Atenție la ficatul de pui gătit insuficient!

©

Autor:

Atenție la ficatul de pui gătit insuficient!
În Marea Britanie s-a înregistrat un număr tot mai mare de intoxicații alimentare cauzate de ficatul de pui gătit necorespunzător. Fenomenul a coincis cu recomandările unor chefi celebri de a găti acest produs o perioadă scurtă de timp, astfel încât să rămână de o culoare roz în interior.

În fiecare an, se înregistrează în jur de 250.000 de cazuri de intoxicație alimentară cu bacteria Campylobacter, 100 de cazuri fiind fatale. Ficatul de pui gătit insuficient poate fi o modalitate de infectare.

În cadrul unui studiu condus de cercetători de la universitățile din Bangor, Manchester și Liverpool unui număr de 140 de chefi din Marea Britanie li s-a prezentat mai multe fotografii cu ficăței gătiți, singura diferență între acestea fiind nuanța de roz din interior. Apoi, bucătarilor li s-a cerut să aleagă o fotografie care să corespundă modului în care ar prefera să arate mâncarea servită de ei.

Mai mult de jumătate dintre chefi au ales poze cu ficăței gătiți prea puțin, astfel încât nu au ajuns la temperatura de 70°C, necesară pentru a ucide bacteria. Interesant este faptul că bucătarii au reușit să estimeze timpul aproximativ de gătire al felului de mâncare din fotografii, ceea ce înseamnă că, deși sunt conștienți de riscuri, preferă să servească o mâncare ce are nuanța dorită de roz.

Totodată, au fost intervievate și 1.030 de persoane - potențiali clienți ai restaurantelor. Aceștia, deși au preferat mâncărurile suficient gătite, nu au reușit foarte bine să identifice aceste mâncăruri din fotografii.

Studiul a mai inclus și un experiment de laborator în care ficați de pui au fost infestați cu Campylobacter, apoi gătiți după recomandările unor chefi celebri și testați pentru a se vedea dacă bacteria a supraviețuit. Jumătate dintre bucătari (52%) recomandă feluri de mâncare ce nu ajung la 70°C - o temperatură la care rata de supraviețuire a bacteriei este între 48% și 98%. Aceste mâncăruri au fost alese și de o cincime (19%) dintre persoanele obișnuite.

O creștere a preferinței pentru ficatul de pui gătit insuficient face parte dintr-o orientare a gastronomiei spre preparatele din carne gătite mai puțin. Această tendință s-a extins de la fripturi până la burgeri și ficățeii de pui, implicațiile pentru sănătate fiind diverse.

Articolul în care este expus acest studiu a fost publicat în revista online The Conversation și ridică semne de întrebare privind implicațiie tendințelor în gastronomie pentru sănătatea publică.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 28-06-2020 | creare: 23-09-2016 | Vizite: 3160
Bibliografie
Beware Of Undercooked Chicken Livers, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/beware-of-undercooked-chicken-livers/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: