Sindroamele paraneoplazice

©

Autor:

Sindroamele paraneoplazice reprezinta totalitatea manifestarilor de ordin general, aparute in urma dezvoltarii leziunilor tumorale maligne; apar de obicei tradiv, fiind uneori singurul element care poate atrage atentia asupra existentei unei formatiuni tumorale care sa le genereze, tumora ce inca nu a putut fi evidentiata.

Sindroamele paraneoplazice apar datorita capacitatii celulelor canceroase de a secreta principii biologice active –hormoni – care stimuleaza sau inhiba anumite functii fiziologice, dar si datorita secretiei de substante tumorale, toxice pentru organismul respectiv; de asemenea, in aparitia fenomelelor paraneoplazice sunt implicati diversi factori imunitari sau carentiali. Sindroamele paraneoplazice pot imbraca manifestari clinice diferite, unele dintre ele caracteristice pentru o anumita formatiune tumorala.

Disfuntiile paraneoplazice se manifesta la nivelul altor tesuturi decat cel in care este loclaizata tumora primara, si se datoreaza efectelor metabolice ale neoplaziei respective. Astfel, pacientul poate prezenta o asociere intre diferite semne clinice si semne de laborator, de ordin neurologic, reumatologic, endocrin sau hematologic – evolutia acestor semne si simptome este in stransa relatia cu dezvoltarea tumorii meligne.

Sindromul paraneoplazic poate aparea odata cu dezvoltarea leziunilor maligne, poate disparea daca tumora a fost extirpata chirurgical, si va reaparea daca tumora recidiveaza. De obicei, nu exista o corelatie intre prezenta leziunilor metastatice si manifestarile sindroamelor paraneoplazice.

Data actualizare: 06-06-2012 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 4928
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer