Sforăitul: cauze și opțiuni de tratament

©

Autor: Redacția ROmedic

Sforăitul: cauze și opțiuni de tratament
Advertorial

Nimănui nu îi place zgomotul produs de sforăit, acel semn al obstrucționării căilor respiratorii și al unui flux de aer perturbat în drumul său către nas, gură și plămâni. Deși 3 din 10 persoane adulte sforăie, trebuie să menționăm faptul că acesta nu este specific numai celor înaintați în vârstă, iar uneori poate indica anumite probleme de sănătate ce necesită tratament. Majoritatea celor afectați de sforăit au peste 60 de ani și sunt, de cele mai multe ori, bărbați.

Cu toate acestea, există câteva modalități de a reduce sforăitul, câtă vreme în spatele lui nu se ascund probleme grave de sănătate.


De ce apare sforăitul? Cauzele sforăitului

Cele mai comune cauze ale sforăitului sunt diverse. Acestea sunt pot fi de ordin anatomic,  poziționarea anatomică a structurilor de la nivelul gurii, gâtului și sinusurilor ducând astfel la sforăit. Un val palatin moale, gros sau chiar polipi ori amigdale inflamate pot genera îngustarea căilor respiratorii iar o congestie nazală cronică sau o deviație de sept vor favoriza apariția sforăitului.

Desigur, și alte cauze, ce țin de stilul de viață al fiecăruia, pot genera sforăitul în timpul somnului. Kilogramele în plus determină prezența unui țesut adipos suplimentar în spatele gâtului, iar căile respiratorii se vor îngusta. Acestea se vor relaxa și vor duce la deci la sforăit, lucru ce se va întâmpla și în cazul consumului de alcool înainte de somn.

Pentru a înțelege mai bine care sunt principalele cauze ale sforăitului, trebuie să știm exact ce anume face ca asta să se întâmple în timpul somnului și nu în alte intervale. În timp ce dormim, mușchii din cerul gurii, limba și gâtul se relaxează, fapt ce blochează parțial căile respiratorii și astfel se produc vibrații. Acestea devin din ce în ce mai puternice și deci, sforăitul va fi mai puternic și mai zgomotos, cu cât îngustarea de la nivelul căilor respiratorii este mai pronunțată. Aceasta poate fi dată de mai multe afecțiuni de la nivelul gâtului precum boli de reflux gastroesofagian, afecțiuni endocrinologice sau probleme ce țin de masticație, hipertrofii sau deformări ale structurilor membranoase sau musculare.

Un alt factor de risc care poate cauza sforăitul este dat și de istoricul familial în această privință sau de sindromul de apnee în somn.

Nu în ultimul rând, și odihna insuficientă poate fi un factor care va determina relaxarea gâtulului în asemenea mod, încât să avem parte de sforăit în timpul somnului. În plus, dacă dormim pe spate, există foarte multe șanse să sforăim.


Opțiuni de tratament pentru sforăit

În primul rând, pentru a se lua o decizie corectă în privința tratamentului indicat pentru sforăit, se vor efectua teste imagistice (RMN, tomografie computerizată, radiografie) care să identifice sau să excludă alte probleme asociate ale căilor respiratorii sau se vor face niște studii de somn. Acestea se înscriu în metoda polisomnografiei, care identifică și analizează comportamentul din timpul somnului: stadiile de somn, fluxul de aer, mișcările respiratorii și schimburi de gaze. Pe de altă parte, videopolisomnografia va înregistra poziția în timpul somnului și se vor monitoriza nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac, undele cerebrale, rata respirației și multe alte aspecte care pot identifica apneea de somn pozițională.
 
În ce privește tratamentul, pentru îmbunătățirea calității somnului și a înlăturării riscului ca sforăitul să revină, sunt recomandate: tratarea problemelor de sănătate care au avut ca efect secundar sforăitul, reducerea consumului de alcool înainte de culcare, scăderea în greutate, schimbarea poziției de somn și odihna suficientă.

Un alt tratament recomandat de medici după consultul medical este purtarea de dispozitive bucale care să fluidizeze circulația aerului, dar cu efecte secundare deseori neplăcute: salivarea excesivă, uscarea gurii sau durere la nivelul maxilarului.

Pentru cazuri mai grave, există și intervenții chirurgicale specifice care vor înlătura obstacolele anatomice care determină sforăitul sau se va apela la terapia care va introduce aer cu presiune pozitivă în nas, metodă recomandată în cazul sindromului de apnee în somn.


Dopurile de urechi antisforăit – utile pentru toți membrii familiei

O metodă non-invazivă pentru tratamentul sforăitului și ușor de folosit de către toți membrii familiei o reprezintă dopurile de urechi antisforait, care vor atenua sunetele ambientale și sforăitul. Cu toate acestea, zgomotele importante, ce nu trebuie ignorate, precum alarma, soneria sau plânsul copiilor vor rămâne audibile.

Aceste dopuri sunt reutilizabile, foarte confortabile și ușor de folosit și de curățat și se adaptează la dimensiunile conductului auditiv, fiind confecționate dintr-un material moale, hipoalergenic, care să nu deranjeze urechile.

Elimină zgomotul neplăcut cauzat de sforăitul tău sau al celor din jur, folosind dopurile de urechi antisforăit care îți vor face somnul mai odihnitor și mai liniștit!


Data actualizare: 16-12-2020 | creare: 16-12-2020 | Vizite: 856
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!