Singurătatea sărbătorilor

©

Autor:

Singurătatea sărbătorilor
Oamenii singuri se tem de sărbători mai mult decât de orice altă perioadă a anului. Văzându-i pe cei din jur și mai conectați cu familia și prietenii decât de obicei, îi face să simtă mai profund sentimentul lor de izolare. De aceea, pentru cei singuri,  sărbătorile pot fi un adevărat chin. Nu este vorba de o lipsă cantitativă, de numărul prietenilor sau al petrecerilor, ci este una calitativă, un sentiment profund de deconectare emoțională și socială. De exemplu, poți fi căsătorit dar să te simți foarte singur, sau să fii în mijlocul unei reuniuni de familie și să te simți neimplicat, neînțeles sau nebăgat în seamă.

O epidemie de singurătate

În perioada sărbătorilor, tot ce se întâmplă în jurul tău, petreceri, întâlniri de familie sau corporatiste, agitația  din magazine, filmele de Crăciun de la televizor  sau postările demonstrative de pe rețelele sociale îți dau impresia că toți duc o viață mai fericită decât a ta și că nimeni nu este singur în afară de tine. Dar să știi că nu ești singurul care se simte singur.

Cercetările arată că trăim în mijlocul unei adevărate epidemii de singurătate. Singurătatea afectează milioane de oameni din întreaga lume, este omniprezentă și crește constant. Studii din Statele Unite arată că, mai ales în timpul pandemiei, dar și după, oamenii declară că au mai puține legături sociale și au pierdut contactul cu familia și prietenii. 36% dintre participanții la studiu au declarat că au probleme serioase cu singurătatea, simțindu-se singuri frecvent, din când în când sau tot timpul. Un alt studiu arată că 58% dintre americani declară că se simt ca și cum nicio persoană din viața lor nu îi cunoaște cu adevărat și că relațiile cu ceilalți sunt nesemnificative.

Sentimentul de singurătate afectează persoane de toate vârstele, atât pe bătrâni cât și pe cei foarte tineri, acestea declarând că se simt singure mai ales în perioada sărbătorilor, dar se poate întâmpla și în alte perioade ale vieții. Sunt, desigur, mult mai afectați cei care au trecut printr-un divorț sau despărțire, sau prin moartea partenerului, dar și cei cu probleme de sănătate, lipsă de socializare, traiul de unul singur sau faptul că sunt necăsătoriți.

Cum ne afectează singurătatea din punct de vedere emoțional, fizic și social

Singurătatea doare, și nu doar emoțional, dar poate avea un efect devastator pe termen lung pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Singurătatea predispune la depresie, crește riscul apariției bolii Alzheimer, creșterea tensiunii arteriale, deprimă funcționarea sistemului imunitar, ne stresează sistemul cardio-vascular și, dacă devine cronică, ne afectează chiar și durata de viață.

Singurătatea impactează și viața socială. Oamenii singuri, pentru a face față singurătății, dezvoltă mecanisme de apărare care le îngreunează conectarea cu oameni noi sau aprofundarea relațiilor deja existente. Este o reacție naturală ca cei singuri să se auto-protejeze și să evite situațiile în care s-ar putea să fie respinși. Aceste respingeri pe care cei singuri le-au experimentat în timp i-a făcut mai pesimiști, neîncrezători că ceilalți ar putea să-i placă, reticenți în a iniția contacte cu prietenii sau cunoștințele, astfel încât, când vin sărbătorile, ei nu au unde să se ducă și resimt și mai multă singurătate și disperare.

Cum să scapi de singurătatea din sezonul sărbătorilor

Singura cale de a scăpa de singurătate este de a acționa, chiar dacă asta implică un risc emoțional – pentru persoanele singuratice poate fi chiar înfricoșător. Întâlnește-te cu rude și prieteni și întreabă-i unde petrec sărbătorile. Vei fi întrebat la rândul tău. Aflând că nu ai niciun fel de planuri, este posibil să primești o invitație. Probabil vei fi jenat să folosești asemenea tactici ca să faci rost de o invitație, dar studiile arată că singurătatea te face să subestimezi gradul în care celorlalți le pasă de tine și să nu-ți vezi prietenii într-o lumină corectă. Poate cel ce te-a invitat este chiar bucuros să te aibă drept oaspete. Chiar dacă nu sunteți prieteni apropiați, este posibil ca petrecând sărbătorile într-un grup să fie mai bine pentru tine decât să le petreci singur, simțindu-te nefericit.

Zâmbește și încearcă să intri în spiritul sărbătorilor când ieși în lume, așa oamenilor le va face mai multă plăcere să petreacă timp cu tine.

Pentru cei ce, deși nu sunt singuri, se simt izolați emoțional, sărbătorile sunt o bună ocazie să facă eforturi pentru a se conecta mai profund cu cei apropiați. Alege o persoană de care dorești să te apropii și propune-i să faceți ceva împreună, de exemplu, dacă este o rudă, uitați-vă împreună la fotografii de familie. Dacă este un prieten vechi, depănați amintiri sau evocați colegi sau prieteni comuni.

Participă la activități de familie sau la discuții, nu scăpa această ocazie de apropiere și conectare cu familia pe care o reprezintă sărbătorile de iarnă dacă dorești să refaci sau să reînnoiești relațiile cu ai tăi și să scapi de singurătate. Dacă interacțiunea cu anumiți membri ai familiei nu îți face bine atunci evită să te întâlnești cu ei.

Cum să nu te mai simți singur

Singurătatea pe termen lung ne poate afecta bunăstarea emoțională, dar și sănătatea fizică, ducând la depresie, anxietate, boli de inimă, tensiune arterială, abuz de substanțe și alte diverse tulburări. Să găsești căi prin care să faci față singurătății este esențial. Dacă totuși vei petrece perioada sărbătorilor singur, iată câteva idei  care te vor ajuta să nu resimți singurătatea ca pe o povară.
  • Conștientizează-ți singurătatea și înțelege cum te simți. Vorbește cu cineva despre asta, de preferință cu un psiholog care te va ghida să găsești căi de a combate singurătatea.
  • Fii în preajma oamenilor mergând în parc, la o cafenea, la un muzeu sau la bibliotecă,. Fiind în apropierea oamenilor, sentimentele tale de singurătate sau de izolare se vor diminua.
  • Înscrie-te într-un club unde există alți oameni cu aceleași preocupări ca și tine.
  • Fă voluntariat. Vei simți un sentiment de utilitate socială și vei fi conectat cu alte persoane.
  • Înscrie-te în diverse grupuri pe social media ca să te conectezi cu persoane cu care ai interese comune.
  • Ai grijă de propria persoană. Fă mișcare, adoptă o dietă sănătoasă, dormi bine, mergi la spa, meditează. Toate acestea te vor ajuta să ai o dispoziție mai bună.


În final, amintește-ți că acest sentiment de singurătate, deși supărător, nu va dura pentru totdeauna, ci este doar temporar.

Autor: Psihoterapeut Lavinia Stoian
Foto: Sursa freepick

Data actualizare: 03-01-2023 | creare: 03-01-2023 | Vizite: 358
Bibliografie
1. Guy Winch, Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts – 2012
2. Velamoor, Varadaraj R., Lakshmi P. Voruganti, and Neelesh K. Nadkarni. 1999. “Feelings about Christmas, as Reported by Psychiatric Emergency Patients.” Social Behavior and Personality: An International Journal 1999.27.3.303.
3. David E. Clarke, William G. Clarke, Married but Lonely, 2013
4. Guy winch, Emotional First Aid: Practical Strategies for Treating Failure, Rejection, Guilt, and Other Everyday Psychological Injuries , 2013
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: