Stadializarea clinica a tumorilor (TNM)

©

Autor:

Este vorba de o serie de criterii, care permit clasificarea formatiunilor tumorale functie de aspectele clinice pe care acestea le generaza; deoarece acest sistem are la baza examenul clinic minutios realizat, mai este denumit si "stadializarea clinica T. N. M.".

Stadializarea T. N. M. urmareste trei elemente principale:
- T – reprezinta tumora primara, si se refera la dimensiunile si aspectul acesteia.
- N – reprezinta nodulii limfatici regionali, si se refera la prezenta sau absenta invaziei acestora.
- M – reprezinta metastazele, si se refera la prezenta sau absenta acestor, in organele sau tesuturile aflate la distanta.

Stadializarea clinica TNM are un marcat caracter subiectiv, deoarece se bazeaza pe realizarea examenului clinic – corectitudinea si rigurozitatea examenului clinic, depinde de experienta si profesionalismului examinatorului; totusi, stadializarea clinica este importanta, deoarece permite evidentierea unor manifestari ce se produc odata cu evolutia fenomenului lezional, si care anterior clasificarii, nu se manifestau.

Din punct de vedere clinic, tumorile pot fi impartite in cinci etape evolutive:

- stadiul 0 – in care leziunile canceroase sunt microscopice, iar diametrul tumorii nu depaseste un milimetru; daca boala este surprinsa in aceasta faza, si leziunile sunt extirpate corect, vindecarea este certa.

- stadiul I – incadreaza o serie de microcancere (cu diametrul de maxim 1 milimetru) si macrocancere (cu diametrul de maxim 4 centimetri), care sunt localizate strict in organul sau tesutul de origine; o alta caracterisctica a acestui stadiu este faptul ca, leziunea isi pastreaza mobilitatea fata de planurile anatomice invecinate.

- stadiul II – pe langa caracteristicile stadiului naterior, aceasta etapa include expansiunea interstitiala a masei tumorale respective; cu toate acestea, dezvoltarea inca se face local, fara ca celulele canceroase sa se raspandeasca pe cale limfatica sau sanguina.

- stadiul IIIse caracterizeaza prin expansiunea interstitiala a tumorii, si prin dezvoltarea macroscopica, regionala, a acesteia; expansiunea tumorala depaseste limitele capsulare, iar statiile ganglionare satelite pot fi infiltrate; cu toate acestea, este posibil ca leziunea tumorala sa nu depaseasca inca organul sau tesutul de origine.

- stadiul IVse caracterizeaza prin expansiunea sistemica a formatiunii tumorale, chiar daca la o prima vedere aceasta pare inca localizata; este stadiul in care apar metastazele.

Atragem atentia asupra faptului ca, aceste criterii clinice, nu sunt suficiente pentru a stabili caracterul benign sau malign al unei formatiuni tumorale, si nici gravitatea si agresivitatea procesului neoplazic. Examenul anatomopatologic reprezinta singura investigatie care poate face deosebirea intre o formatiune maligna si una benigna – cu toate acestea, uneori nici macar examenul anatomopatologic nu poate fi cert in 100% din cazuri.

Data actualizare: 08-06-2012 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 14684
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer