Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?

©

Autor:

Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?
Un nou studiu oferă o analiză a aplicațiilor clinice ale medicamentelor psihedelice și a terapiei asistată de substanțe psihedelice pentru multiple tulburări psihiatrice.
Conform oamenilor de știință, faptul că anumite substanțe psihedelice au capacitatea de a trata în mod eficient tulburările psihice este bine cunoscut, aceștia fiind agoniști asupra receptorilor serotoninei, a celor opioizi și a transportorilor de monoamine, printre cele mai comune substanțe numărându-se psilocibina, ayahuasca și mescalina, anterior utilizate în ceremoniile religioase din tări asiatice și sub-americane.

Tulburările psihice asupra cărora acestea au efect sunt tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), depresia rezistentă la tratament (TRD), anxietatea și tulburările asociate consumului de substanțe, FDA aprobând deja psilocibina și MDMA pentru tratamentul primelor două afecțiuni enumerate. Spre exemplu, MDMA este eficientă împotriva tulburărilor asociate consumului de alcool și a tulburărilor obsesiv-compulsive, numeroase studii anterioare raportând o reducere a simptomelor acestor tulburări la 12 luni de la începerea tratamentului. De asemenea, în ciuda faptului că MDMA este o substanță periculoase pe care numeroase persoane o folosesc în scopul de a se droga, aceasta nu prezintă efecte secundare grave atunci când este administrată de medici în scopuri terapeutice, singurele manifestări adiacente acesteia fiind pofta de mâncare și creșterea temperaturii corporale și a ritmului cardiac.

Un alt exemplu este LSD-ul, eficient împotriva depresiei și a tulburărilor asociate alcoolismului, precum și împotriva tulburărilor de personalitate sau a anxietății. Acesta, explică autorii, poate fi utilizat și pentru schizofrenie sau tulburări psihotice, tratând totodată și durerile de cap sau durerile cronice sistemice. Asupra depresiei și anxietății acționează și psilocibina, a cărui consum s-a demonstrat că îmbunătățește calitatea vieții, îmbunătățește capacitatea oamenilor de a fi optimiști și reduce anxietatea asociată cu senzația de moarte. Aceasta, utilizată deseori și în cadrul ritualurilor mistice, are efecte pe termen lung asupra stării de spirit și a personalității oamenilor care o consumă, fiind sigură și bine tolerată de organism.

De menționat, însă, sunt și anumite limitări ale studiului, anume faptul că eșantionul acestuia a fost de dimensiuni mici, iar substanțele psihedelice sunt deseori tratate cu anumite așteptări și prejudecăți de către participanții la studiu.

sursa: News Medical
foto: greenland/Shutterstock

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 648
Bibliografie
What is the role of psychedelic drugs in the treatment of psychiatric disorders?, link: https://www.news-medical.net/news/20220725/What-is-the-role-of-psychedelic-drugs-in-the-treatment-of-psychiatric-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: