Sinovita

Sinovita reprezintă inflamația unei membrane sinoviale, structură ce căptușește articulațiile. Membrana sinovială secretă lichidul sinovial, ce lubrifiază articulația și amortizează șocurile produse la nivelul acesteia în timpul efortului fizic.

Sinovita este o afecțiune mai frecventă la vârstnici comparativ cu adulții și copiii, ce se caracterizează prin umflarea și înroșirea articulației afectate, dar și prin episoade dureroase, în special, în timpul mișcării. Tratamentul sinovitei constă, de obicei, în odihnă, antiinflamatoare, fizioterapie și injecții cu steroizi. În cazurile severe, poate fi necesară sinovectomia. În lipsa unei abordări necorespunzătoare sau în prezența unor afecțiuni articulare preexistente, riscul de recurență este mare.

Cauze și factori de risc

În prezent, există o multitudine de factori care pot provoca sinovită, cei mai importanți fiind:

  • leziuni structurale în zona afectată (deteriorarea cartilajului articular, ruptură de ligament);
  • suprasolicitarea articulației (în cazul sportivilor sau al persoanelor cu locuri de muncă ce implică mișcări repetitive de tipul ridicare sau ghemuit).


De asemenea, sinovita poate fi cauzată de alte afecțiuni precum:


Semne și simptome

Principalul simptom al sinovitei este durerea articulară (artralgia). Aceasta poate varia în intensitate, fiind adesea de scurtă durată. Alte simptome resimțite de persoanele cu sinovită pot fi:

  • edeme (umflături) locale;
  • îngroșarea țesutului;
  • reducerea mobilității la nivelul zonei afectate;
  • creșterea producției de lichid în zona afectată.


De obicei, semnele și simptomele sinovitei pot avea localizări multiple la nivelul organismului, exceptând cazul suprasolicitării unei articulații, când durerea apare exclusiv la nivelul acesteia.
În cazul pacienților cu artrită de cauză inflamatorie, articulațiile se simt pline la atingere, fluxul sanguin fiind crescut la acest nivel. Drept urmare, temperatura în articulație crește, iar celulele eliberează enzime în spațiul articular. Acestea pot digera structurile cartilaginoase și osoase cu efecte degenerative pe termen lung și instalarea durerii cronice. (1, 2, 3, 7)

Diagnostic clinic și paraclinic

Diagnosticarea sinovitei și diferențierea acesteia de alte afecțiuni reumatologice are loc în cabinetul medicului reumatolog, cu ajutorul:

  • examenului clinic (articulații calde, roșii, umflate),
  • metodelor imagistice (RMN),
  • analizei lichidului sinovial (lichidul lubrifiant secretat de membranele sinoviale).


Lichidul sinovial se extrage cu ajutorul unui ac subțire, de obicei, sub anestezie locală, și se examinează cu scopul identificării de cristale (prezența acestora este importantă pentru diagnosticul de gută, pseudogută sau în infecții). (1, 2, 3)

Tratament

Sinovita poate dispărea de la sine, însă, în anumite cazuri, tratamentul este necesar. Tratamentul specific variază în funcție de cauza apariției sinovitei, precum și de răspunsul pacientului și nivelul de toleranță al acestuia la anumite medicamente. De obicei, tratamentul standard prescris pentru sinovită este protocolul R.I.C.E., care presupune:

  • Odihnă (Rest) – medicul poate recomanda reducerea la minimum a activităților fizice timp de câteva zile;
  • Gheață (Ice) – este recomandată aplicarea pachetelor de gheață pe zona afectată timp de aproximativ 20 de minute la un interval de 3-4 ore până când durerea se reduce în intensitate sau dispare;
  • Compresie (Compression) – se pot folosi manșete/genunchiere speciale pentru reducerea edemelor;
  • Ridicarea articulației (Elevation) – poziționarea genunchiului la un nivel superior inimii favorizează deplasarea excesului de lichid departe de zona afectată. (4, 5)


Alternative de tratament în cazul pacienților cu sinovită pot fi:

  • steroizii orali;
  • injecțiile cu steroizi în articulațiile afectate;
  • antiinflamatoare;
  • fizioterapie;
  • tratament profilactic.


În cele mai multe cazuri, tratamentele pentru sinovită sunt menite să reducă inflamația și umflarea și să amelioreze durerea pacientului. Totuși, trebuie menționat că deși injecțiile cu steroizi îndeplinesc toate aceste condiții, ele nu reprezintă un remediu pentru sinovită.

Pacienții care nu prezintă un răspuns favorabil la tratament vor fi îndrumați către un chirurg ortoped cu scopul efectuării unei sinovectomii (îndepărtarea parțială sau totală a membranei sinoviale care acoperă cartilajul articular). (1, 2, 3, 4, 7, 8)

Sinovita poate reveni?

Da. Sinovita poate reveni dacă nu a fost înlăturată corespunzător cauza acesteia. De asemenea, recurența sinovitei depinde și de vârsta pacientului, fiind rar întâlnită la copii, dar mai frecventă la persoanele vârstnice. (4)

Ce se întâmplă dacă nu tratez sinovita?

Lăsată netratată, sinovita poate conduce în cele din urmă la distrugerea completă a cartilajului articular, urmată de necesitatea unei intervenții de înlocuire a articulației. (6)

Sinovita și artrita sunt similare?

Deși, ambele afecțiuni determină inflamarea articulațiilor, de cele mai multe ori, cei doi termeni nu se suprapun în totalitate. În timp ce sinovita reprezintă inflamarea membranei sinoviale, cele mai multe tipuri de artrită afectează foarte puțin sau chiar deloc membrana sinovială. (3)

Concluzii și recomandări

Prevenirea sinovitei nu este întotdeauna posibilă, mai ales în cazul pacienților ce suferă de afecțiuni reumatologice, care predispun la apariția acesteia. Cu toate acestea, în prevenirea sinovitei pot fi de mare ajutor:

  • activitatea fizică moderată;
  • controlul greutății (prin reducerea sarcinii aplicată pe genunchi);
  • vizita regulată la medicul specialist;
  • purtarea echipamentelor de protecție (de exemplu: genunchiere) în cazul activităților cu risc mare de cădere. (3, 4, 7)

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum