Simțurile nou-născutului

©

Autor:

Simțurile nou-născutului
În primele săptămâni de viață, nou-născutul pare că face puține lucruri - mănâncă, doarme și plânge. În realitate însă micuțul își folosește simțurile pentru a capta noua lume. Odată cu perceperea primelor impresii despre universul exterior, bebelușul manifestă diverse reacții.

1. Vederea la nou-născut 

La început, nou-născutul poate vedea până la o distanță de 20-35 cm și se concentrează asupra brațelor părinților. Ochiul bebelușului are o dimensiune redusă față de a unui adult, fiind de aproximativ două ori mai mic. Dezvoltarea sa va fi mai accentuată în primul an de viață, apoi înceată și constantă până la vârsta pubertății.

Fața umană, limina și umbrele sunt câteva dintre lucrurile distinse de nou-născut. Expresiile faciale sunt cele care mențin atenția bebelușului. Inițial, imaginea captată de micuț este în alb și negru. El învață repede și își adaptează ochii odată cu schimbarea distanței de obiect. Capacitatea de a vedea mai clar trebuie stimulată. Mușchii ochilor îi ajută să se concentreze pe un obiect, producând astfel o imagine unică.

Coordonarea ambilor ochi este îmbunătățită în mod predominant în primele săptămâni de viață. La o lună și jumătate, bebelușul poate deplasa fără probleme ambii ochi. La peste două luni, micuțul vizualizează perfect un obiect staționar. Între patru și șase luni, bebelușul poate să estimeze distanțele până la un anumit obiect.

Simțul vizual la bebeluș poate fi stimulat și îmbunătățit cu modele geometrice în alb și negru, jucării cu diverse chipuri și cu telefonul mobil. De asemenea, nu ezitați să adoptați o mimică foarte expresivă atunci când vă priviți copilul. Acest obicei îl va ajuta pe nou-născut să-și dezvolte văzul.

2. Auzul nou-născutului 

Dezvoltarea simțului auditiv începe din viața intrauterină și este definitivă odată cu nașterea. Studiile arată că fătul începe să reacționeze la stimulii auditivi începând cu săptămâna 25-26 de sarcină.

Nou-născutul preferă anumite tipuri de sunete - se bucură de muzica ritmată și de vocea blândă. Chiar dacă nu înțelege ce i se spune, bebelușul reacționează în mod diferit la fiecare sunet pe care îl percepe. De asemenea, nou-născuții au capacitatea de a distinge stimulii auditivi, voci familiare și nefamiliare.

În plus, ei învață foarte repede să asocieze vocea mamei cu semnele faciale. În primele luni, bebelușul răspunde la sunetele din orice limbă. După șase luni însă, micuțul devine interesat doar de sunetele specifice limbii sale native.

3. Gustul nou-născutului

Imediat după naștere, bebelușul își dezvoltă gustul foarte tare. Papilele gustative încep să apară după șapte-opt săptămâni și ajung la maturitate la 14 săptămâni.

După schimbarea mediului de viață - separarea de lichidul amniotic - bebelușul își schimbă parțial gustul cu care se obișnuise. Inițial, orice nou-născut preferă mâncarea dulce. Gustul sărat i se va dezvolta după patru luni.

4. Mirosul la nou-născut 

Sistemul olfactiv al bebelușului este de asemenea puternic dezvoltat imediat după naștere. Cercetările efectuate au descopererit că nou-născuții au capacitatea de a percepe și recunoaște doar două tipuri de mirosuri.

În primele zile de viață, bebelușii își vor arăta preferința pentru mirosul specific propriei mame și, apoi, pentru mirosul laptelui matern.

5. Simțul tactil al nou-născutului

Deși este greu de făcut afirmații certe despre importanța simțului tactil la nou-născut, studiile demonstrează că bebelușii sunt dependenți de pipăit din primele ore ale vieții.

Nou-născutului îi place să exploreze lumea folosindu-se de guriță și mânuțe. De asemenea, bebelușul se bucură de mângâierile ușoare și blânde pe piele. Atingerile delicate îl ajută să adoarmă și reprezintă o modalitate simplă și eficientă de a dezvolta conexiunea mamă-copil.

Data actualizare: 22-01-2015 | creare: 27-10-2009 | Vizite: 6404
Bibliografie
The Senses and Your Newborn, link: https://kidshealth.org
Newborn - Senses, link: https://www.healthsystem.virginia.edu
A Newborn`s Senses, link: https://www.babiestoday.com
Newborn - Senses, link: https://www.chw.org
Your Newborn`s Five Senses, link: https://www.parentsconnect.com
Newborn senses, link: https://www.aboutkidshealth.ca
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!