Studiu: Adipocitele de sub piele ne-ar putea proteja împotriva infecțiilor

©

Autor: Redacția ROmedic

Studiu: Adipocitele de sub piele ne-ar putea proteja împotriva infecțiilor
Adipocitele (celulele grase) de la nivelul pielii, implicate în menținerea echilibrului de energie al organismului, ar putea avea un alt rol important. Rezultatele obținute de o echipă de cercetători de la Universitatea din California – San Diego susțin că adipocitele protejează corpul de infecții, prin producția de peptide antimicrobiane care distrug agenții patogeni.

Studiile lor de laborator au fost realizate pe animale – șoareci care au fost expuși la Staphylococcus aureus, o bacterie care produce frecvent infecții ale pielii și țesuturilor la oameni. În plus, studii anterioare indicaseră prezența bacteriei în straturile de grăsime ale pielii, așa că scopul lor a fost să vadă în ce măsură adipocitele puteau preveni astfel de infecții.

La câteva ore de la expunerea la Staphylococcus aureus, s-a observat o creștere semnificativă a numărului de adipocite la locul infecției. Și mai surprinzător a fost faptul că adipocitele au produs o cantitate ridicată de peptidă antimicrobiană catelicidină, o peptidă care face parte din răspunsul sistemului imunitar înnăscut care ucide bacteriile, virușii și alți microbi.

În a doua fază a testelor s-au folosit cobai care nu aveau capacitatea de a produce adipocite sau o cantitate suficientă de peptide antimicrobiene. În ambele cazuri s-au observat cazuri mai  multe ți mai grave de infecții, ceea ce le-a confirmat rolul adipocitelor împotriva infecțiilor.

Aceste rezultate oferă noi oportunități de cercetare în privința dezvoltării unor tratamente împotriva infecțiilor, dar totodată ajută la o mai bună înțelegere a legăturii dintre afecțiuni și obezitate.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 30-09-2020 | creare: 19-01-2015 | Vizite: 2090
Bibliografie
Could fat cells help protect us against infection?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287523.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: