Jocurile imaginare susțin gândirea creativă la copii

©

Autor:

Jocurile imaginare susțin gândirea creativă la copii

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Oxford Brookes University sugerează că jocurile care implică multă fantezie din partea copiilor ar fi benefice pentru dezvoltarea gândirii creative.


Cercetătorii și-au propus să testeze dacă micuții sunt mai creativi dacă jocurile lor se desfășoară mult în imaginar, pentru că teoretic acestea presupun conceperea unei lumi diferite de realitate, cu ajutorul gândirii creative.

 

La studiu au participat 70 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani. Cercetătorii au realizat interviuri cu ei pentru a afla în ce măsură jocurile lor implicau imaginarul:

  • dacă se jucau într-un mod care reflecta viața reală (jocul „de-a școala”);
  • dacă jocurile presupuneau evenimente improbabile în realitate (lupta cu un leu, mersul la școală cu un elicopter);
  • dacă joaca implica evenimente imposibile în realitate (jocul cu un elf, mersul la o școală de vrăjitori).

 

Copiii au realizat apoi și trei sarcini de creativitate. În prima, micuții au fost solicitați să enumere cât mai multe obiecte de culoare roșie, în a doua să arate cât mai multe posibilități prin care să ajungă din punctul A în punctul B din cameră, iar în a treia să deseneze o persoană reală și una închipuită. Primele două sarcini au fost punctate pentru fiecare item unic și corect enumerat, iar nivelul de creativitate al desenelor a fost estimat de doi evaluatori.


În conformitate cu ipoteza cercetătorilor, rezultatele au arătat că acei copii la care nivelul de imaginar în joc era cel mai ridicat au obținut și scorurile cele mai mari la toate testele de creativitate, deși corelația a fost mai puternică între scoruri și primele două probe de creativitate și  mai slabă cu proba de desen.


Studiul a fost prezentat în cadrul conferinței anuale a British Psychological Society's Developmental Psychology Section.


Autorii consideră că deocamdată nu este clară direcția corelației dintre jocul imaginar și gândirea creativă a copiilor – pe de o parte este posibil ca cei la care jocurile au multă fantezie să devină mult mai creativi, dar în egală măsură e posibil ca o creativitate ridicată să îi determine să se angajeze în  jocuri mai fantastice.


Un lucru este însă sigur: părinții și profesorii ar trebui să încurajeze joaca ce implică imaginația copiilor pentru beneficiile pe care aceasta le poate avea pentru gândirea creativă.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 19-09-2016 | creare: 19-09-2016 | Vizite: 2714
Bibliografie
Fantasy play helps creative thinking in children, link: http://medicalxpress.com/news/2016-09-fantasy-creative-children.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile și activitățile recomandate în primul an de viață
  • Cum să fii mai creativ?
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  •