Studiul caracteristicilor Campylobacter jejuni care ar putea opri progresia infecției

©

Autor:

Studiul caracteristicilor Campylobacter jejuni care ar putea opri progresia infecției
Infecția cu Campylobacter jejuni reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de febră, dureri abdominale, diaree și vărsături la pacienții tineri, cu aproximativ 140 de milioane de cazuri în întreaga lume.
Bacteria are capacitatea de a pătrunde la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal, cu ajutorul unui flagel lung și flexibil, pătrunzând în interiorul enterocitelor și înfășurându-se într-un biofilm protector la nevoie. Are formă spiralată și se propulsează astfel în celula gazdă. Biofilmul o poate ajuta să supraviețuiască în condiții de mediu dificile, cu mai puțin oxigen sau nutrienți.

Cercetătorii de la Universitatea Augusta din Georgia doresc sa amelioreze simptomele infecției cu Campylobacter jejuni, prin țintirea unor elemente cheie. Enzima CbrR este un regulator al răspunsului bacterian ce îi permite să evalueze mediul și să facă ajustările de care are nevoie pentru a-i asigura supraviețuirea.

Conform studiului efectuat, prezența enzimei CbrR poate îngreuna producerea biofilmului, fiind totodată un factor care influențează calitatea flagelilor bacterieni, motilitatea fiind cel mai important factor de virulență al Campylobacter.

Bacteriile inteligente de tipul Campylobacter pot încetini sau stimula formarea flagelilor în raport cu mediul în care se află. Identificarea unei proteine care interferă cu formarea flagelului reprezintă o posibilă cale terapeutică. Atunci când enzima proteică CsrA lipsește, Campylobacter are o mobilitate scăzută, cu încetinirea progresiei infecției și ameliorarea simptomelor.

Cum Campylobacter este des întâlnită în carnea de pasăre incorect preparată termic, iar păsările sunt adesea hrănite cu antibiotice, bacteria capătă rezistență ulterioară la terapie.

În urma contaminării intestinale din surse exogene, pacienții se pot vindeca într-o săptămână fără antibiotic, sau pot dezvolta sindrom de colon iritabil, artrită și sindromul Guillan-Barrè, prin care sistemul imunitar atacă structura nervilor, cu slăbiciune musculară și paralizie.

sursa: News Medical
foto: Dr. Claudia Cox, Dr. Stuart Thompson, Augusta University

Data actualizare: 08-07-2022 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 380
Bibliografie
Stopping a pervasive bacterium that makes millions sick each year, link: https://www.news-medical.net/news/20220701/Stopping-a-pervasive-bacterium-that-makes-millions-sick-each-year.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Atenție la ficatul de pui gătit insuficient!
  •