Studiu: persoanele creative nu excelează la controlul cognitiv

©

Autor:

Studiu: persoanele creative nu excelează la controlul cognitiv
O cercetare recentă din cadrul Universității din Arkansas prezintă o nouă teorie a asocierii dintre creativitate și controlul cognitiv, și anume abilitatea mentală de a trece peste impulsuri și de a lua decizii pe baza unor obiective, mai mult decât pe a obiceiurilor sau reacțiilor. Astfel, persoanele care au realizări personale în plan creativ nu excelează la capitolul control cognitiv, cel puțin nu mai mult decât cei mai puțin creativi.
Cercetarea a inclus două studii. În cadrul primului studiului au fost comparate procesele cognitive ale persoanele care au obținut realizări în plan creativ în viață cu al celor care au prezentat rezultate bune la testele de creativitate de laborator.

În cadrul testelor de laborator a fost măsurată gândirea divergentă a 15 participanți, solicitați să scrie o listă cu probleme ce pot să apară în anumite situații: dacă am putea merge în aer și dacă am putea zbura.

După test, s-a măsurat controlul cognitiv sau abilitatea de interschimbare a atenției. Li s-au arătat litere de dimensiuni mici aranjate astfel încât să formeze litere de dimensiuni mari și solicitați să indice când o anumită literă apărea, fie în aranjament (mai frecvent - țintă frecvetă), fie printre literele mici din aranjament. (rar - țintă rară). Timpii de răspuns dintre țintele frecvente și cele rare au fost comparați. În timpul chestionării, s-au înregistrat scanări EEG (electroencefalograme) ale participanților.

S-a observat că participanții cu scoruri mai mari în gândirea divergentă au prezentat și un control cognitiv mai bun pe baza EEG.

În al doilea studiu s-au efectuat teste privind gândirea divergentă pe 39 particiați și teste de creativitate  prin prezentarea unor realizări personale reale în 10 domenii: arte vizuale, muzică, dans, design arhitectural, scris, umor, invenții, descoperiri știițifice, teatru și film, arte culinare. Participanților li s-a măsurat controlul cognitiv prin aceleași moduri ca în primul studiu.

S-a observat că cei cu scoruri bune la gândirea divergentă au prezentat și de această dată un control cognitiv mai bun, iar cei cu realizări creative în viața reală nu au prezentat rezultate semnificativ mai bune.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Neuropsychologia.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 07-03-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 822
Bibliografie
Research suggests creative people do not excel in cognitive control, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-creative-people-excel-cognitive.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fii mai creativ?
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  • Dialogul imaginar poate stimula gândirea critică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum