Sindromul lacrimilor de crocodil (Bogorad)

©

Autor:

Numit și sindromul lacrimilor de crocodil, reflexul gustolacrimal, este o afecțiune neurologică în care bolnavul lăcrimează în timp ce manâncă sau consumă lichide, dar încetează postprandial. Denumirea vine de la asemănarea acestui fenomen cu actul de masticație al crocodilului ce „plânge” în timpul devorării pradei sale. A fost studiat și descris pentru prima dată de către neurologul rus Bogorad, de aceea i se mai atribuie și numele de sindrom Bogorad.

Lăcrimarea involuntară în timpul masticației

Se produce indiferent de gradul de condimentare al hranei, de gustul sau mirosul ei. Alimentele dure potențează mai mult secreția spontană lacrimală decât cele lichide. Se pare că și temperatura scăzută a produselor ingerate contribuie la diminuarea cantitativă a lăcrimării. Pe de altă parte, plânsul psihologic nu este acompaniat de lacrimi.

Alte simptome ce pot fi asociate
- Afectarea simțului gustativ;
- Ticul facial (spasme involuntare a mușchilor oculari sau faciali);
- Tonusul crescut al musculaturii faciale.

Există două forme ale sindromului:

- Congenitală – la acești subiecți pot exista și alte anomalii de dezvoltare (de exemplu, poate fi afectat și auzul);
- Dobândită – frecventă în neuropatiile, paraliziile de facial (VII) sau, mai rar, în parezele nervului abducens (VI).

Cum se explică acest fenomen?

Cercetătorii care au studiat sindromul îl consideră drept o consecință a lezării nervului facial. Fibrele secretoare ale acestuia, în procesul de regenerare, ajung să inerveze nu glanda parotidă, cum ar trebui să se întâmple în mod normal, ci glanda lacrimală. Astfel, este stimulată secreția de lacrimi și nu cea de salivă, printr-o eroare de inervație a glandelor respective. Existența formelor congenitale este pusă pe seama unor tulburări ce interesează nucleii nervilor VI, VII (abducens și facial) și a nucleului salivator superior.

Care este tratamentul recomandat?

- Pentru diminuarea secrețiilor lacrimale se administrează parasimpaticolitice;
- Vitaminoterapie;
- Tratamentul climateric;
- În cazul formelor dobândite, unii autori recomandă soluționarea pe cale chirurgicală a manifestărilor sindromului.