Sfaturi pentru persoanele cu diabet

©

Autor:

Sfaturi pentru persoanele cu diabet

Gestionarea diabetului constă într-o relație de reciprocitate: la fel cum diabetul îți poate afecta calitatea vieții, calitatea vieții poate afecta diabetul. Când rămâi pozitiv cu privire la această afecțiune, ai mai multă energie pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Iar când ai grijă de tine, este probabil să te simți mai bine zilnic și să rămâi mai sănătos pe termen lung.

Aspecte ale diabetului care pot afecta calitatea vieții includ:

  • Necesitatea continuă de a controla diabetul, prin activități precum: atenția sporită la ceea ce mănânci, exercițiile fizice regulate și monitorizarea glucozei din sânge.
  • Simptomele glicemiei scăzute sau foarte ridicate
  • Temerile legate de complicațiile diabetului. (1)


Monitorizarea diabetului implică o atenție sporită și asupra dietei care constă într-un plan alimentar sănătos care să te ajute să controlezi glicemia. Acesta presupune a începe cu planificarea meselor și până la a număra carbohidrații pe care îi incluzi în dieta ta. (2)

Pe lângă aceste lucruri general recomandate în rândul persoanelor cu diabet mai sunt și alte lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de complicații și a prelua controlul asupra sănătății.

Examen ocular

Consultă medicul oftalmolog în fiecare an pentru un examen complet în cazul ochilor dilatați. Odată ce aceste schimbări sunt depistate în fazele incipiente, poți preveni daunele ulterioare. În jur de 48% dintre persoanele cu diabet nu realizează examene oftalmologice regulate (3), iar cea mai întâlnită afecțiune oculară este retinopatia diabetică, care este cauzată de modificări ale vaselor de sânge ale retinei și adesea nu are simptome.

Alte afecțiuni oculare legate de diabet, care pot fi observate în timpul examenului ocular, includ edemul macular (acumularea de lichid în maculă, o mică suprafață din retină), cataracta (tulburarea lentilei) și glaucomul (o boală care afectează principalul nerv în ochi).

Vaccinul împotriva gripei

Orice infecție, inclusiv gripa, poate afecta nivelurile de zahăr din sânge. Dacă ai diabet zaharat, infecțiile pot duce la mai multe complicații, iar dacă ești spitalizat, șederea în spital va fi mai lungă decât pentru persoanele fără diabet, astfel încât cheia este de a preveni infecțiile în primul rând.

Fluctuații ale nivelului zahărului din sânge

Atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut, fii pregătit să ai ceva dulce în apropiere precum un baton de glucoză, 1/2 cană de suc, 1 lingură de zahăr, miere sau sirop de de porumb sau 200 de grame de lapte degresat sau fără grăsime, potrivit American Diabetes Association. (4) Semnele de scădere a zahărului din sânge includ transpirația, foamea și confuzia.

Fă o plimbare

Exercițiile fizice regulate sunt un mod important de a gestiona diabetul de tip 2 și de a controla greutatea. O plimbare de 15 minute dimineața și o plimbare de 10 minute în timpul pauzei de prânz te ajuta la controlul diabetului. Obiectivul este de 25 de minute de activitate aerobică moderată, cinci zile pe săptămână. Un studiu publicat în revista Journal of Physical Therapy Science recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate pe săptămână și două sesiuni de exerciții de rezistență pentru a îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. (5)

Cauze surprinzătoare care cresc nivelul zahărului din sânge

Unele alimente sănătoase, cum ar fi bananele pot crește nivelul zahărului din sânge. Alte alimente din aceeași categorie includ iaurtul grecesc cu diverse arome, ketchupul și sosul de grătar.

Fibre

Consumă mai puțini carbohidrați și mai multe fibre pentru a încetini absorbția de carbohidrați. Un studiu din New England Journal of Medicine susține că persoanele cu diabet zaharat care au consumat 50 de grame de fibre pe zi au fost capabile să-și controleze glucoza din sânge mai bine decât cele care au consumat mai puține fibre. (6)

Folosește aplicații pentru a gestiona diabetul

Găsește o aplicație care te ajută să urmărești dieta, activitatea fizică și zahărul din sânge. Multe dintre aceste aplicații permit să scanezi codurile de bare ale alimentelor pentru a afla conținutul lor de carbohidrați. Poți să împărtășești toate aceste informații medicului, astfel încât acesta să ajusteze mai eficient tratamentul.

Acordă atenție picioarelor tale

Dacă ai diabet, ai nevoie de o bună îngrijire a piciorelor, inclusiv de un examen anual de la un podiatru. Ulcerul piciorului diabetic poate apărea la 15% dintre pacienții cu diabet zaharat și 6% dintre cei care dezvoltă această afecțiune vor fi spitalizați din cauza infecției sau a altor complicații, potrivit American Podiatric Medical Association.

Rinichi

Când zahărul din sânge este prea mare pentru prea mult timp, acest lucru va suprasolicita rinichii. În timp, rinichii vor fi lipsiți de proteine, fapt ce va favoriza bolile renale și insuficiența renală. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este obținerea unei analize anuale a ratei de filtrare glomerulară estimată și a albuminei din urină. Menținerea tensiunii arteriale sub control ajută de asemenea la încetinirea dezvoltării bolii renale.

Atenție la data de expirare a insulinei

Dacă folosești insulina pentru a controla diabetul zaharat, acordă atenție datei de expirare. Utilizarea insulinei expirate poate pune în pericol sănătatea și controlul diabetului, deoarece efectele acesteia sunt diminuate. Rolul insulinei este de a menține nivelului zahărului din sânge la cote normale, iar în cazul în care aceasta este ineficientă, nivelurile de glucoză se acumulează și pot provoca probleme de sănătate. În momentul în care deschizi o sticlă sau un stilou de insulină din frigider, ar trebui să fie aruncat exact 28 de zile mai târziu.


Data actualizare: 04-10-2018 | creare: 04-10-2018 | Vizite: 3969
Bibliografie
1. Diabetes and Quality of Life. Url: https://journal.diabetes.org/diabetesspectrum/00v13n1/pg48.htm
2. Diabetes diet: Create your healthy-eating plan. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
3. Sixty Percent of Americans with Diabetes Skip Annual Sight-Saving Exams. Url: https://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/sixty-percent-americans-with-diabetes-skip-exams
4. Signs and Symptoms of Low Blood Glucose (happen quickly). Url: https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
5. Effects of combined aerobic and resistance training on the glycolipid metabolism and inflammation levels in type 2 diabetes mellitus.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26311110
6. 10 Life-Saving Things You Must Do if You Have Diabetes. Url: https://www.rd.com/health/conditions/living-with-diabetes/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •