaza mai mult sau mai putin decat mecanismele hormonale, neuropeptidele, schimbarea florei intestinale sau alte mecanisme commplexe. In ceea ce ma priveste cred pe baza experientei mele ca reducerea cu adevarat semnificativa a numarului de calorii pe zi, in fiecare zi (pacientii mei operati stiu exact ce inseamna acest lucru) reprezinta cel mai important mecanism.

Ce este cert in cazul operatiilor? Ca FUNCTIONEAZA. Pacientii  prezinta valori normale ale glicemiei (imediat dupa operatie sau la scurta distanta dupa), hemoglobina glicozilata revine treptat la valori normale, pastilele de diabet devin inutile. De departe cel mai spectaculos este pentru cei care aveau nevoie chiar de insulina (uneori in doze uriase) pentru a tine in frau boala.

Acestora nu le vine sa creada ca nu mai trebuie sa-si faca 3-4 injectii de insulina pe zi. Nici lor si nici famiilor lor, care ii vedeau deja condamnati la o boala cronica extrem de grava. Faptul ca in paralel si slabesc substantial pare (pentru marii diabetici) un avantaj de-a dreptul secundar.

Practica mea de chirurg bariatric si trebuie sa adaug si metabolic m-a facut sa vad mii de cazuri de obezitate si sute de diabet in decurs de peste 10 ani de cand practic aceasta chirurgie. Pot sa spun ca cea mai mare satisfactie atat pentru mine cat si pentru pacientii mei este sa-i intreb:
  - Si ce va mai face diabetul?
si ei sa-mi raspunda, zambind larg:
  - Diabetul? Care diabet domnul doctor? Eu nu mai am diabet!

Dr. Rubin Munteanu este Chirurg Bariatric si Metabolic in cadrul BariClinic – clinica specializata in tratamentul obezitatii si al diabetului.

Mai multe informatii gasiti pe www.bariclinic.ro si ne puteti contacta la office@bariclinic.ro sau la numarul de telefon 0751.109.244.

Data actualizare: 08-10-2015 | creare: 08-10-2015 | Vizite: 594
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: